ACTUALITATE 12 aprilie 2017

Cât ne costă masa de Paște

de Observatorul de Covasna | 1590 vizualizări

În piețe și magazine se găseşte aproape tot ce-ți trebuie pentru o masă de Paște îmbelșugată. Rămâne să avem și bani.

Agitaţia de dinaintea Paştelui e tot mai resimţită. Faptul că, în acest an, atât creștinii ortodocși, cât şi cei protestanții și catolici sărbătoresc în același timp Învierea Domnului nu face decât să intensifice această stare. De la ouă și iepurași, până la miel, pască și cozonac, găsești de toate, chiar dacă nu chiar peste tot. Iar dacă dorești să faci totul în casă, piețele, supermarketurile și hipermarketurile îți stau la dispoziție cu zeci de produse, singura problemă fiind  mărimea buzunarului.

De la un miez de nucă la un cozonac întreg

Pe piață, kilogramul de miez de nucă este în jur de 30 de lei. Cum restul ingredientelor pentru cozonaci sunt mai ieftine, gospodinele care prepară totul în casă spun că investiția merită, iar gustul nu se compară cu cel al unui cozonac din comerț. Totuși, pentru cine nu vrea să mai muncească, un cozonac poate costa de la 2,99 de lei (500 grame) la 12,99 (800 g), compoziția, calitatea și marca având, fiecare, câte un cuvânt de spus asupra prețurilor. Pentru cine nu vrea să vopsească ouăle folosind ceapă sau alte metode tradiționale, magazinele oferă și vopsea de ouă, de exemplu vopsea carmin la plic, care costă 3,5 lei pe bucată și poate înroși până la 60 de ouă. În hipermarketuri, există deja, de asemenea, seturi de câte 10 ouă deja fierte și vopsite, însă pentru cine vrea să mănânce ouă vopsite în casă, supermarketurile vând 30 de bucăți la mai puțin de 11 lei. Tot în supermarketuri puteți profita de promoțiile de zahăr, ulei și făină din această perioadă.

Verdeață și miel

Primăvara  e la putere, chiar dacă temperaturile nu o arată tot timpul. Domnia primăverii se vede însă în piețe, unde, pe tarabe, găsim tot ce ne trebuie pentru o salată bună, o ciorbă sau un fel de mâncare: mărar și pătrunjel la 1,50 lei legătura, castraveți, 10 lei/kg, roșii din import, 10 lei, legături de usturoi (3 lei) și ceapă (1,50), vinete, 10 lei/kg, ridichi, 2 lei legătura. Pentru cei pentru care „cea mai bună legumă e carnea“, mieii nu se găsesc încă în măcelării, dar pot fi cumpărați online la 17-18 lei/kilogram sau din supermarketuri. Un kilogram de miel costă între 23 și 36 de lei în supermarketuri. Cine vrea să-și facă drob, poate cumpăra și prapur de porc, la 2,50 lei bucata, iar cine vrea drob de-a gata, îl poate găsi și pe acesta în magazine, la 15 lei/kg. Sigur că fiecare familie are propria „relație“ cu carnea de miel și preparatele din ea. „Pentru noi Paștele nu înseamnă mare lucru din punct de vedere culinar. Facem ouă roșii, pască și drob din mâncărurile tradiționale. Miel nu ne place deci scăpăm de o cheltuială“, spune M.D., o tânără gospodină din Sfântu Gheorghe. Dacă pentru gospodina de mai sus nu se pune problema fripturii de miel, altfel stă situația în familia Anei, o tânără din același oraș: „Mielul e nelipsit de pe masa noastră. Și facem mai multe preparate: ciorbă, friptură, drob“. Pentru cine sărbătorește Paștele cu jambon afumat, kilogramul costă în jur de 26 de lei pe kilogram.

Iepurașul și stropitorii costă

Pentru că anul acesta, după cum aminteam mai sus, toate confesiunile fac Paștele în același timp, majoritatea familiilor vor primi doar iepurașul, în timp ce familiile cu membri catolici și protestanți și care au fete, vor avea parte de vizita stropitorilor. Pentru M.D., mamă a unei fetițe de un an, Paștele presupune cumpărarea unor obiecte noi: „Ne cumpărăm ceva nou. De unde vin eu, din sud, vin cu acest obicei. La noi la țară se zicea că te încalecă măgarul dacă nu porți ceva nou. Dar luăm ceva simbolic, mai ales acum când fetița noastră e mică și nu conștientizează ce e cu cadourile“. Pentru E.N., tatăl unei fetițe de cinci ani, stropitorii vor costa mai mult decât ciocolata adusă de Iepuraș: „Pentru fetiță, bugetul de iepuraș e de circa 50 de lei. 250-350 de lei vom da, în schimb, la băieții veniți cu parfumul ca să o „stropească”. Dacă fata noastră ar fi fost mai mare, veneau mai mulți stropitori și banii erau și ei mai mulți“.

Fie că e vorba de miel, ouă, iepuraș sau stropitori, sunt sute de ocazii de a scoate bani din buzunar pentru sărbătoarea Sfintelor Paști. Important e să rămânem cu ceva: voie bună, sănătate și momente minunate petrecute alături de cei dragi.

(Covasnamedia.ro)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.