Ce schimbări aduce 2019 la taxele și impozitele locale din Sfântu Gheorghe
Deținătorii de mașini hibrid vor avea facilități
Consilierii din Sfântu Gheorghe au aprobat, în ședința ordinară din 29 noiembrie a.c., proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul 2019. Chiar dacă nu s-au înregistrat creșteri semnificative comparativ cu anul trecut, unii consilieri susțin că marja de impozitare este în continuare foarte mare.
Viceprimarul Sztakics Éva-Judit a transmis, în cadrul ședinței, că nu se înregistrează schimbări foarte mari pentru anul viitor. Aceasta a subliniat însă că indexarea impozitelor și taxelor locale se va face ținând cont de rata inflației, de 1,3 %.
„Nu sunt schimbări foarte mari pentru anul viitor, nu ne propunem schimbări mari. Nu dorim să mărim taxele și impozitele nici pentru terenuri, nici pentru imobile sau autovehicule, excepție făcând faptul că vom introduce acea creștere de 1,3% care reprezintă de fapt valoarea inflației. Acele persoane care la primul termen vor plăti taxele și impozitele pe întregul an, vor avea o reducere de 9%. În continuare păstrăm impozitul până la 500% pentru imobilele care nu sunt îngrijite, care nu îmbunătățesc starea imobilelor conform cerințelor. La micii pensionari avem în continuare 50% reducere pentru cei care au pensia mai mică decât salariul net minim”, a punctat Sztakics Éva-Judit.
Reducere de 75% pentru deținătorii de mașini electrice
În luna septembrie a.c., consilierii au aprobat proiectul conform căruia proprietarii de mașini electrice beneficiază de abonamente cu gratuitate 100% în parcările cu plată din Sfântu Gheorghe.
Începând de anul viitor, și proprietarii de autoturisme hibrid vor avea parte de beneficii, în sensul că vor beneficia de o reducere de 75% la plata impozitului.
„În comisia economică s-a făcut o propunere pentru scutirea de la plata impozitelor a mașinilor hibrid. Eu consider că dacă mașinile electrice nici nu trebuie să plătească taxă de parcare, în cazul mașinilor hibrid eu aș propune o facilitare de 75% ca reducere. Până acum această valoare a fost de 50%, așa cum a stabilit legea. De anul viitor se vor bucura de o facilitate mai avantajoasă de 75%”, a spus Sztakics Éva-Judit.
„Consider că este mult prea mare impozitul”
Dacă în cazul impozitelor pe mașinile electrice lucrurile stau din ce în ce mai bine, în ceea ce privește impozitul pe imobile plătit de persoanele fizice, dar și de întreprinzători, lucrurile nu sunt deloc roz, conform opiniei consilierului Bálint Iosif. Ca termen de comparație, consilierul a amintit de orașe precum Timișoara, Cluj sau Oradea, unde impozitul este mult mai mic decât cel pe care trebuie să-l plătească locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe.
„Înainte de a vota, aș dori să spun câteva cuvinte despre materialul pe care îl avem spre dezbatere. (...) Consider că este mult prea mare impozitul pe care îl administrăm în cazul persoanelor fizice. Mi se pare foarte mare taxa pe imobile, pentru diferitele companii, mă refer în special la imobilele aflate în proprietatea acestora. N-am să fac o propunere cum am făcut în anii anteriori, pentru că nu contez că ar fi aprobată, dar aș vrea să vă supun atenției și pentru a avea un termen de comparație, este că în timp ce Sfântu Gheorghe folosește 1,82%, legea prevede de la 0,2 la 1,95%, deci oferă o marjă între aceste două valori. În multe locuri este 0,2%, dar sunt foarte puține care au o marjă de impozitare de 1,82%, și dacă ne uităm la acele orașe în care merită să menționăm gradul lor de dezvoltare, mă refer la Timișoara, sau Cluj, sau Oradea unde peste tot această valoare este de 1%. Noi însă nu dorim să ne asemănăm cu aceștia, ci cu cei care au 1,82% cum este localitatea Calafat. Sper că ar merita să ne gândim puțin asupra acestui subiect, cel puțin în ceea ce privește perspectiva de viitor în acest sens și cu aceasta ne motivăm și votul pe care îl vom acorda, practic va fi o abținere”, a spus consilierul Bálint Iosif.
Viceprimarul Sztakics Éva-Judit a subliniat că totuși se fac eforturi pentru a ajuta întreprinzătorii din Sfântu Gheorghe și a amintit de Parcul Industrial. Întreprinzătorii care activează acolo sunt scutiți de la plata impozitului pe teren și pe bunuri imobile, ceea ce este un ajutor uriaș pentru începerea și funcționarea respectivei întreprinderi.
„Domnul consilier are dreptate, dar a spus numai o parte din adevăr. Realitatea conține și faptul că Sfântu Gheorghe are 1,82% taxa pentru imobile, iar întreprinzătorii locali au posibilitatea de a reprimi o parte din această sumă și foarte mulți beneficiază foarte mulți ani de acest ajutor. Deci Sfântu Gheorghe de mulți ani depune eforturi ca să ajute întreprinzătorii. La scutiri de impozite aș vorbi de Parcul Industrial unde este scutire totală, așa că îi așteptăm pe investitori cu aceste facilități”, a mai spus Sztakics Éva-Judit.
Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul 2019 s-a aprobat cu două abțineri. Înainte de a fi supus aprobării, proiectul s-a aflat în dezbatere publică.
Daniela Luca
Foto: facebook/PrimariaSfantuGheorghe