ACTUALITATE Acum 23 ore, 23 minute

Centrul de Management al Deşeurilor de la Leţ va deschide două noi celule de depozitare până în 2026

de Agerpres | 261 vizualizări

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Leţ, realizat printr-un proiect finanţat din fonduri europene, va fi extins cu două noi celule de depozitare, care vor intra în funcţiune până în anul 2026, a anunţat, joi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor.

Acesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în judeţul Covasna sunt generate anual 60.000 de tone de deşeuri, dintre care circa 30% sunt reciclate, iar restul sunt depozitate în cadrul centrului de la Leţ.

Potrivit acestuia, prima celulă este umplută în proporţie de circa 75%, prin urmare trebuie pregătite celelalte două celule de depozitare.

„Mai demult, acum câţiva ani de zile, şapte - opt ani de zile, am pornit această uzină de la Leţ. Atunci am proiectat această uzină pentru o capacitate de 980.000 de metri cubi de deşeuri depozitate. Am deschis prima celulă, care acum este 75% plină. Avem obligaţia de a ne gândi în perspectivă şi vrem să deschidem şi celulele 2 şi 3 până în 2026. În urmă cu câteva luni am adus o hotărâre prin care vom aloca o sumă de peste 16 milioane de lei pentru acoperirea executării lucrării, pentru cheltuielile necesare realizării acestor celule, iar azi am decis ca redevenţa pe care o primim de la firma care prelucrează deşeurile (...) să intre în acea sumă din care vom proiecta, vom construi şi vom deschide celulele 2 şi 3 cel mai târziu în 2026 (...) În judeţ, de altfel, anual producem, noi cei din judeţul Covasna, 60.000 de tone de deşeuri şi vreau să subliniez că este vorba numai de locuitorii din judeţul Covasna. Pentru că noi am ţinut foarte mult ca ceea ce am făcut prin investiţii europene şi din bani proprii să deservească judeţul Covasna”, a declarat Tamás Sándor.

Potrivit acestuia, autorităţile din câteva judeţe au făcut demersuri pe lângă cele covăsnene pentru a aduce deşeuri la centrul din Leţ, dar au fost refuzate.

„Credeţi-ne că în ultimii ani de zile am avut foarte multe cerinţe din alte judeţe ca să acceptăm să aducă la noi deşeuri. Nu vreau să nominalizez, sunt trei - patru judeţe care au făcut demersuri foarte intense de a primi de către noi din acele judeţe. Noi întotdeauna am respins aceste cereri, pentru că nu vrem să aducem deşeuri de la alte judeţe. Fiecare a avut posibilitatea, pe parcursul a 30 de ani, să rezolve aceste probleme legate de gestionarea deşeurilor. Unii au reuşit, alţii mai puţin. Nu este treaba mea să apreciez sau să dau nominal aceste solicitări, dar noi am ţinut întotdeauna ca lucrul pe care l-am făcut să deservească numai interesul cetăţenilor din judeţul nostru”, a adăugat Tamás Sándor.

În cele trei celule vor putea fi depozitate, în total, în jur de un milion de tone de deşeuri. Prima celulă a fost construită pe o suprafaţă de 4,4 hectare, suficientă pentru a opera timp de nouă ani de zile, iar următoarele două, care vor avea împreună o suprafaţă de 4,5 hectare, vor fi suficiente pentru a depozita deşeurile menajere încă vreo 10-15 ani.

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Leţ, comuna Boroşneu Mare, a fost construit printr-un proiect finanţat din fonduri europene prin POS-Mediu şi este operat de S.C. ECO BIHOR SRL din Oradea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.