ACTUALITATE 12 martie 2015

Cardurile de sănătate se pot ridica zilnic de la ghişeele CAS Sfântu Gheorghe

de Mirela Cara | 949 vizualizări

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Covasna le aduce la cunoştinţă tuturor locuitorilor din Sfântu Gheorghe care nu au intrat până în prezent în posesia cardului de sănătate că, pentru ridicarea acestuia, pot merge zilnic la ghişeele de la sediul CAS, din Str. Vasile Goldiş nr. 2.

Programul pentru ridicarea cardurilor este: luni, marţi şi miercuri: 8:30 – 16:00; Joi: 08:30 – 18:00; Vineri: 08:30-13:00

Ridicarea cardurilor de sănătate se face personal de către fiecare asigurat în parte. De aceea va fi necesară identificarea printr-un act de identitate valabil.

„Aşteptăm toţi cetăţenii să vină să îşi ridice cardurile de sănătate. În prezent, se eliberează în medie doar 20 de carduri pe zi. Oamenii ar trebui să vină în număr mai mare să şi le ridice. Ghişeele sunt aproape goale – ne-a sus preşedintele CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu.

Cetăţenii trebuie să ştie că, prin cardul de sănătate, li se deschide accesul către toate sistemele informatice ale CNAS. Este un document personal care cuprinde câteva informaţii esenţiale: numele şi prenumele asiguratului; codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale; numărul de identitate al cardului (ID); data naşterii; termenul de valabilitate. La cererea asiguratului, în memoria cardului, medicul de familie poate inscripţiona şi informaţii privind datele medicale ale posesorului de card.

După ridicare, cardul va trebui activat. Activarea se va putea face la orice furnizor de servicii medicale (cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu, laborator), la care asiguratul va apela prima oară după intrarea în posesie a cardului. Nu este obligatoriu ca cetăţenii să meargă special la medic pentru activarea cardului.

Procesul de activare constă într-o operaţiune simplă de înlocuire a codului iniţial (000) cu un cod pin ales de asigurat. Codul respectiv nu trebuie divulgat. După activare, cardul va fi folosit ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii de servicii medicale sau farmaceutice, care au contract cu CNAS.

În cazul pierderii, se va putea înainta o cerere de eliberare a unui nou card, dar persoanele în cauză vor suporta costurile de producţie (2,2 euro +TVA) şi de distribuţie (2,74 lei+TVA).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Dumitrascu Maria Magdalena, 8 decembrie 2015
Va rog sa-mi eliberati si trimiteti a ADEVERINTA de inlocuire a cardului national la e-mail de sus.In data de 13 august 2015 am restituit cardul nefunctional, am primit o adeverinta pentru 60 zile;A citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.