ACTUALITATE 21 aprilie 2010

Caritas vine în Covasna pentru a aprofunda problemele romilor

de Covasna Media | 506 vizualizări
21apr2010-romiMai mulţi reprezentanţi ai organizaţiei internaţionale de caritate CARITAS vor sosi în luna mai în judeţul Covasna, în cadrul unei vizite de cunoaştere a comunităţilor rome de aici. Reprezentanţii CARITAS - din Columbia, India, Statele Unite ale Americii, Austria şi Filipine - se vor întâlni cu prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, cu reprezentanţi ai administraţiei locale, precum şi cu reprezentanţi ai romilor, ca urmare

21apr2010-romiMai mulţi reprezentanţi ai organizaţiei internaţionale de caritate CARITAS vor sosi în luna mai în judeţul Covasna, în cadrul unei vizite de cunoaştere a comunităţilor rome de aici. Reprezentanţii CARITAS - din Columbia, India, Statele Unite ale Americii, Austria şi Filipine - se vor întâlni cu prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, cu reprezentanţi ai administraţiei locale, precum şi cu reprezentanţi ai romilor, ca urmare a faptului că vizita are ca scop cunoaşterea mai bună a situaţiei romilor din ţara noastră, în special cea a romilor din judeţul Covasna.

Prefectul Gyorgy Ervin a declarat că delegaţia CARITAS a solicitat inclusiv întâlniri cu preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, şi cu primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, scopul delegaţiei CARITAS, care se va afla la noi în judeţ timp de două sau trei zile, este acela de a ajuta comuitatea romă.

„Eu cunosc destul de bine problemele romilor, dar fiecare localitate în care există comunităţi însemnate de romi are specificul ei”, a declarat prefectul.

Nemulţumit de reprezentantul romilor

În acest context, prefectul Gyorgy Ervin s-a referit şi la reprezentantul romilor din cadrul Prefecturii Covasna, arătând că romii din judeţ au semnalat, de mai multe ori, că nu se simt reprezentaţi de acesta.

„Au fost încercări de a-l schimba pe domnul Florin Lepădat din poziţia pe care o ocupă - consilier pe problemele romilor, însă legea este cam ciudată - reprezentantul romilor ar trebui să aibă facultate, iar dumnealui studiază în prezent. În schimb, fiind aici, el nu poate fi înlocuit decât cu un rom cu studii terminate. Eu am foarte multe reţineri faţă de activitatea domnului Lepădat, dar am mâinile legate în ceea ce priveşte înlocuirea sa, deoarece este foarte greu să găseşti un rom care să corespundă. Oricum, lăsând deoparte activitatea sa, cea mai mare problemă este aceea că niciunul dintre liderii romilor nu-l recunoaşte ca reprezentant al romilor din judeţ”, a mai arătat Gyorgy Ervin, amintind că s-a mai încercat, în urmă cu câţiva ani, înlocuirea din funcţie a lui Lepădat, însă tot ce s-a obţinut la acea vreme a fost numai un scandal.

Pe de altă parte, Florin Lepădat susţine că el derulează mai multe proiecte pentru romi şi că depune lunar un raport de activitate - activităţi ce ar putea fi cunoscute foarte uşor, inclusiv de către prefectul Gyorgy Ervin, dacă acesta ar dori.

„Nimeni nu este perfect, iar eu nu am puterea de a le da tuturor romilor din judeţ locuinţe… Cred că fac tot ceea ce-mi stă în putinţă să fac şi tot ceea ce-mi prevede fişa postului. Mă implic şi peste ceea ce ar fi normal să fac, dar nu am considerat necesar să se ştie acest lucru”, a declarat Florin Lepădat, arătând că nu doreşte să comenteze mai mult afirmaţiile prefectului. În ceea ce priveşte studiile sale, reprezentantul romilor a ţinut să precizeze că acestea au fost finalizate, urmând să-şi susţină licenţa.

Monica Vajna

Sursa foto: imageshack.us

Teme articol: romi tigani CARITAS
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.