Centru AlcoInfo la Braşov
Centrul va funcţiona câte patru ore pe zi, iar serviciile sunt gratuite
Începând de luna aceasta, în Braşov va exista un nou centru AlcoInfo, destinat detectării precoce şi intervenţiei psihologice în cazurile de abuz şi dependenţă de alcool. Centrul este al cincilea din România şi funcţionează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Astfel de centre există deja de trei ani în Bucureşti, Craiova, Miercurea Ciuc şi Câmpulung Moldovenesc.
Centrele AlcoInfo oferă servicii complementare intervenţiilor din spital, destinate pacienţilor care au un consum problematic de alcool sau care suferă de afecţiuni asociate consumului abuziv de alcool. Specificul acestui model de intervenţie constă în faptul că funcţionează în spitale generale, nu în cele de psihiatrie. În plus, aceste centre sunt dedicate exclusiv tratării psiho-sociale a afecţiunilor cauzate de consumul problematic de alcool şi beneficiază de sprijinul unor specialişti instruiţi de ALIAT (Alianţa pentru Lupta împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniei) în domeniul tratării dependenţei de alcool. „Prin plasarea specialiştilor noştri în spitalele generale, încercăm să contactăm aceşti pacienţi cât mai precoce posibil (uneori nici ei şi nici doctorii lor nu au cunoştinţa faptului că există un consum problematic de alcool) şi să creştem în felul acesta şansele ca o intervenţie realizată precoce să aibă succes pe termen lung şi să se evite o evoluţie spre o dependenţă severă” – a explicat Eugen Hriscu, directorul ştiinţific al ALIAT, într-un comunicat de presă.
Centrul va funcţiona câte patru ore pe zi, iar serviciile sunt gratuite pentru orice persoană care este înregistrată în sistemul naţional de asigurări de sănătate şi care suferă de un consum problematic de alcool sau/şi de afecţiuni asociate acestuia. De asemenea, la acest centru pot apela şi peroanele care doresc să îşi evalueze propriul consum de alcool. Concret, coordonatorul centrului va lucra cu personalul medical al spitalului, pentru a determina exact ce tip de intervenţie psiho-socială se potriveşte acestui tip de pacienţi sau celor care apelează la serviciile spitalului pentru tratarea unor afecţiuni asociate consumului abuziv de alcool.
Cum funcţionează centrele AlcoInfo din ţară?
Odată ce un pacient care suferă de consum abuziv de alcool sau de afecţiuni asociate acestui diagnostic ajunge la spitalul unde se află centrul, există patru paşi pe care acesta îi poate urma:
1. Etapa de screening sau evaluare sumară – coordonatorul centrului evaluează nivelul personal de consum de alcool al pacientului, folosind instrumente standardizate de evaluare.
2. Etapa evaluării amănunţite a pacientului – se va realiza împreună cu medicul curant, în scopul stabilirii unui plan de intervenţie personalizat.
3. Faza de intervenţie – intervenţii scurte menite să îl ajute pe pacient să ţină sub control consumul problematic de alcool. Intervenţiile vor fi corelate cu şedinţe cu familia pacientului
4. Faza de monitorizare şi evaluare – coordonatorul centrului se va ocupa de monitorizarea evoluţiei pacientului chiar şi după externarea acestuia din spital şi de direcţionarea lui către serviciile medicale disponibile în comunitatea în care pacientul se află.
Iniţiativa înfiinţării unor astfel de centre a venit în urma unui studiu naţional, realizat de ALIAT în 2011, în care s-a evaluat raportul cerere-ofertă în materie de servicii medicale dedicate persoanelor cu un consum problematic de alcool. Principalele concluzii ale studiului au fost că, pe de o parte, în România lipseşte un sistem de servicii medicale integrate adresate persoanelor
cu un consum problematic de alcool şi familiilor acestora şi, pe de altă parte, că aceşti oameni sunt stigmatizaţi social.