ACTUALITATE 13 iulie 2015

Cei mai buni dintre cei buni

de Covasna Media | 1409 vizualizări

Vanatori de munte 06

Vânătorii de Munte din Sfântu Gheorghe au câştigat ediţia din acest an a Alpiniadei Vânătorilor de Munte

Militarii Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” din Sfântu Gheorghe au participat în perioada 6-10 iulie la a XII-a ediţie a competiţiei aplicativ-militare Alpiniada Vânătorilor de Munte, care în acest an a purtat denumirea „General Gheorghe Vătămanu-Coanta”, organizată de Statul Major al Forţelor Terestre, în munţii Bucegi.

Probele ce s-au desfăşurat în cadrul competiţiei au fost ştafeta alpină, căţărarea rapidă (liberă) şi coborâre în rapel, căţărare artificială la coardă dublă şi combinata alpină.

Festivitatea de deschiderea a celei de-a XII-a ediţii a competiţiei aplicativ-militare Alpiniada Vânătorilor de Munte s-a desfăşurat luni, 6 iulie a.c., la cabana militară „Diham” din munţii Bucegi.

După festivitatea de deschidere a urmat şi prima probă a competiţiei, ştafeta alpină. Traseul de alergare în teren variat ales pentru ştafeta alpină a fost în zona Colţilor Cheii, unde există şi poligonul de trageri pentru vânătorii de munte şi a avut o lungime de aproximativ 4 kilometri, la care militarii noştri s-au clasat pe locul al II-lea. Însă alergarea a fost numai o parte din proba de ştafetă – este drept, cea mai spectaculoasă. La fel de importante au fost însă şi tragerile şi aruncarea grenadelor, unde fiecare ratare a adus o penalizare de 30 de secunde.

Vanatori de munte 02

A doua zi de concurs a fost rezervată probelor specifice vânătorilor de munte, căţărarea liberă şi căţărarea artificială unde militarii Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” au obţinut locul al II-lea, cu un timp de 19’34’’.

Joi, 9 iulie, în zona Diham, Predeal, Masivul Postăvaru şi poligonul de trageri Cheia s-a desfăşurat cea mai complexă probă a Alpiniadei Vânătorilor de Munte, combinata alpină, reprezentând şi proba de „foc” a concursului. În cadrul acestei probe concurenţilor le-a fost pusă la încercare rezistenţa fizică şi psihică, le-au fost testate cunoştinţele şi deprinderile privind instrucţia de specialitate şi capacitatea de acordare a asistenţei medicale de urgenţă. În apropierea liniei de finish, militarilor le-a fost testată capacitatea de a putea executa un foc precis şi constant cu armamentul din dotare după un efort epuizant precum şi precizia aruncării cu grenade ofensive la o distanţă de 25 de metri. Coeziunea, omogenitatea grupului şi capacitatea comandantului de patrulă de a aplica strategiile cele mai bune în momentele dificile sunt calităţi fundamentale precum şi cheia succesului pentru a trece acest test de anduranţă.

Astfel militarii Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” au trecut linia de finish după 3 ore şi 11 minute de la start, clasându-se primii la această probă, fiind urmaţi pe următoarele două poziţii de camarazii din comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” şi Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă”.

Vineri, 10 iulie, pe platoul cabanei militare Diham, s-a desfăşurat festivitatea de premiere a celor mai buni vânători de munte din Forţele Terestre precum şi închiderea Alpiniadei Vânătorilor de Munte, ediţia 2015. Pe podiumul de premiere au urcat vânătorii de munte care au obţinut cele mai bune performanţe la probele de ştafetă, căţărare rapidă individual şi pe echipe, căţărare artificială, combinată alpină precum şi câştigătorii ediţiei 2015 a Alpiniadei Vânătorilor de Munte.

Alpiniada Vânătorilor de Munte, ediţia 2015, a fost câştigată de lotul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” din Sfântu Gheorghe, urmat pe locul secund de lotul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Braşov, iar pe a treia treaptă a podiumului a urcat lotul Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal.

Cupa transmisibilă Alpiniada Vânătorilor de Munte, ediţia 2015 a fost înmânată de locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ion Ungureanu, şefului de lot al Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”, maior Ciprian Onuţ şi va sta la vânătorii de munte din Sfântu Gheorghe pană la următoarea ediţie a competiţiei.

Pe parcursul competiţiei militarii şi-au folosit toate cunoştinţele de specialitate acumulate, şi-au depăşit limitele fizice şi psihice, şi-au demonstra valoarea ca specialişti în arma vânători de munte, totodată au ridicat prestigiul unităţii din care fac parte.

Bravo vânătorilor de munte din garnizoana Sfântu Gheorghe!

Ofiţer de relaţii publice 

Cpt. Maricel Şelaru

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.