Cancerul de colon poate fi prevenit. În România sunt 15.000 de cazuri noi pe an
La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 500.000 de cazuri noi de cancer de colon, potrivit statisticilor. În România, acest tip de cancer se află pe locul al doilea ca incidență, cu 15.000 de cazuri noi în fiecare an. O strategie națională de screening ar putea salva mii de vieți. De aceea, medicii îi sfătuiesc pe pacienți să facă o serie de teste după vârsta de 40 de ani, care ar putea depista din timp apariția acestei afecțiuni.
Potrivit statisticilor, 90% din cazurile de cancer la colon apar după vârsta de 50 de ani. Așa că specialiștii îi sfătuiesc pe pacienți să meargă la medicul gastroenterolog începând cu 40 de ani, dacă au avut cazuri de cancer colo-rectal în familie și începând cu 50 de ani, dacă nu au avut asemenea antecedente. În acest caz, medicii recomandă efectuarea unei colonoscopii.
Dacă polipii ar fi depistaţi din timp, pacienții nu s-ar mai îmbolnăvi de cancer.
„Se admite că un polip se malignizează în interval de trei-cinci ani. Și această cifră nu este rezultatul unei minți, ci rezultatul unei statistici. Vârsta medie la care se găsesc polipii este cu trei-cinci ani mai mică decât vârsta medie la care se găsește cancerul. Deci, în acest interval de timp, o leziune benignă se transformă într-o leziune malignă”, a spus profesor universitar doctor Radu Voiosu, medic primar gastroenterologie.
Deși lipsa aportului de fibre din alimentație este considerată un factor de risc, cercetări mai noi spun că nu neapărat calitatea alimentelor este de vină pentru apariția acestei maladii, ci cantitatea. Cu alte cuvinte, obezitatea este un important factor de risc.
„Îndemn toată populația care este conștientă că vrea să trăiască mai mult să se supună unei examinări, nu neapărat colonoscopice, dar măcar unor teste foarte simple, cum este testul de hemoragii oculte sau alte teste similare. Subliniez că riscul obișnuit este de 5%. Adică dintr-o sută de subiecți care au trecut de vârsta de 50 de ani, cinci dintre ei cu certitudine vor dezvolta în anul următor un cancer colorectal”, mai spune medicul Radu Voiosu.
Conform datelor oficiale, această afecțiune este a doua ca frecvență în rândul cancerelor.