ACTUALITATE Acum 19 ore, 6 minute

Ce trebuie să știi despre programul „Rabla pentru sobe”

de Ștefania Găvăneci | 415 vizualizări

Programul „Rabla pentru sobe” este o inițiativă menită să ajute gospodăriile din zonele montane să înlocuiască sobele vechi și poluante cu sisteme moderne de încălzire, mai eficiente și mai prietenoase cu mediul. Acest program este gestionat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Cum funcționează finanțarea?

Conform Ordinului nr. 606, beneficiarii programului pot primi o finanțare de până la 70% din costurile eligibile, însă nu mai mult de 10.000 lei (TVA inclus). Restul de minim 30% din costuri trebuie suportat de către beneficiar. 

Soba achiziționată prin program trebuie să respecte normele europene în vigoare (ex. EN 303-5:2012) și să facă parte dintr-o clasă energetică superioară (minimum A+), cu emisii reduse de poluanți. Pentru a beneficia de finanțare, solicitantul trebuie să predea o sobă veche sau un sistem de încălzire pe combustibil solid (lemne, cărbuni), se arată pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene

Cine poate beneficia de program?

Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să fie persoană fizică cu domiciliul într-o localitate eligibilă;

  • Să monteze noul sistem de încălzire la adresa de domiciliu;

  • Să fie proprietar al imobilului în care va fi instalată soba nouă;

  • Să nu dețină o locuință cu mai mult de două apartamente sau imobil cu proprietăți comune;

  • Să nu aibă datorii la taxe, impozite sau amenzi;

  • Să nu fi fost condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului.

Ce localități din Covasna sunt eligibile?

În lista publicată de AFM, din județul Covasna, pot participa la program persoane din 40 de localități, din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018. Acestea sunt: Aita Mare, Arcuș, Barcani, Bățani, Belin, Bixad, Bodoc, Boroșneu Mare, Brateș, Brăduț, Brețcu, Catalina, Cernat, Chichiș, Comandău, Dalnic, Dobârlău, Estelnic, Ghelința, Ghidfalău, Hăghig, Ilieni, Lemnia, Malnaș, Mereni, Micfalău, Moacșa, Ojdula, Ozun, Poian, Reci, Sînzieni, Sita Buzăului, Turia, Valea Crișului, Valea Mare, Vâlcele, Vârghiș, Zagon, Zăbala.

Care sunt pașii pentru a aplica?

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) trebuie să depună cererile de înscriere până pe 11 aprilie, ora 23:59, prin intermediul platformei online puse la dispoziție de AFM. După analiza acestor cereri, AFM va publica lista localităților eligibile și va aloca fondurile disponibile pentru program. Odată finalizată această etapă, persoanele fizice care locuiesc în localitățile aprobate vor putea depune propriile cereri pentru obținerea finanțării. După aprobarea dosarului, beneficiarii vor avea posibilitatea să achiziționeze și să instaleze noul sistem de încălzire.

Aproape 850 de localități din România sunt eligibile pentru a participa la programul „Rabla pentru sobe”. Programul a început pe 31 martie și are ca obiectiv modernizarea sistemelor de încălzire din gospodării prin înlocuirea sobelor vechi și poluante. Bugetul alocat pentru această inițiativă-pilot este estimat la 500 de milioane de lei.

Pentru mai multe detalii și înscriere, se poate consulta site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Sursa foto: cumsa.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.