ACTUALITATE 12 august 2020

Cantitatea de deşeuri reciclabile colectate selectiv a crescut semnificativ

de Agerpres | 761 vizualizări

Cantitatea de deşeuri reciclabile colectate selectiv în judeţul Covasna a crescut semnificativ în acest an, relevă datele prezentate de operatorul regional de salubritate Tega SA din Sfântu Gheorghe.

Potrivit sursei citate, în prima jumătate a acestui s-au colectat 180 de tone de sticlă, faţă de 110 tone anul trecut, iar cantitatea de deşeuri electronice a crescut cu aproape o treime, de la 76 de tone colectate în prima jumătate a anului 2019, la peste 100 de tone în acest an.

„În timpul campaniei de colectare a deşeurilor am ajuns în toate aşezările arondate Tega. Ca în fiecare an, am început acţiunea pe 15 martie, dar din cauza situaţiei cu pandemia, a trebuit să facem o pauză, motiv pentru care nu am terminat campania în iunie, ci la mijlocul lunii august. Constatăm că în timpul stării de urgenţă populaţia a făcut curăţenie în jur, astfel că multe lucruri au ajuns să fie aruncate“, a declarat directorul societăţii, Máthé László.

Creşteri semnificative ale cantităţilor de deşeuri electrice s-au înregistrat în localitatea Ilieni, unde au fost colectate 4 tone faţă de 1,4 tone în 2019, în comuna Reci, cu 5 tone faţă de 3 tone anul trecut şi în comuna Ghelinţa, unde de la 2 tone s-a ajuns la 6 tone.

Locuitorii comunei Reci au excelat şi la colectarea sticlei, ajungând de la 3 tone anul trecut la 7 tone anul acesta, iar cei din Bătanii Mari au doborât recordul, colectând 9 tone de sticle, faţă de 3 tone în perioada de referinţă.

„Tega va continua operaţiunea de colectare a deşeurilor selective şi a sticlei, aşa că în data de 12 august vom reveni la Bixad. Pentru 5 kilograme de sticle, locuitorii vor primi 0,5 litri de bere, dar vor fi preluate şi deşeuri textile, mobilier sau anvelope“, menţionează conducerea Tega.

Colectarea deşeurilor de la persoanele fizice este gratuită, însă companiile trebuie să plătească pentru acest serviciu.

Judeţul Covasna a fost primul din ţară care a închis toate depozitele neecologice de gunoi şi a trecut la un management unitar al deşeurilor, prin construirea cu fonduri europene şi punerea în funcţiune, în urmă cu aproape trei ani, a unui centru de management integrat în localitatea Leţ, unde sunt colectate şi selectate toate deşeurile menajere din judeţ.

Directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management al Deşeurilor Covasna, Ambrus Jozsef, afirmă că judeţul Covasna este printre primele din ţară şi în ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor menajere. Acesta a amintit, printre altele, că în municipiul Sfântu Gheorghe, pe lângă containere pentru hârtie, plastic şi sticlă, au fost introduse şi containere pentru deşeuri  biodegradabile şi materiale textile.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.