Centrala termică din Întorsura Buzăului, în plin proces de modernizare
Autorităţile locale din Întorsura Buzăului au început proiectul de modernizare a sistemului de furnizare a agentului termic în regim centralizat. Prima fază, care presupune construirea unui punct de lucru pentru producerea a 50% din biomasa necesară (rumegușul) funcționării centralei, a început deja şi se doreşte a fi încheiată în acest an.
„Prima fază a proiectului se termină în toamna aceasta. Avem toţi banii. Este falsă ideea care circulă în spaţiul public conform căreia nu sunt bani. Avem bani pentru toate”, a spus primarul oraşului, Leca Băncilă. „Garantez cu propria cinste că la iarnă cetăţenii care beneficiază de serviciul public de încălzire termică nu vor avea nicio problemă”, a mai declarat acesta.
Obiectivele lucrărilor de modernizare şi etape de lucru
Potrivit documentelor oficiale, obiectivele proiectului de modernizare a sistemului termic de furnizare a agentului termic în regim centralizat în orașul Întorsura Buzăului sunt următoarele: construirea unui punct de lucru pentru producerea a 50% din biomasa necesară (rumegușul) funcționării centralei, extinderea reţelei de distribuție cu minim 2 km şi punerea în funcţiune a unei noi centrale termice de 2,5 MWh cu combustibil biomasă, pentru a produce apă caldă vara.
Prima etapă, cea de construire a centrului de produs şi stocat biomasă, se va încheia în acest an.
A doua etapă, care presupune atât extinderea reţelei de distribuție, cât şi punerea în funcţiune a unei noi centrale termice, se va desfăşura în perioada 2016-2017.
Costurile proiectului
Documentele arată că punctul de lucru de producere de biomasă va avea costul total de realizare de aproape 2,4 milioane de lei. „Menționăm că din costul total de 2,38 milioane de lei, 30%, respectiv 716 mii lei sunt asigurați de la bugetul local, reprezentând cofinanțarea orașului Întorsura Buzăului”, declară autorităţile.
Valoarea totală a proiectului de modernizare a sistemului termic din Întorsura Buzăului ajunge la suma de 9,63 milioane de lei cu TVA. Pe lângă bugetul local, autorităţile vor accesa surse externe de finanţare, fie prin Programul Termoficare 2006-2015 căldură și confort, operațional până la finele anului 2015, cofinanțare 30%, fie prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Obiectiv tematic 4, sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele.
Lucrările de modernizare – o necesitate
Centrala termică din Întorsura Buzăului funcţionează din anul 2004. Aceasta furnizează în regim centralizat agentul termic pentru încălzirea blocurilor de locuinţe şi a instituțiilor aflate în zona centrală a localității: şcoli, bănci, primărie, casă de cultură sau spaţii comerciale.
„Finanțatorii proiectului au fost Guvernul României prin Fondul Special pentru Dezvoltarea de Sisteme Energetice, A.R.C.E., Guvernul Danez prin Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului și finanţare locală de 10% din bugetul total al investiţiei. Autoritățile locale au obligația de a menține centrala termică în funcțiune 14 ani de la data punerii în funcțiune, adică până în 2018”, se notează într-un document oficial.
Chiar dacă pentru o perioadă, sistemul şi-a dovedit utilitatea, începând cu anul 2008 aceasta a început să producă pierderi importante bugetului local şi disconfort beneficiarilor acestui serviciu, drept pentru care lucrările de modernizare au devenit o prioritate a autorităţilor locale.
(Iulia Drăghici)