ACTUALITATE 8 septembrie 2017

Cea mai bună apă minerală pentru clătite, desemnată la Festivalul „Aquarius” de la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 2959 vizualizări

Cea mai bună apă minerală pentru prepararea clătitelor va fi desemnată la sfârşitul acestei luni în cadrul festivalului „Aquarius” de la Sfântu Gheorghe, organizat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului şi Consiliul Judeţean Covasna.

Sărbătoarea apelor minerale, ajunsă la cea de-a XI-a ediţie, se va desfăşura în acest an concomitent cu Festivalul deliciilor dulci, care va include atât un concurs de preparat kurtoskalacs, cât şi unul de preparat clătite cu apă minerală de izvor.

Organizatorii vor asigura o parte dintre ingredientele necesare pentru prepararea clătitelor, respectiv câte un kilogram de făină, o jumătate de litru de ulei, cinci ouă şi lemne de foc pentru fiecare echipă participantă, şi vor premia atât cea mai bună apă minerală pentru clătite, cât şi cea mai bună clătită făcută cu apă minerală.

Concurenţii vor trebui să aducă apa minerală şi celelalte ingrediente pe care le consideră necesare. Concursul va avea loc pe 1 octombrie în Piaţa centrală din Sfântu Gheorghe, iar participarea este gratuită, termenul limită de înscriere fiind 25 septembrie a.c.

Cele zece ediţii anterioare ale Festivalului „Aquarius” au fost organizate în fiecare an în altă localitate din judeţ cu scopul de a populariza apele minerale, atât pe cele îmbuteliate, cât şi pe cele de izvor, care nu pot fi găsite în magazine.

„Evenimentul itinerant cu o tradiţie de zece ani a fost găzduit în fiecare an de câte o localitate cu ape minerale, căutându-se ‘Zâna apelor minerale’, respectiv cea mai bună apă minerală necomercializată şi ‘Regina Aquarius’, cea mai bună apă minerală îmbuteliată. (…) Pe lângă acestea, scopul nostru a fost să atragem atenţia asupra băilor tradiţionale, a tratamentelor medicale, a apelor de masă şi a apelor medicinale îmbuteliate care sunt o raritate. Am evocat atmosfera staţiunilor de pe alte vremuri, precum şi minunatele poveşti şi legende despre apele minerale, auzite de la bunicile noastre”, se menţionează pe pagina de internet a evenimentului.

Specialiştii spun că în judeţul Covasna sunt peste 600 de izvoare de apă minerală – unele devenite branduri, altele cunoscute doar de localnici care le folosesc ca leacuri pentru diverse boli.

În staţiunea Vâlcele, de lângă Sfântu Gheorghe, cândva mai celebră decât Karlovy Vary, există un izvor de apă minerală cu un conţinut extrem de mare de magneziu, prin urmare este un excelent remediu pentru una dintre bolile secolului – stresul.

La Şugaş Băi, o mică staţiune de vacanţă aflată în apropierea municipiului Sfântu Gheorghe, se găseşte izvorul Elisabeta, folosit de sute de ani ca remediu împotriva bolilor hepatice şi gastritelor.

În nordul judeţului, la Balvanyos, se află „izvorul de ochi”, care, după spusele localnicilor, tratează conjunctivitele. Copacii din jurul izvorului sunt acoperiţi cu o puzderie de batiste folosite de cei ce şi-au spălat ochii cu ‘apa miraculoasă’, sperând că astfel vor scăpa de boli.

Iar oraşul staţiune Covasna, unde există singurul spital de recuperare cardiovasculară din România, este recunoscut datorită efectelor terapeutice ale apelor minerale şi mofetelor folosite la tratament.

În urmă cu câţiva ani, autorităţile covăsnene au demarat, împreună cu cele din Harghita, proiectul „Drumul apelor minerale”, cofinanţat din fonduri europene, cu scopul de a revigora câteva staţiuni lăsate în paragină, dar şi de a dezvolta alte câteva localităţi cu potenţial balnear, printre care Vâlcele, Bodoc, Şugaş Băi unde au fost construite mici spa-uri cu bazine, băi turceşti, saune finlandeze, săli de fitness şi alte spaţii de agrement.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.