ACTUALITATE 28 octombrie 2022

Cancerul profesional, în atenția inspectorilor de la ITM Covasna

de Daniela Luca | 674 vizualizări

Sesiunea de informare pe această temă va avea loc la sediul instituției 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna derulează o acțiune de conştientizare şi control care vizează modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă. O sesiune de informare pe această temă va avea loc joi, pe 3 noiembrie, de la ora 10:00, în sala de ședințe a instituției. La eveniment sunt așteptați angajatori, lucrători și reprezentanți ai serviciilor externe de prevenire și protecţie. 

Cancerul profesional constituie una dintre cele mai mari probleme de sănătate de la locurile de muncă din Europa și din întreaga lume, se arată într-un comunicat de presă trimis de ITM Covasna. 

„Conform informaţiilor de pe site-ul Agenţiei Europene pentru securitate şi sănătate în muncă (EU – OSHA), se estimează că, în 2015, acesta a stat la baza a 53 % din totalul deceselor asociate muncii înregistrate în Uniunea Europeană și în alte țări dezvoltate. Potrivit Foii de parcurs privind agenții cancerigeni din 2016, UE înregistrează în fiecare an aproximativ 120.000 de cazuri de cancer profesional ca urmare a expunerii la agenți cancerigeni la locul de muncă, ducând la aproximativ 80.000 de decese anual”, se specifică în comunicatul semnat de inspectorul-șef, Ördög Lajos. 

Aceste statistici alarmante au dus la lansarea în luna martie 2021, de către Comisia Europeană, a Planului Europei de combatere a cancerului, iniţiativă care vizează reducerea poverii cancerului pentru pacienţi, familiile lor și sistemele de sănătate. În cadrul acestui plan, o atenție deosebită este acordată cancerelor profesionale, fiind necesară reducerea expunerii la substanţe periculoase la locurile de muncă şi îmbunătăţirea siguranţei produselor pentru utilizatorii profesionali, se mai arată în informarea trimisă redacției „Observatorul de Covasna”. 

Astfel, având în vedere importanța acordată la nivel european acestui subiect, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Covasna se va realiza o sesiune de informare la care sunt invitați toți cei interesaţi – angajatori, lucrători desemnaţi, sindicate, servicii externe de prevenire și protecţie, în vederea prezentării de materiale elaborate de inspectorii de muncă pe baza tematicilor puse la dispoziţie de Inspecţia Muncii.

Evenimentul va avea loc la sediul ITM Covasna, pe strada Muncitorilor nr. 12-14, joi, pe 3 noiembrie, de la ora 10:00, în sala de ședințe a instituției. 

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.