ACTUALITATE 7 ianuarie 2016

Cardul de sănătate, cerut şi la Urgenţe?!

de Covasna Media | 157 vizualizări

Cardul de sănătate ar putea deveni obligatoriu inclusiv pentru românii care ajung la Urgenţe. Măsura ar putea fi aplicată chiar din acest an, anunţă şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Astfel, ar putea fi ţinută mai uşor evidenţa serviciilor, dar şi descurajaţi pacienţii care vin la Urgenţă doar pentru că e mai uşor decât să-şi facă o programare la medicul de familie.

„În acest moment, conform legislaţiei actuale, în Unităţile de Primiri Urgenţe, nu e obligatorie, dar sunt şi în acest moment UPU-uri care solicită cardul. Şi pacientul prezintă cardul, nu împiedică cu nimic desfăşurarea actului medical”, spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

„Condiţia apare la externare, moment în care fie pacientului, fie familiei li se solicită cardul de sănătate, şi bineînţeles li se înaintează decontul de cheltuieli”, explică Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi.

În unele spitale din Bucureşti, medicii solicită pacienţilor cardul de sănătate chiar şi înainte de consultaţie.

„I-a cerut cardul de sănătate, talonul de pensie şi buletinul”, spune un bărbat.

„Şi ce afecţiune are?” întreabă reporterul.

„Nici nu ştiu, că am adus-o cu ambulanţa şi aşteptăm verdictul”, răspunde bărbatul.

Alţi medici cred că această nouă procedură ar reprezenta o pierdere de timp.

„A cere cardul de sănătate la pacienţii care se prezintă în Urgenţe nu intră în competenţa medicului. Eu, ca doctor, sunt acolo să asigur urgenţa pentru a face populaţia bine”, spune Alina Neacșu, medic primar la Spitalul Judeţean Brăila.

Oficialii din Sănătate spun însă că prin prezentarea cardului de sănătate şi la Urgenţă, se pot monitoriza mai eficient serviciile acordate. În plus, această regulă ar putea duce la descurajarea pacienţilor care vin la Urgenţe din comoditate. Procentul e mai mare de 30% şi doctorii spun că au observat o tendinţă de creştere, odată cu introducerea cardului de sănătate.

Cardul de asigurări de sănătate e obligatoriu, de la 1 septembrie 2015, pentru fiecare serviciu medical, deocamdată, cu excepţia urgenţelor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.