ACTUALITATE Acum 6 ore, 16 minute

Campanie de donare de sânge la Întorsura Buzăului

de Ștefania Găvăneci | 162 vizualizări

O nouă campanie de donare de sânge va avea loc marți, 29 aprilie, de la ora 09:00, la parterul spitalului din Întorsura Buzăului. Evenimentul este organizat de Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din Covasna în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Sfântu Gheorghe.

Donarea de sânge nu este doar un gest altruist, ci și unul care aduce beneficii pentru sănătatea donatorului. Potrivit specialiștilor, o donare periodică poate contribui la reducerea riscului de accidente vasculare și infarct miocardic. Pe lângă aceste beneficii, donatorii primesc: o zi liberă de la locul de muncă (conform legii), tichete de masă în valoare de 280 de lei și un set de analize uzuale de sânge. 

Și eu sunt donatoare și mă simt foarte bine după ce donez. Se poate face un set de analize gratuit, primești ziua liberă și ai o stare de bine, pentru că ajuți pe cineva și simți așa că ai făcut un lucru bun în ziua respectivă.

Alții ne mai zic — de exemplu doamnele — se simt mai bine după ce donează, mai ales cele care nu mai au menstruație.

Din punct de vedere medical, donarea ajută și la reglarea tensiunii arteriale. Există o vârstă, cam pe la 40-50 de ani, când tensiunea începe să crească. Se poate preveni această creștere și nu trebuie să ajungi să iei medicamente așa de repede. De asemenea, riscul de accident vascular este mai mic”, ne-a spus asistenta-șefă a Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, Mihaela Demeter.

Pentru cei care nu au mai donat până acum, e bine de știut cum decurge procesul. Chiar dacă la prima vedere poate părea complicat: analize, discuții, puțină așteptare, în realitate este un proces simplu.

În ziua donării, persoana trebuie să fi mâncat dimineața un mic dejun ușor și să nu fi luat medicamente. Chiar și un simplu algocalmin poate să amâne donarea cu câteva zile. Iar cei care urmează tratamente cronice, din păcate, nu pot dona.

Odată ajunși la locul anunțat pentru donare, intră mai întâi la consultație, unde doamna doctor îi examinează. Le măsoară greutatea, tensiunea, glicemia, hemoglobina... și discută cu ei despre starea generală de sănătate, despre cum s-au simțit la donările anterioare sau le explică cum va decurge totul, în cazul în care donează pentru prima dată.

Dacă totul este în regulă — adică sunt apți — intră în sala de donare, unde noi recoltăm sângele. După recoltare, donatorul mai stă puțin pe scaun, în funcție de cum se simte, de obicei 5-10 minute. Dacă totul este în regulă, își poate semna cardul de donator, primește o zi liberă dacă dorește și poate pleca acasă”, a adăugat Mihaela Demeter. 

Ea ne-a mai povestit despre un mit mai puțin obișnuit, dar interesant: ideea că donarea poate crea o formă de „dependență pozitivă”.

Sunt persoane care îți spun că dă o dependență, sub o formă sau alta. Pentru că te simți așa de bine… senzația e ca și când te duci la sport, ai vrea să te mai duci. Sau ca la pescuit — ai vrea să te mai duci. Sunt donatori care vin de 3–4 ori pe an și spun: «Parcă mă doare capul și aș vrea să donez.» Parcă… Deci sunt. N-aș putea să zic dacă e mit sau, la unii, o realitate”.

Conform Centrului de Transfuzie Sanguină Covasna, pentru a putea dona sânge, este nevoie să îndeplinești câteva condiții:

  • să ai vârsta între 18-60 ani;

  • greutate minimă 50 kg;

  • stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele două săptămâni);

  • să nu consumi băuturi alcoolice cu 48 ore înainte de donare; 

  • să nu fumezi cu două ore înainte și după donare. 

Luna trecută, a avut loc o altă campanie de donare de sânge în sala de sport a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din stațiunea Covasna. În urma acesteia s-au adunat aproape 22 de litri de sânge.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.