Cartoful secuiesc, scos pe pieţele din Bucureşti
Potrivit directorului Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare a Cartofului din Târgu Secuiesc, Luiza Mike, din această săptămână a început procesul de identificare a pieţelor bucureştene, în urma unei prime întâlniri ce a avut loc recent în cadrul Ministerului Agriculturii cu reprezentanţii pieţelor din Capitală.
„La următoarea întâlnire cu cei de la pieţele bucureştene vor participa şi cei din Târgu Producătorii de cartofi din Covasna vor să introducă, pe pieţele din Bucureşti, cartofii secuieşti în mod direct, astfel încât să nu mai fie aplicate preţurile de intermediari. Potrivit directorului Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare a Cartofului din Târgu Secuiesc, Luiza Mike, din această săptămână a început procesul de identificare a pieţelor bucureştene, în urma unei prime întâlniri ce a avut loc recent în cadrul Ministerului Agriculturii cu reprezentanţii pieţelor din Capitală. „La următoarea întâlnire cu cei de la pieţele bucureştene vor participa şi cei din Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe - cele două bazine mari producătoare de cartofi din judeţul Covasna, urmând să ducem, în mod sigur, cartofi la Bucureşti, nu doar sâmbăta şi duminica în pieţele volante, unde se distribuie doar cantităţi mici”, a explicat Luiza Mike. Potrivit acesteia, cartoful covăsnean se găseşte inclusiv în supermarketuri, însă aici există anumite cerinţe în privirea ambalării, din cauza normelor fitosanitare ce impun alinierea la cerinţele europene. „Se vor lua probe de tuberculi de la fiecare producător de cartofi, pentru a depista dăunătorii de carantină şi pentru a micşora atacul, această problemă fiind foarte bine monitorizată de către Unitatea fito-sanitară. Sunt inclusiv producători mici care aduc dosare la Staţiune, pentru ca inspectorii să meargă spre a lua probe, semn că populaţia vrea să prevină apariţia acestor dăunători”, a mai spus Luiza Mike. În ceea ce priveşte soiurile timpurii din acest an, directorul Staţiunii de Cercetare a Cartofului a arătat că sunt deja valorificate de către ţăranii din zonele tradiţionale producătoare de cartofi - Dâmboviţa, Teleorman, Constanţa, la preţuri apreciate ca fiind foarte bune - între 1,5 şi 1 leu pentru sămânţă, în vreme ce cartoful de consum a înce put cu 80 de bani şi a coborât la 50 de bani. Cartofi olandezi, vânduţi ca şi cartofi de Covasna Arătând că producţia de cartofi din exteriorul ţării a fost destul de mare în acest an, ceea ce a dus la comercializarea acestora la un preţ foarte mic, Luiza Mike a atenţionat asupra concurenţei pe care cartofii externi ar putea-o face celor secuieşti pe piaţa autohtonă. „Deocamdată stă pe loc concurenţa exterioară, dar din cauza preţului foarte mic s-ar putea îndrepta spre noi. Ministerul Agriculturii a intensificat controalele pe graniţă, drept pentru care s-au mai diminuat aceste importuri de cartofi”, a mai spus Luiza Mike. Aceasta a atras atenţia că s-au întâlnit cazuri de concurenţă neloială, în care cartofii din Olanda au fost vânduţi în ţară ca fiind cartofi de Covasna, deoarece aceştia din urmă sunt mult mai căutaţi şi apreciaţi pentru gustul lor deosebit. Produsele secuieşti, promovate la nivel naţional Direcţia de Politici a Ministerului Agriculturii intenţionează lansarea unui program de promovare a produselor autohtone, astfel încât să primeze consumul acestora în faţa celor importate. „Între aceste produse româneşti va intra şi producţia vegetală, agricolă, nu doar cele animaliere ca laptele şi carnea. În zona noastră, avem produsele secuieşti, ce vor fi promovate pe pieţele volante, fiind necesară ieşirea pe piaţa din Bucureşti, deoarece produsele secuieşti sunt foarte gustoase, foarte bune (...). Valorificarea producţiei naţionale e o măsură prioritară, în această perioadă de criză, putând duce la diminuarea efectelor acesteia, deoarece noi suntem cei care producem şi trebuie să câştigăm, nicidecum cei care fac doar comerţ”, a mai explicat Luiza Mike. În 2009, în judeţul Covasna au fost cultivate cu cartofi 15.300 de hectare de teren, producţia locală urmând a fi de aproximativ 20 de tone de cartofi, la fiecare hectar cultivat. Monica Rizea