ACTUALITATE 4 noiembrie 2009

Centrul de Plasament de la Întorsura Buzăului a fost închis

de Covasna Media | 788 vizualizări
Autorităţile locale din oraş doresc să reînvie în clădire grădiniţa care funcţiona aici pe vremuri [singlepic=519,250,250,,left]Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna (DGASPC) a închis luna trecută Centrul de Plasament de la Întorsura Buzăului şi a deschis în schimb două case de tip familial unde copiii şi tinerii sunt găzduiţi într-un mediu mult mai intim şi o atmosferă mai destinsă. Cei aproximativ 20 de copii care se aflau aici au fost împărţiţi o parte la casa familială din Întorsura Buzăului, iar restul la casa

Autorităţile locale din oraş doresc să reînvie în clădire grădiniţa care funcţiona aici pe vremuri

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna (DGASPC) a închis luna trecută Centrul de Plasament de la Întorsura Buzăului şi a deschis în schimb două case de tip familial unde copiii şi tinerii sunt găzduiţi într-un mediu mult mai intim şi o atmosferă mai destinsă.

Cei aproximativ 20 de copii care se aflau aici au fost împărţiţi o parte la casa familială din Întorsura Buzăului, iar restul la casa familială din Sfântu-Gheorghe, în strada Victor Babeş.

Centrul de Plasament a fost închis printr-un proiect în valoare de 1.376.000 de lei câştigat de DGASPC Covasna prin Program de Interes Naţional pentru închi derea de instituţii vechi. Suma include valoarea de achiziţie a caselor, iar la proiectul total instituţia a contribuit cu 10%.

Servicii mai bune

Mutarea copiilor de la Centrul de Plasament în case familiale atrage după sine o îmbunătăţire a calităţii serviciilor oferite şi totodată ajută şi la formarea personalităţii şi dezvoltării identităţii copilului aflat în dificultate.

Directoarea adjunctă a DGASPC, Szasz Katalin, a explicat că o casă familială le oferă copiilor un spaţiu mai intim, în plus, cu 12 copii cât pot fi găzduiţi maxim într-o casă lucrează cinci persoane – 4 educatori şi şeful de casă, plus din cadrul Direcţiei un asistent social şi un psiholog. Fiind mai puţini copii, atenţia de care beneficiază este mai mare, fiecare are patul lui, dulapul lui, spaţiu pentru învăţat şi nu se mai formează grupuleţe.

„Este altă atmosferă în comparaţie cu un Centru de Plasament”, a spus Szasz Katalin.

În prezent în judeţ avem cu aceste două case recent deschise 13 case de tip familial, un Centru de Plasament la Târgu-Secuiesc – care de asemenea se dorea a fi închis dar nu au mai fost bani pentru acets scop -, şi Centrul de Plasament de la Olteni, care se vrea a fi păstrat. Copiii incluşi în sistem sunt în jur de o mie la număr, dintre care o treime împărţiţi în casele familiale, o treime la asistenţi maternali profesionişti şi altă treime plasaţi la rude sau familii.

Lobby pentru recâştigarea grădiniţei

În ceea ce priveşte clădirea fostului Centru de Plasament de la Întorsura Buzăului, dorinţa autorităţilor locale din oraş este ca imobilul să redevină grădiniţă.

Primarul Leca Băncilă a avut ieri o întâlnire cu conducerea Consiliului Judeţean, care are în proprietate clădirea, pentru a discuta despre această chestiune.

„Grădiniţa a fost a noastră, o vrem înapoi. Vom negocia, dar va fi a noastră”, a spus primarul.

Retransformarea clădirii în grădiniţă este cu atât mai importantă cu cât în prezent în jur de 120 de copii din Întorsura învaţă în grădiniţe amenajate la parter de bloc, unde nu au nici spaţiu suficient, nici locuri de joacă, şi condiţiile sunt improprii.

Având în vedere că CJ a investit în fostul Centru, există posbilitatea ca aceştia să solicite Primăriei o anumită sumă înainte de a renunţa la imobil, dar aceste aspecte urmează a fi stabilite şi negociate.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.