ACTUALITATE 1 octombrie 2009

Campusul universitar de la Sfântu-Gheorghe, investiţie de 5 milioane de euro

de Covasna Media | 484 vizualizări
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, a fost prezent ieri la Sfântu-Gheorghe la inaugurarea primului corp al Campusului

[singlepic=391,400,200,,left]Primul corp al Campusului aparţinând Extensiei Universitare Sfântu-Gheorghe a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a fost inaugurat, ieri după- amiază, în prezenţa rectorului UBB, Andrei Marga. Fostul ministru al învăţământului şi actualul rector al UBB Cluj-Napoca, Andrei Marga, a fost întâmpinat la intrarea în Campusul Universitar de către directorul Extensiei Universitare

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, a fost prezent ieri la Sfântu-Gheorghe la inaugurarea primului corp al Campusului

Primul corp al Campusului aparţinând Extensiei Universitare Sfântu-Gheorghe a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a fost inaugurat, ieri după- amiază, în prezenţa rectorului UBB, Andrei Marga.

Fostul ministru al învăţământului şi actualul rector al UBB Cluj-Napoca, Andrei Marga, a fost întâmpinat la intrarea în Campusul Universitar de către directorul Extensiei Universitare Sfântu-Gheorghe a UBB, Fazakas Jozsef, alături de prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, primarul Antal Arpad, profesori şi oficialităţi locale.

Alături de aceştia s-au aflat şi câteva sute dintre studenţii Extensiei, care, potrivit conducerii acesteia, vor putea deja să vină la cursuri în noua clădire.

15.500 de studenţi, pregătiţi în Secuime

Panglica de inaugurare a Campusului a fost tăiată de către Andrei Marga, după ce doi preoţi au oficializat sfinţirea noii clădiri. Potrivit lui Andrei Marga, Campusul Universitar de la Sfântu- Gheorghe este o continuare cu succes a iniţia tivei pe care UBB Cluj a avut-o în urmă cu 13 ani, când a luat naştere ideea aducerii la Sfântu Gheorghe a cursurilor unei dintre cele mai puternice şi apreciate universităţi româneşti.

„Realizările sunt impresionante şi ne bucurăm că acum, la Sfântu Gheorghe, putem pune în funcţiune această clădire care, în final, va fi una foarte modernă. Desigur, acest Colegiu este un mare succes, UBB pregătind, în ultimii 12 ani, doar în Secuime, 15.500 de studenţi. Prin urmare, cred că este vorba despre o contribuţie foarte importantă a UBB Cluj la dezvoltarea şi modernizarea zonei”, a declarat Andrei Marga, referindu-se la semnificaţiile pe care le implică inaugurarea acestui Campus.

Rectorul UBB a ţinut însă să arate că, chiar dacă mai există, în ţara noastră, univeristăţi care duncţionează fără a avea măcar o bibliotecă, învăţământul superior de calitate nu poate fi realizat fără o infrastructură modernă.

Investiţia totală în Campusul Universitar UBB din Sfântu- Gheorghe este estimată la suma de 20 de milioane de lei, până acum fiind investite deja 13 milioane, în vreme ce restul de şapte vor fi direcţionate către Extensie, în acest sens.

Aprecieri pentru administraţia locală şi planuri de viitor

„Decizia UBB este ca la Sfântu-Gheorghe să mergem până la capăt, fiind important pentru studenţii de aici ca ei să studieze în condiţiile pe care lear avea şi la Cluj“, a mai punctat Andrei Marga.

Acesta a ţinut să sublinieze colaborarea bună pe care a avut-o, de-a lungul vremii, cu autorităţile locale din Sfântu-Gheorghe, apreciind „curatul patriotism local al celor din Sfântu-Gheorghe“, pentru dorinţa insistentă de a avea o universitate în oraş.

Marga a mai precizat că UBB Cluj este conştientă de necesităţile Extensiei de la Sfântu Gheorghe, arătând că universitatea-mamă va contribui la cheltuielile necesare echipării noului corp al clădirii Campusului, arătând, totodată, că se doreşte mărirea numărului de cadre didactice ale Extensiei, de la 16 câte sunt în prezent, la 25.

„Desigur, este o problemă ce anume vom face în viitor, aici, la Sfântu Gheorghe. Până acum, am mers pe administraţie publică, economie, studii de mediu - dacă autorităţile locale agreează, vom continua cu ele, dar e limpede că ne vom mişca şi spre inginerii de materiale, biotehnologii”, a mai spus Andrei Marga.

Proiect cu bătaie lungă

Odată ce va fi finalizat în totalitate, campusul se va întinde pe o suprafaţă de 11.000 mp şi va cuprinde amfiteatre, laboratoare, biblioteci, săli de sport şi spaţii de cazare. În clădirea inaugurată ieri vor exista numeroase laboratoare, săli de cursuri, precum şi trei amfiteatre, sperându-se că acestea vor acoperi necesarul celor aproximativ 1.200 de studenţi pe care-i are Extensia.

Potrivit lui Fazakas Jozsef, directorul Extensiei din Sfântu Gheorghe, clădirea va fi mobilată şi echipată modern, astfel încât studenţii să dispună de toate condiţiile necesare unui învăţământ superior de calitate.

Piatra de temelie a Campusului univer sitar de la Sfântu-Gheorghe a fost pusă în luna ianuarie a anului 2007, acesta fiind realizat sub egida Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu implicarea Ministerului Educaţiei şi a autorităţilor locale şi judeţene. În prezent, o mare parte a Extensiei Universitare funcţionează în clădirea fostului Liceu Agricol de pe strada Ciucului. Extensia a fost deschisă în urmă cu mai bine de zece ani, la acea dată funcţionând ca şi Colegiu Universitar. Pe măsură ce timpul a trecut şi tot mai mulţi studenţi din judeţ şi zonă s-au îndreptat spre cursurile UBB de la Sfântu Gheorghe, s-a diversificat şi oferta educaţională. Aducerea aici a unor specializări precum ştiinţe economice, admi nistraţie publică, management sau ingineria mediului, a fost considerată benefică nu doar din punct de vedere al transformării în oraş universitar ci şi din acela că, astfel, tot mai mulţi tineri, cu posibilităţi materiale reduse, au avut şansa de a-şi continua studiile acasă, nemaifiind nevoiţi să plece în alte judeţe pentru a-şi realiza studiile superioare.

Monica Rizea

Teme articol: UBB campus Babeş-Bolyai
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.