ACTUALITATE 12 decembrie 2011

Cartea care uneşte ţinuturi

de Covasna Media | 575 vizualizări

Astăzi are loc relansarea cărţii „Mituri ale Ţinutului Secuiesc” de Dan Manolăchescu.

,,Mituri ale Ţinutului Secuiesc”, o carte semnată de jurnalistul Dan Manolăchescu, va fi relansată astăzi de la ora 17 la libraria ,,Ex Libris” din Sf. Gheorghe, str. Oltului nr. 7. Această relansare de carte face parte din proiectul intitulat ,,Lunea cărţilor”, un proiect interactiv preluat de la vechea ,,Librărie pentru Comunitate” şi care îşi propune promovarea lecturii prin schimbul de cărţi şi prin discuții libere pe marginea acestora.

Din acest proiect nu putea să lipsească ,,Mituri ale Ţinutului Secuiesc”, una dintre cele mai relevante cărţi despre locul şi felul în care noi toţi, români şi maghiari, trăim în fiecare zi.

De ce „mituri“? Pentru că de fapt toate problemele care sunt atinse aici sunt doar legende, tabuuri, mituri, sindroame şi simptome ale unei convieţuiri defectuoase.

Această carte, spune autorul, este un proiect foarte vechi, care a luat formă în timp şi a pornit de la discuţiile cu românii şi cu maghiarii, realizand că multe dintre punctele de disensiune ale celor două etnii  nu sunt chiar fitile de bombă, ci sunt mici neînţelegeri care pot fi rezolvate prin discuţii. Nenumăratele editoriale, comentarii, analize pe tema relaţiilor dintre români şi maghiari nu aveau finalitate. Aşa a luat formă şi fiinţă cartea „Mituri ale Ţinutului Secuiesc”, pe care jurnalistul a mai intitulat-o şi „Mic îndreptar de convieţuire româno–maghiară”.

Această carte nu este o lucrare ştiinţifică. Este rezultatul observaţiilor empiric-jurnalistice, adică pretins obiective pe care jurnalistul le-a făcut de-a lungul timpului traversând comunităţile română şi maghiară din Secuime şi din Ardeal.

Din dorinţa de a-i ajuta pe maghiari să înveţe româna şi pe români să-şi înţeleagă inclusiv la nivel lingvistic vecinii din Ţinut, Dan Manolăchescu a devenit o voce care are ceva de spus în problema multiculturalismului.

„Cartea aceasta se adresează celor care mai au ochi de văzut şi urechi de auzit. Celor care mai cred că viitorul unor judeţe din inima ţării nu seamănă nici cu Kosovo, nici cu Transnistria. Dar în special celor care vor să mai vadă zâmbete pe feţele vecinilor, indiferent de limba în care se salută”, spune Dan Manolăchescu.

Primul eseu din volumul II al „Miturilor”

Tot astăzi, odată cu relansarea cărţii „Mituri ale Ţinutului Secuiesc”, Dan Manolăchescu va prezenta publicului de la Ex Libris, în premieră, primul eseu din volumul II al acestei cărţi. „N-am crezut că o să mai am material pentru încă un volum de Mituri ale Ţinutului Secuiesc. Se pare însă că relaţiile româno-maghiare în loc să se normalizeze, au „reuşit” din contră să se deterioreze. Astfel încât voi prezenta astăzi primul eseu din noul volum, eseu intitulat „Sindromul veneticului”, ne-a declarat Dan Manolăchescu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Catalina, 13 decembrie 2011
@jancu.hu: Nu e vorba de nici o dramatizare intre maghiari si romani. In "Mituri ale Tinutului Secuiesc", autorul vorbeste atat despre maghiari si secui, cat si despre romani, cu o atitudene citeste integral
jancu.hu, 12 decembrie 2011
Scuze dar nu vreau sa aud dramatizat inre Maghiari si Romani ca cine stie viata lor de cu zi aflati multe dar trebuie cam 30 de ani petrecut in zona si nu dat in cura nui problema pana nui problema citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.