ACTUALITATE 5 martie 2019

Campanie de colectare a deşeurilor – jumătate de litru de bere la cinci kilograme de sticlă predate

de Agerpres | 914 vizualizări

Societatea de salubritate Tega din Sfântu Gheorghe, care va demara luna aceasta campania de primăvară de colectare selectivă a deşeurilor, va oferi o serie de facilităţi cetăţenilor, cum ar fi transportul gratuit al mobilierului uzat, reduceri la taxa de salubritate şi o jumătate de litru de bere pentru cinci kilograme de sticlă predate.

„Odată cu începutul lunii martie, Tega reia activitatea de colectare a sticlelor, respectiv degajarea obiectelor voluminoase, acţiunea urmând să aibă loc în toate localităţile din judeţ în care compania îşi desfăşoară activitatea (...) În ceea ce priveşte colectarea sticlelor, având în vedere că acţiunile de colectare derulate până acum au avut un succes considerabil, conducerea Tega a decis continuarea acestui program şi în 2019. Modelul rămâne neschimbat, pentru fiecare 5 kg de sticle oferim 0,5 litri de bere (...) O altă informaţie importantă legată de acţiunea de degajare a obiectelor voluminoase şi colectare de sticle se referă la obiectele electrocasnice sau electrice: pe acestea Tega le va prelua de la faţa locului, iar contravaloarea lor va fi scăzută din factura lunară. Obiectele voluminoase, precum mobilier, saltele etc. vor fi preluate şi transportate gratuit”, se arată într-un comunicat de presă, remis luni AGERPRES.

Conducerea Tega a precizat că cea de-a doua campanie amplă de colectare a deşeurilor va avea loc în toamnă.

„Experienţa anilor precedenţi ne arată că metoda de colectare door-to-door funcţionează foarte eficient. Dacă se face chiar din poarta clientului, rezultatele vor fi mai bune, mai ales în mediul rural unde containerele speciale sunt uneori prea departe de client. În momentul de faţă, deşeurile selective le transportăm în saci transparenţi, în această categorie intrând şi sticlele (...) Având în vedere că volumul total al deşeurilor este într-o creştere constantă, considerăm că trebuie să reducem cantitatea depusă care are un impact major asupra preţurilor, fiindcă tariful de depunere va deveni din ce în ce mai scump”, a declarat directorul Tega, Máthé László, citat în comunicat.

Potrivit datelor statistice, comuna Comandău se află pe primul loc în judeţ la colectarea selectivă a deşeurilor menajere, cu o cotă de 40%, fiind urmată de municipiile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc.

Directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management al Deşeurilor, Ambrus József, a declarat pentru AGERPRES că, în ultimul an, s-a înregistrat o creştere spectaculoasă la nivel de judeţ în ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile.

„La deşeurile reciclabile, în zona urbană am ajuns, într-un an de zile, de la 8% la 25%. Este o raportare pe întreg judeţul. Sfântu Gheorghe a depăşit 30%, iar Târgu Secuiesc vine tare din urmă şi este la fel, la 30%. Surpriza cea mai plăcută pentru mine personal a venit din mediul rural. Dacă în 2017 aveam un 1% la deşeurile reciclabile, am ajuns la 16% în 2018. Avem şi comune, cum este Comandău, care este la 40% (...) E un salt uriaş, sunt nişte cifre foarte, foarte mari în comparaţie cu unde au fost”, a spus Ambrus József.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.