Ce șanse au liberalii să debarce guvernul Ponta
Liberalii au depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului în aceeaşi zi în care preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului să demisioneze. Victor Ponta este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru evaziune, spălare de bani şi fals. Matematic, liberalii nu au însă destule voturi ca să răstoarne Cabinetul Ponta.
Moţiunea de cenzură liberală atacă pasivitatea guvernului faţă de asigurarea votului românilor din diaspora şi a alegerilor parţiale neorganizate la timp.
Teodor Atanasiu, prim-vicepreşedinte PNL: Am depus această moțiune de cenzură pe unul dintre multiplele motive pentru care puteam să cerem demiterea guvernului Ponta.
Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte PNL: Moțiunea este semnată de 183 de senatori și deputați. 169 de la PNL, 12 parlamentari neafiliați, PSRO, și doi deputați aparținând grupului democrat popular.
„Guvernul condus de Victor Ponta a început să blocheze şi să elimine dreptul politic elementar de vot pentru milioane de români din ţară şi din diaspora. (...) principalul blocaj privind exercitarea dreptului la vot prin corespondenţă vine din partea PSD (...) există riscul ca la viitoarele alegeri parlamentare din 2016 să se voteze prin aceleaşi metode ca şi la alegerile din 2014”, scrieu liberalii în moțiunea de cenzură.
Semnatarii moţiunii au şi alte capete de acuzare. „Aceeaşi călcare în picioare a dreptului la vot de către Guvernul Ponta se produce în aceste zile, dupa ce justiţia a constatat "excesul de putere" al Executivului. Victor Ponta refuza reprezentarea politică a câteva sute de mii de români”, menţionează liberalii, care invocă faptul că există decizii judecătoreşti prin care Executivul este obligat să organizeze alegeri parţiale pentru mandatele vacante de primari, consilieri şi parlamentari.
Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, sunt necesare cel puţin 278 de voturi. PNL are 112 parlamentari şi promisiuni că va fi sprijinit de Mişcarea Populară, partidul lui Mircea Geoană şi de grupul parlamentar Democrat şi Popular. În total, 200 de voturi. În calcule, actualul executiv se poate baza pe 315 parlamentari, care vin de la PSD, UNPR, PC, PLR, minorităţi şi UNPR.
Liberalii ar mai putea aduna voturi din rândul deputaţilor neafiliaţi, dar prea puţine.
Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte PNL: Facem apel către toți parlamentarii să susțină această moțiune. Cine votează împotriva moțiunii este de fapt complice cu gravele încălcări savârșite de guvernul Ponta.
Deocamdată, cei de la UDMR şi-au declinat sprijinul. Victor Ponta a refuzat şi el să onoreze cererea prezidenţială de demisie din funcţia de premier. Drept urmare, moţiunea de cenzură se va dezbate la trei zile de la data prezentării în şedinţă comună, cel mai târziu în data de 15 iunie.