ACTUALITATE 2 mai 2017

Cele mai reprezentative filme din istoria cinematografiei maghiare, prezentate la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1284 vizualizări

Un număr de 11 filme reprezentative pentru cinematografia maghiară vor fi prezentate la Sfântu Gheorghe pe parcursul următoarelor două luni, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

Potrivit organizatorilor, seria acestor proiecţii a început anul trecut, când s-au împlinit 120 de ani de la prezentarea primei pelicule şi inaugurarea primului cinematograf din Budapesta, iar cele 11 filme care vor fi prezentate la Sfântu Gheorghe sunt „cele mai reprezentative creaţii cinematografice din 1896 şi până în 1989”.

„Istoria filmului maghiar a început cu 120 de ani în urmă, în 1896, când s-au proiectat în cafeneaua Hotelului Royal de la Budapesta filmele fraţilor Lumiére, după care doi fraţi cu spirit pionieresc, Sziklai Arnold şi Zsigmond, au deschis porţile primului cinematograf maghiar de pe Calea Andrássy, Ikonográf, unde se proiectau filme pentru public pe aparate Lumiére. (...) Seria care demarează la Sfântu Gheorghe cuprinde 11 filme şi prezintă câte un regizor de renume sau câte o epocă cinematografică importantă din istoria filmului maghiar”, se arată într-un comunicat de presă.

Filmele, subtitrate în limba română, vor fi proiectate în fiecare zi de miercuri la Cinematograful „Arta” din Sfântu Gheorghe, pe parcursul lunilor mai şi iunie.

Seria proiecţiilor va fi deschisă miercuri, 3 mai, cu două filme mute: „Până ce îmbătrânim”, din anul 1916 şi „Ultima noapte”, realizat în anul 1917, acompaniate live de pianistul Szép András. La eveniment va fi prezent şi Kosa András László, directorul Institutului Balassi din Bucureşti.

Filmul „Până ce îmbătrânim” este prima adaptare cinematografică a romanului omonim al romancierului Jókai Mór şi prezintă povestea tragică unei familii aristocrate din perioada revoluţiei paşoptiste, iar „Ultima noapte” este o melodramă filmată în studioul de film Transylvania din Cluj, înfiinţat de Janovics Jenő, şi prezintă viaţa unei artiste de cabaret.

Evenimentul este organizat de Institutul Balassi împreună cu Casa de Cultură Kónya Ádám din Sfântu Gheorghe, reţeaua de cinematografe Cityplex şi Arhiva Naţională şi Institutul de Filme din Ungaria (MaNDA).

 

Teme articol: filme cinematografie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.