ACTUALITATE 1 septembrie 2009

Cartoful secuiesc, scos pe pieţele din Bucureşti

de Covasna Media | 738 vizualizări
Producătorii de cartofi din Covasna vor să introducă, pe pieţele din Bucureşti, cartofii secuieşti în mod direct, astfel încât să nu mai fie aplicate preţurile de intermediari.

Potrivit directorului Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare a Cartofului din Târgu Secuiesc, Luiza Mike, din această săptămână a început procesul de identificare a pieţelor bucureştene, în urma unei prime întâlniri ce a avut loc recent în cadrul Ministerului Agriculturii cu reprezentanţii pieţelor din Capitală. „La următoarea întâlnire cu cei de la pieţele bucureştene vor participa şi cei din Târgu

Producătorii de cartofi din Covasna vor să introducă, pe pieţele din Bucureşti, cartofii secuieşti în mod direct, astfel încât să nu mai fie aplicate preţurile de intermediari.

Potrivit directorului Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare a Cartofului din Târgu Secuiesc, Luiza Mike, din această săptămână a început procesul de identificare a pieţelor bucureştene, în urma unei prime întâlniri ce a avut loc recent în cadrul Ministerului Agriculturii cu reprezentanţii pieţelor din Capitală.

„La următoarea întâlnire cu cei de la pieţele bucureştene vor participa şi cei din Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe - cele două bazine mari producătoare de cartofi din judeţul Covasna, urmând să ducem, în mod sigur, cartofi la Bucureşti, nu doar sâmbăta şi duminica în pieţele volante, unde se distribuie doar cantităţi mici”, a explicat Luiza Mike. Potrivit acesteia, cartoful covăsnean se găseşte inclusiv în supermarketuri, însă aici există anumite cerinţe în privirea ambalării, din cauza normelor fitosanitare ce impun alinierea la cerinţele europene.

„Se vor lua probe de tuberculi de la fiecare producător de cartofi, pentru a depista dăunătorii de carantină şi pentru a micşora atacul, această problemă fiind foarte bine monitorizată de către Unitatea fito-sanitară. Sunt inclusiv producători mici care aduc dosare la Staţiune, pentru ca inspectorii să meargă spre a lua probe, semn că populaţia vrea să prevină apariţia acestor dăunători”, a mai spus Luiza Mike.

În ceea ce priveşte soiurile timpurii din acest an, directorul Staţiunii de Cercetare a Cartofului a arătat că sunt deja valorificate de către ţăranii din zonele tradiţionale producătoare de cartofi - Dâmboviţa, Teleorman, Constanţa, la preţuri apreciate ca fiind foarte bune - între 1,5 şi 1 leu pentru sămânţă, în vreme ce cartoful de consum a înce put cu 80 de bani şi a coborât la 50 de bani.

Cartofi olandezi, vânduţi ca şi cartofi de Covasna

Arătând că producţia de cartofi din exteriorul ţării a fost destul de mare în acest an, ceea ce a dus la comercializarea acestora la un preţ foarte mic, Luiza Mike a atenţionat asupra concurenţei pe care cartofii externi ar putea-o face celor secuieşti pe piaţa autohtonă.

„Deocamdată stă pe loc concurenţa exterioară, dar din cauza preţului foarte mic s-ar putea îndrepta spre noi. Ministerul Agriculturii a intensificat controalele pe graniţă, drept pentru care s-au mai diminuat aceste importuri de cartofi”, a mai spus Luiza Mike. Aceasta a atras atenţia că s-au întâlnit cazuri de concurenţă neloială, în care cartofii din Olanda au fost vânduţi în ţară ca fiind cartofi de Covasna, deoarece aceştia din urmă sunt mult mai căutaţi şi apreciaţi pentru gustul lor deosebit.

Produsele secuieşti, promovate la nivel naţional

Direcţia de Politici a Ministerului Agriculturii intenţionează lansarea unui program de promovare a produselor autohtone, astfel încât să primeze consumul acestora în faţa celor importate.

„Între aceste produse româneşti va intra şi producţia vegetală, agricolă, nu doar cele animaliere ca laptele şi carnea. În zona noastră, avem produsele secuieşti, ce vor fi promovate pe pieţele volante, fiind necesară ieşirea pe piaţa din Bucureşti, deoarece produsele secuieşti sunt foarte gustoase, foarte bune (...). Valorificarea producţiei naţionale e o măsură prioritară, în această perioadă de criză, putând duce la diminuarea efectelor acesteia, deoarece noi suntem cei care producem şi trebuie să câştigăm, nicidecum cei care fac doar comerţ”, a mai explicat Luiza Mike.

În 2009, în judeţul Covasna au fost cultivate cu cartofi 15.300 de hectare de teren, producţia locală urmând a fi de aproximativ 20 de tone de cartofi, la fiecare hectar cultivat.

Monica Rizea

Teme articol: vanzare cartofi distributie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
titi, 1 septembrie 2009
la bretcu chiar e cartof de calitate dar mai sunt in judet locuri ude gasim cartofi de calitate.draga pita-gora eu iti prola bretcu chiar e cartof de calitate dar mai sunt in judet locuri ude gasim citeste integral
titi, 1 septembrie 2009
la bretcu chiar e cartof de calitate dar mai sunt in judet locuri ude gasim cartofi de calitate.draga pita-gora eu iti propun sa cumperi cartofi,rosii,ardei,struguru etc. si alte bunatati aduse de la citeste integral
blue, 1 septembrie 2009
Pai sa imi dai si mie adresa lor sa mai fac niste provizii pentru iarna :D , daca zici ca sunt buni( ma refer la cartofi).
Ion Ciobanu, 1 septembrie 2009
De obicei îngrăşemintele fac să reziste prea mult... Discuţia e prea tehnică pentru mine, cert e că eu iau de la două familii din Breţcu care aveau afiş la poartă şi niciodată nu am luat citeste integral
pita-gora, 1 septembrie 2009
Intrebarea e: dece de cativa ani incoace cartoful de Covasna nu mai rezista la pastrare pana primavara,incepand a se inegri inca la scurt timp dela recoltare?Sa fie citeste integral
Ion Ciobanu, 1 septembrie 2009
Ar fi bine să se realizeze măcar pe jumătate proiectul ăsta, nu înţeleg de ce tre' să fie neapărat "secuiesc" şi nu "de Covasna" sau "românesc" sau "unguresc"...tot cartof de Covasna e dar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.