ACTUALITATE 11 octombrie 2016

Ce trebuie să știm despre exploatarea sexuală pe internet

de Covasna Media | 1124 vizualizări

Utilizarea calculatoarelor online deschide posibilitatea copiilor de a-şi lărgi orizontul cunoaşterii, de a veni în contact cu stiluri de viaţă şi culturi dintre cele mai diverse. În acelaşi timp însă, cei mici pot fi expuşi anumitor pericole în momentul accesării reţelei de internet.

Există persoane care, prin servicii oferite on-line, încearcă exploatarea sexuală a copiilor. Unele dintre aceste persoane încearcă gradual, să se apropie de viitoarele victime prin acordarea atenţiei de care copiii au atâta nevoie sau chiar prin acordarea unor cadouri. Aceste persoane sunt dispuse să investească timp, energie şi sume mari de bani în acest proces, sunt atente la părerile copilului şi încearcă să le „intre sub piele”. Prin paşi mici, încearcă să îl determine pe copil să scape de inhibiţii, introducând gradual subiecte cu conotaţii sexuale în discuţiile care au loc.

Este important de înţeles că şi prin intermediul unei legături impersonale, prin discuţii pe „chat”, copiii pot deveni victime ale hărţuirii sexuale. Părinţii şi copiii trebuie să ştie faptul că aceşti infractori pot avea orice vârstă sau sex şi nu corespund neapărat imaginii adultului murdar, neîngrijit, îmbrăcat neglijent, care poartă o pelerină de ploaie şi care face rău copiilor.

Minorii, în special cei aflaţi la vârsta adolescenţei, acordă un interes special subiectelor legate de sexualitate. Se pot sustrage controlului exercitat de părinţi şi pot încerca să aibă legături mai mult sau mai puţin personale în afara familiei, prin intermediul cărora caută răspunsuri la întrebările care îi frământă despre sexualitate. Având în vedere curiozitatea proverbială a copiilor, aceştia pot folosi parte din timpul lor pentru căutarea unor astfel de legături prin intermediul internetului.

Ce puteţi face pentru a reduce la minim riscul victimizării copilului dumneavoastră

Discutaţi cu copilul despre pericolele hărţuirii sexuale, navigaţi pe internet împreună cu el şi rugaţi-l să vă arate paginile/adresele lui preferate.

Aşezaţi calculatorul într-o încăpere care este utilizată de mai mulţi membrii ai familiei. Infractorului îi va fi mai greu să comunice cu copilul dacă ecranul poate fi observat şi de un alt membru al familiei. O altă recomandare conexă este evitarea instalării unui televizor în camera copilului, pentru a nu-i da posibilitatea să vizioneze programe cu conotaţii sexuale sau pornografice şi pentru a nu-l distrage de la preocupările specifice vârstei.

Verificaţi modul de utilizare al calculatorului de către copil prin metoda sondajului. Verificaţi în special adresa sa de poştă electronică. De asemenea, verificaţi dacă la şcoală, biblioteca frecventată de copil sau la prietenii săi acasă, calculatoarele utilizate au instalate programe de protecţie. Acestea sunt locurile în care copilul se poate „întâlni” cu infractorii cibernetici fără a putea fi supravegheat în mod corespunzător.

Chiar atunci când copilul dumneavoastră a intrat în legătură cu un astfel de infractor, trebuie ştiut faptul că nu este el de vină. El este o simplă victimă.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.