ACTUALITATE 17 mai 2010

Cârnaţi cu mesaje de criză și reţete originale

de Covasna Media | 1068 vizualizări
Sâmbătă a avut loc la Sfântu-Gheorghe a opta ediţie a Paradei Cârnaţilor Cârnaţi cu boia, cu ciuperci, tradiţionali, secuiești, românești sau eurocârnaţi, asortaţi cu slăninuţă, ceapă, ridichi, roșii, castraveţi, brânzeturi și nelipsitele ulcioare cu pălincă, ţuică sau vin, așa arătau sâmbătă mesele participanţilor la cea de-a opta ediţie a Paradei Cârnaţilor. Într-o împletire de tradiție cu gust, culoare și arome, Festivalul Gastronomic a atras anul acesta 64 de echipe din țară și din Ungaria, precum și peste 4.000 de vizitatori pofticioși care au gustat din mai toate felurile și au admirat mesele frumos decorate. Fiecare echipă a avut patru membri care s-au întrecut să aranjeze cât mai atractiv masa pentru a impresiona juriul, dar și pentru a prepara cel mai bun cârnaț.

Sâmbătă a avut loc la Sfântu-Gheorghe a opta ediţie a Paradei Cârnaţilor

Cârnaţi cu boia, cu ciuperci, tradiţionali, secuiești, românești sau eurocârnaţi, asortaţi cu slăninuţă, ceapă, ridichi, roșii, castraveţi, brânzeturi și nelipsitele ulcioare cu pălincă, ţuică sau vin, așa arătau sâmbătă mesele participanţilor la cea de-a opta ediţie a Paradei Cârnaţilor.

Într-o împletire de tradiție cu gust, culoare și arome, Festivalul Gastronomic a atras anul acesta 64 de echipe din țară și din Ungaria, precum și peste 4.000 de vizitatori pofticioși care au gustat din mai toate felurile și au admirat mesele frumos decorate.

Fiecare echipă a avut patru membri care s-au întrecut să aranjeze cât mai atractiv masa pentru a impresiona juriul, dar și pentru a prepara cel mai bun cârnat. Dintre florile de primăvară aranjate în vaze colorate, sau dintre salatele verzi, ieșeau de pe fiecare masă cârnații delicioși – mai roșii, dacă erau cu boia, sau mai palizi, dacă s-a mers pe rețeta tradițională, secuiască.

Cârnaţi cu „condimente” de criză

Cu toate că au venit să se distreze, unele echipe nu au putut uita de criza prin care trece țara și au făcut haz de necaz prin aranjamentele lor.

Echipa Szakik, din orașul Covasna, s-a gândit astfel că numele premierului Boc – format din cârnat - ar arăta bine deasupra unui cap de porc vopsit în portocaliu strident, în timp ce deasupra cârnăciori uscați indicau reducerile de 15 și 25% din venituri care îi pasc pe pensionari și bugetari.

„Facem cârnat popular, cum făceau țăranii, cu piper, usturoi, sare și boia. Asta cu criza ne-a venit ideea după ce ne-am tot uitat la televizor. Eu nu sunt bugetar, am o firmă, dar ne afectează și pe noi, că dacă taie de la bugetari și pensionari nu mai cumpără de la noi și am zis să vadă și dl Boc că nu gândește prea bine, nu vreau să-l jignesc, dar așa arată”, a spus Beke Lorand, reprezentantul echipei Szakik.

Tot de criză s-au legat și tinerii liberali, care au afișat pe masa lor numeroase facturi neplătite – de gaz, telefon, curent și așa mai departe -, toate lângă două ouă fierte, o coajă de pâine și un colț de castravete, semn că numai atât își vor permite românii de acum încolo, după măsurile de austeritate impuse.

Reţete cu ciuperci

Rețetele urmate de concurenți au fost de la cele simple, tradiționale, cu usturoi, sare, piper și boia, până la unele mai originale, cum ar fi cele cu ciuperci, sau altele secrete, pe care le-au păstrat cu sfinţenie. „Facem cârnat cu ciuperci şi în rest folosim condimente obişnuite. Cu ceva obişnuit nu prea poţi să câştigi”, a spus Vajna Laszlo, de la echipa Multinr.

Băieţii au adus cu ei şi a cincea persoană din echipă, care să îi ajute la prezentare, şi anume o blondă din carton care a atras mulţi curioşi zâmbitori la masă.

Echipele s-au întrecut să prepare cei mai buni cârnaţi şi să decoreze, astfel echipa cârnăţarilor europeni a preparat două tipuri de cârnat, unul tradiţional, cu un amestec special, şi al doilea cu mai multă paprika, şi un bulz tradiţional în formă europeană, rulat, cu smântână, totul sub deviza „Veniţi, gustaţi şi savuraţi ai noştri eurocârnaţi”, după cum spune reprezentanta echipei, Claudia Rosin.

Anul acesta s-a aflat la prima participare şi echipa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR), care a preparat cârnaţi tradiţionali, cu mese frumoase s-au prezentat şi echipele Sanitas Vâlcele, sau a Sanitas cu Ambulanţa, şi multe altele, dar în final câştigătoare a fost echipa Negyes Fogat, din Sfântu-Gheorghe, care a impresionat prin reţetă şi prin metoda tradiţională de aranjare a mesei.

Mii de vizitatori

Preşedintele Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Covasna (ASIMCOV), unul dintre principalii organizatori, Bagoly Miklos, spune că Parada Cârnaţilor atrage an de an tot mai mulţi turişti şi vizitatori, anul trecut spre exemplu fiind estimată o participare de cca 5.000 de oameni.

„Festivalul este un succes, eu zic că este un moment unde se poate aduna lumea şi se poate distra. Aceste festivaluri aduc şi un plus pentru ceea ce înseamnă turismul local, că avem foarte mulţi musafiri din ţară şi străinătate care au venit aici numai pentru acest eveniment”, a spus Bagoly.

Vizitatorii s­au arătat şi ei foarte interesaţi de oferta de la mese şi au încercat să guste cât de mult s-a putut.

„Am gustat cam ce mi s-a părut mai atractiv de la mese, mi-a plăcut în special un cârnat mai picant. E o idee bună să avem asemenea festivaluri şi să promovăm mâncărurile tradiţionale, dar nu numai”, a spus Radu Gabor, un vizitator.

Anul acesta, premiul cel mare a fost o excursie de 10 zile în Grecia, pentru patru persoane, care este oferită de o agenţie de turism în colaborare cu ASIMCOV, în timp ce premiul doi este participarea la Parada similară din Ungaria.

Juriul a fost format din 13 membri, care au premiat atât gustul cârnaţilor, cât şi forma şi modul de prezentare.

Taxa de participare la concurs a fost de 300 de lei, pentru care se primeau o masă, un vas din plastic, 10 kg de carne, 4 şorţuri, 15 metri de membrană, 4 banderole şi 4 bilete pentru suporteri.

Ana Sidon

Teme articol: festival criza carnati
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ady, 17 mai 2010
pacat ca nu au fost corecti in privinta cu clasamentu
Ariel, 17 mai 2010
Păcat că minunăţiile culinare nu sunt accesibile la măcelăriile particulare.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.