Centrul de Diagnostic e aproape gata
Cu toate că familia vecină se judecă şi în prezent cu proprietarii Centrului de pe strada Muncitorilor, construcţia a continuat iar Centrul va fi gata în primăvara-vara anului viitor
Traiul în casa vecină cu Centrul de Diagnostic şi Tratament care a apărut pe strada Muncitorilor devine tot mai greu pentru familia care se simte ca la Big Brother cu ditamai clădirea lipită de gardul ei. Mihai Mitrică a declarat că a făcut o plângere la prim-procurorul României şi s-a înscris la audienţă pentru a-i prezenta tot dosarul cu acest caz prin care îi „este încălcat dreptul la proprietate”.
Până acum, familia a câştigat un proces la Tribunalul Covasna, pentru anularea primei autorizaţii de construcţie, la care constructorii au făcut recurs, procesul fiind programat săptămâna aceasta, la Braşov.
Cu cât lucrarea se apropie de final, oamenii îşi dau însă seama că nu vor mai putea locui acolo sub această formă şi sunt determinaţi să ajungă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg în cazul în care nu îşi găsesc dreptatea în ţară. „Nu avem de ce să ne oprim. Nu ar cumpăra nimeni curtea şi casa, atunci va trebui să le dăm la preţ mai mic pentru a trăi liniştiţi, valoarea casei a scăzut la jumătate”, spune Rodica Mitrică. O variantă amintită ar fi ca, în cazul în care nu se anulează cea de-a doua autorizaţie de construcţie, atacată în instanţă, şi nu se rezolvă problema, familiei prejudiciate să i se acorde despăgubiri materiale pentru pagubele morale şi materiale suferite. Pe durata derulării procesului, avocatul familiei Mitrică a solicitat sistarea lucrărilor. Lucrarea este aproape gata şi după cum evoluează, ar putea fi inaugurată undeva în primăvara-vara viitoare.
Plângere penală împotriva primarului
De pe urma acestui scandal şi primarul Antal Arpad s-a ales cu o plângere penală la Parchet, pentru abuz în serviciu în ce priveşte eliberarea celei de-a doua autorizaţii, iar cazul a ajuns la DGA Braşov, nefiind de competenţa organului de anchetă de aici.
În plângerea sa, Mitrică reclamă faptul că primarul a emis sub semnătură proprie cea de-a doua autorizaţie, deşi prima fusese anulată prin hotărâre judecătorească (atacată prin recurs la Braşov). De asemenea, se mai reproşează faptul că cea de-a doua autorizaţie a fost emisă în aceleaşi condiţii ca şi prima, cu aceleaşi nereguli, şi Mitrică solicită trimiterea în judecată a vinovaţilor, invocând şi un prejudiciu de circa 150.000 de euro prin amplasarea Centrului atât de aproape de casă.
„Înălţimea de 25 de metri creează permanenta senzaţie de strivire”, mai spune reclamantul, continuând că ferestrele imobilului dau spre casa lui, că parcarea este prea mică, că nu au intimitate, că e stres şi aşa mai departe.
Totodată, mai spune omul, într-un răspuns venit de la Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bucureşti ca urmare a plângerii depusă de ei, se arată că trebuia solicitat acordul vecinilor, iar la un alt punct se spune că gradul de ocupare a terenului de construcţii trebuia să fie de 20%, în timp ce în acest caz este aproape dublu.
„Când am ajuns primar, situaţia exista, noi am încercat să rezolvăm problema în aşa fel încât să fie bine, era evident că orice decizie s-ar lua, una dintre părţi va fi nemulţumită, fiecare are dreptul să mă reclame oriunde, organele statului o să-şi facă datoria, numi place să comentez aceste lucruri. Din păcate, în România primarul este expus şi orice primar din ţară primeşte citaţii săptămânal, fiecare reclamă şi legea ne expune mereu la acest lucru. Mereu dacă cineva e nemulţumit se duce şi depune o reclamaţie împotriva primarului, asta e, era de aşteptat să se ajungă oarecum aici”, a explicat edilul.
Singura cale, instanţa
Lucrările la Centrul de Diagnostic au început cu deficienţe legale pentru ca până la urmă să fie făcute toate demersurile pentru un nou Plan Urbanistic Zonal pentru a doua autorizaţie. Directorul ITC Covasna, Mild Zoltan, a precizat că răspunsul venit de la ITC Bucureşti se referă la modul general la prevederile legii 50, dar că de la mediu sau DSP de exemplu nu reiese din studiile de impact făcute că acea clădire ar fi sursă de zgomot sau focar de infecţie. Potrivit acestuia, singura cale va fi găsită în instanţă.
Reprezentanţii antreprenorului au susţinut de fiecare dată că investiţia se derulează în conformitate cu prevederile legale, dar cu toate acestea lucrările au fost stopate anul trecut timp de 8 luni şi au fost înregistrate şi pierderi financiare majore. Centrul de Diagnostic şi Tratament se construieşte pe o suprafaţă de 760 de mp achiziţionată în anul 2007, iar acesta ar urma să găzduiască cabinete de diagnosticare pentru toate specialităţile. Înălţimea la cornişă este prevăzută pentru 15 metri, iar a coamei 19 metri. Anul trecut, pe baza documentaţiei primite, Consiliul Local a aprobat noul PUZ, pe baza căruia s-a eliberat a doua autorizaţie.