ACTUALITATE 14 martie 2023

Capela baronesei Szentkereszty Stephanie din Târgu Secuiesc va fi renovată

de Diana Pantelimon | 416 vizualizări

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea primului orfelinat din județul Covasna de către baroneasa Szentkereszty Stephanie, Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat joi, 9 martie a.c., proiectul de hotărâre prin care se va renova capela funerară a acesteia. Clădirea este un monument istoric de categoria B aflat în curtea Complexului de Servicii Comunitare Târgu Secuiesc.

Clădirea se află în proprietatea Județului Covasna și în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna a solicitat sprijinul CJ Covasna în vederea reabilitării capelei aflate în acest imobil și în subsolul căreia se află mormântul baronesei Szentkereszty Stephanie. De numele acesteia se leagă înființarea casei de copii pentru fete orfane, casă care în acest an împlinește 150 de ani de la înființare.

Capela este momentan într-o stare avansată de degradare.

„În acest an, în zilele de 12 și 13 octombrie, va fi organizată o sărbătoare jubiliară la Târgu Secuiesc, prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la înființarea unei case de copii, fondate în urma unui discurs aprins susținut de baroneasa Szentkereszty Stephanie. (...) Căminul de fete s-a transformat ulterior într-o instituție de educare, unde pe lângă cultură tinerele și-au însușit diferite meserii. Pentru marcarea celor 150 de ani de la înființarea institutului, Consiliul Județean va renova capela funerară a baronesei, monument istoric de categoria B aflat în curtea Complexului de Servicii Comunitare Târgu Secuiesc, care necesită executarea unor lucrări urgente de reabilitare din cauza stării de degradare avansată a clădirii”, se arată pe pagina de internet a CJ Covasna.

Baroneasa a fost desemnată cetățean de onoare al orașului Târgu Secuiesc.

„Baroneasa Szentkereszty Stephanie este cetățean de onoare al orașului Târgu Secuiesc, acolo unde de altfel a organizat și a întemeiat mai multe instituții de bunăstare, spital, orfelinat ș.a.m.d. Exact anul acesta sărbătorim 150 de ani de când a înființat primul orfelinat din județul nostru, la Târgu Secuiesc, în 1873. Vrem să renovăm această capelă care are 63 mp și unde este chiar înmormântată dânsa. Este proprietatea noastră, este monument istoric de categoria B, în incinta căminului nostru din Târgu Secuiesc”, a spus președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, în cadrul ședinței ordinare de joi, care s-a ținut la Baraolt.

Capela funerară a fost construită în anul 1906 deasupra mormântului baronesei Szentkereszty Stephanie și este inclusă pe lista monumentelor istorice ale județului Covasna. 

Potrivit actelor oficiale, după reabilitare, clădirea va fi introdusă în circuitul turistic și se estimează câte 10 vizitatori lunar.

Sursa foto: cjcv.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.