ACTUALITATE 12 noiembrie 2019

Campus universitar realizat cu bani din Ungaria

de Daniela Luca | 5235 vizualizări

Construcția se va ridica vizavi de Sepsi Arena

Fundația Sapientia va construi un campus universitar pentru circa 500 de studenți, la ieșirea din Sfântu Gheorghe, spre Miercurea Ciuc, vizavi de Sepsi Arena. Pe lângă specializările agronomie și silvicultură care se vor muta în noua locație, aici va fi înființat și un program de studiu dedicat sportului. Deși e drum lung până la deschiderea porților noului campus, conducerea Fundației speră ca odată cu realizarea investiției, cât mai mulți tineri să decidă să își urmeze studiile acasă, la Sfântu Gheorghe. 

Fundația Sapientia, care administrează Universitatea cu același nume, a cumpărat șase hectare de teren la ieșirea din Sfântu Gheorghe. Tot atâtea mai sunt în curs de achiziție, spune episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, preşedintele consiliului de administraţie al Fundaţiei Sapientia, Béla Kató. Conform acestuia, în prezent pe teren se execută săpături arheologice. 

„Noi închiriem o clădire aici pe strada Ciucului timp de zece ani, iar după aceea încă nu știm ce va fi și de aceea vrem să facem un campus nou, propriu. Acolo am cumpărat până acum șase hectare de la oameni privați și mai sunt în curs de cumpărare încă șase hectare, deci în total vor fi 12 hectare. Între timp s-a descoperit că e un sit arheologic. S-a dezvelit tot terenul și se fac săpături. Am făcut contract cu o firmă din Alba Iulia pentru asta. După aceea trebuie să facem PUZ-ul. Asta va dura încă șase luni. Când avem PUZ-ul, trebuie să facem proiectul. Asta e cam complicat pentru că sunt unele cereri la ISU de exemplu pe care noi nici nu le înțelegem. Dar trebuie să le respectăm, asta e clar, dar mai durează”, ne-a spus Béla Kató. 

Specializarea de educație fizică și de antrenor, printre noutăți 

Pe lângă specializarea agronomie, care funcționează la Sfântu Gheorghe din 2015 și pe lângă cea de silvicultură, care s-a deschis anul acesta, va fi înființat și un program de studiu dedicat sportului. Acesta va avea două ramuri. Studenții vor putea alege între specializarea educație fizică, respectiv specializarea antrenor. 

Pentru că este foarte aproape de moderna sală polivalentă Sepsi Arena, locația în care Fundația intenționează să ridice campusul este una avantajoasă, consideră conducerea acesteia. 

„Pentru aceste trei specializări trebuie să formăm o clădire, un campus universitar cu accesoriile pe care trebuie să le aibă studenții. Trebuie să fie acolo și o bază de agrement pentru sport. E bine că este lângă Sepsi Arena și noul stadion pe care îl construiește OSK. Asta înseamnă că nu trebuie să construim noi unul nou. Vom face un contract de închiriere sau colaborare cu ei. Și agronomia și silvicultura sunt două ramuri cu potențial pe aceste meleaguri, așa că ne străduim să avem cât mai mulți studenți care să vadă o perspectivă în aceste specializări. Și sportul e foarte important. Dacă va fi un astfel de centru aici, cred că și pentru tineri va fi un model și sper că va fi ceva benefic pentru studenți. Nu mă refer doar la cei din Sfântu Gheorghe, ci și la studenții din alte părți”, a mai precizat episcopul. 

Acesta a mai adăugat că deși majoritatea ar crede că aceste specializări vor fi accesibile doar celor care cunosc limba maghiară la perfecție, sunt bineveniți și studenții care vor să își perfecționeze cunoștințele în acest sens, spune Béla Kató.

