Cantus Mundi, programul naţional de educaţie prin muzică, lansat şi la Sfântu Gheorghe
Programul Zilelor Sfântu Gheorghe începe vineri, 24 aprilie, cu Concertul de Deschidere al Corului de Cameră Madrigal din Bucureşti. În cea de-a doua parte a spectacolului, corului Madrigal i se va alătura şi un cor de o sută de copii din Sfântu Gheorghe, sub bagheta dirijorală a lui Lőfi Gellért. Concertul va fi susţinut în cadrul programului naţional Cantus Mundi, care a început la Bucureşti şi se extinde în toată ţara, pornind din regiunea Centru.
Proiectul Cantus Mundi este un program de integrare socială pentru copii, care utilizează muzica în scop educativ. Rolul de a coopta şi centraliza participarea instituţiilor naţionale şi internaţionale interesate de implicarea în acest proiect îi revine Corului Naţional de Cameră Madrigal.
Proiectul a fost iniţiat de dirijorul Ion Marin şi este implementat prin eforturile unei echipe noi, formate din 25 de persoane, care se va concentra pe atingerea obiectivelor propuse prin acest program. „Cantus Mundi este în România, credem noi, programul care va schimba ţara şi mentalitatea în ţara asta. Cantus Mundi vrea să implice toţi copiii României într-o amplă prietenie, într-un mod de a socializa prin muzică, într-un mod de creştere prin muzică” – a declarat directorul programului, Emil Pantelimon.
Cantus Mundi este şansa copiilor de a descoperi muzica, de a se apropia unii de alţii dincolo de orice bariere sociale şi de a se desprinde de realitatea virtuală pentru a învăţa să comunice unii cu alţii faţă în faţă, împărtăşind plăcerea şi bucuria de a cânta împreună. „Vrem practic să revitalizăm mişcarea corală în rândul tinerilor şi nu numai, de la toate nivelele sociale, de la toate nivelele de vârstă şi de toate etniile sau religiile. Practic, vrem ca România să cânte din nou. Integrarea socială prin muzică este unul dintre scopurile acestui program” – a adăugat Emil Pantelimon, care a precizat că ambiţia acestui program este ca, în următorii şapte ani, să ajungă să formeze un număr de 4.100 de corişti.
Început cu câteva şcoli din Bucureşti, unde membrii Corului Madrigal au mers pentru a face muzică împreună cu copiii de acolo, Cantus Mundi a avut un efect impresionant. Ecourile auzite atunci au creat o acţiune în lanţ de înfiinţare de coruri la nivel naţional. Astfel, în prezent, există 45 de coruri după trei ani de campanie voluntară, ceea ce a atras implicarea Guvernului şi decizia de a transforma proiectul într-o instituţie.
Proiectul se adresează copiilor cu vârste de la 3 la 18 ani şi promite modificarea mentalităţilor şi educarea gustului muzical al generaţiilor viitoare. „Cantus Mundi a fost gândit într-un fel pentru a cultiva deschiderea oamenilor spre muzică. Dacă noi acum creştem generaţii şi generaţii întregi care vor iubi şi vor înţelege despre ce e vorba în muzica corală, ei vor fi următorii noştri auditori, ei vor fi poate următorii noştri colaboratori, ei vor fi următorii părinţi care îşi vor învăţa copiii să asculte şi genul acesta de muzică” – a declarat Anna Ungureanu, director artistic şi dirijor principal al programului.
În deschiderea concertului de vineri va cânta şi Corul de Copii Campanella al Liceului de Artă „Plugor Sándor”, condus de Lőfi Gellért. Încasările obţinute de pe urma concertului vor fi acordate integral punerii în aplicare a programului Cantus Mundi în judeţul Covasna.
Corul Naţional de Cameră Madrigal are o existenţă de peste o jumătate de secol şi a devenit un adevărat brand de ţară. Înfiinţat în 1963 de Marin Constantin, corul a fost declarat Bun al Patrimoniului Cultural UNESCO în 1992, a primit de la Preşedinţia României Ordinul Meritului Cultural în Grad de Comandor în 2003, precum şi alte numeroase premii şi distincţii. În cei 52 de ani de la înfiinţare, corul Madrigal a susţinut peste 4.000 de concerte în ţară şi în străinătate, reprezentând imaginea României în lume. Din anul 2011, conducătorul corului este Voicu Popescu, Anna Ungureanu, originară din Sfântu Gheorghe, fiind dirijor secund.