„Sunt niște discipline pe care le predăm în limba română. E foarte important pentru că trăim în această țară și tinerii trebuie să știe. Pot veni studenții care vor să învețe și maghiara. De exemplu dacă e cineva din Sfântu Gheorghe și știe puțină maghiară și înțelege poate să vină să învețe. Nu facem distincție dacă ești român sau maghiar. Sunt copii din familii mixte care ar putea să se gândească și la opțiunea asta”, a mai spus preşedintele consiliului de administraţie al Fundaţiei Sapientia. 

„Este o tragedie că pleacă atât de mulți tineri”

Noul campus universitar care va dispune și de locuri de cazare, va putea găzdui circa 500 de studenți. Sumele necesare pentru realizarea investiției nu se cunosc deocamdată. Costurile vor fi stabilite în faza de proiectare și vor fi acoperite de Guvernul ungar. Conducerea fundației speră ca odată cu realizarea investiției, cât mai puțini tineri să fie tentați să plece peste hotare. 

„Universitatea are în totalitate finanțare din Ungaria. A fost o înțelegere între două state. Au fost discuții că și Guvernul nostru va sprijini, dar până în momentul de față nu a făcut-o. Nu visăm la mii de studenți. E o universitate cu mai multe picioare, să zic așa. La Miercurea Ciuc avem cam 800 de studenți, la Târgu Mureș avem peste 1.000, la Cluj încă 500. Ar fi mult mai simplu să avem toți studenții la un loc, dar am vrut să fim cât mai aproape de tineri. Nu e ușor, să vedem cum va ieși. Sunt episcop la Biserica Reformată și fac vizite peste tot în țară și este o tragedie că plecă atât de mulți tineri. Din sate mai ales. Din orașe nu prea, că în orașe mai este viață, dar la sate jumătate au plecat. Și maghiari și români. S-au dus tinerii. Și ce ne facem? Că numai cu tineri poți să faci ceva. Ei sunt moștenitorii noștri. Noi degeaba construim dacă nu e cineva care să ia și să ducă mai departe. Asta e cea mai mare problemă a țării”, a explicat Béla Kató.

Antal Árpád: „Acest oraș se dezvoltă și se dezvoltă inteligent”

Și primarul municipiului Sfântu Gheorghe este de părere că investiția ar trebui să îi pună pe gânduri pe tinerii care vor să plece. 

„Eu cred că pentru orașul Sfântu Gheorghe, pentru orice oraș, o universitate este un plus valoare și faptul că aici se investește este o dovadă a faptului că acest oraș are un viitor și cred că fiecare tânăr trebuie să țină cont de acest aspect că merită să trăiască în acest oraș pentru că acest oraș se dezvoltă și se dezvoltă inteligent. Nu se dezvoltă haotic, nu se dezvoltă poate așa cu pași foarte mari, dar se dezvoltă pas cu pas și inteligent”, ne-a spus Antal Árpád. 

O tânără din localitatea Doboșeni care anul acesta și-a finalizat studiile universitare de masterat la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș a subliniat la rândul său avantajele investiției care ar urma să se realizeze în viitor la Sfântu Gheorghe. 

 „E o idee foarte bună ca Sapientia să își dezvolte campusul aici la Sfântu Gheorghe, pentru că sunt mulți studenți care și-ar dori să meargă la facultate, dar din cauza situației financiare sau a distanței nu au ocazia aceasta. Așa că dacă Sapientia își deschide mai multe specializări și dacă va exista și un cămin, asta va reprezenta un avantaj pentru cei care vor să își continue studiile în județul nostru”, ne-a împărtășit Nyikó Anetta. 

În prezent, Universitatea Sapientia are treizeci de programe de studii la nivel de licență, dar și peste zece specializări la masterat, în Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe.

Pe lângă aceasta, la Sfântu Gheorghe funcționează și o Extensie a Universității „Babeș-Bolyai” care în anul universitar 2019-2020 și-a deschis porțile pentru 360 de studenți. Tinerii își urmează studiile în cadrul a trei facultăți: Facultatea de Știinţe Politice, Administrative și ale Comunicării, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.