ACTUALITATE 31 octombrie 2016

Campania de vaccinare antigripală a început

de Observatorul de Covasna | 1452 vizualizări

În judeţ sunt doar 1.800 de doze gratuite de vaccin antigripal, destinate persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire

Prima tranşă de vaccin antigripal, gratuit pentru populaţia vulnerabilă, a fost distribuită încă de săptămâna trecută medicilor de familie din judeţul Covasna. Această etapă a cuprins 1.800 de doze de vaccin antigripal, din cele 11.000 solicitate Ministerului Sănătăţii de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Covasna. Tranşa a doua ar trebui să cuprindă alte 1.000 de doze, dar nu se ştie când va fi livrată. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia printr-o campanie de informare că în România sezonul trecut au murit 107 persoane din cauza gripei, 106 dintre acestea pentru că nu au fost  vaccinate.

„Programul de vaccinare a început. O să mai vină încă 1.000 de doze, dar nu ştim când. (..) Nu avem un desfăşurător anume pentru când o să sosească fiecare tranşă. (...) Nu ar fi o problemă dacă dozele pe care le primim să fie cele solicitate, dar vin tot mai puţine faţă de ceea ce solicităm pentru că vin în aceste tranşe. Vă daţi seama că dacă vin de la Minister în februarie, cine mai e dispus să facă acest vaccin, când au trecut de zilele friguroase?”, ne-a declarat, luni, reprezentantul secţiei de epidemiologie DSP Covasna, Igyártó Gabriella.

Potrivit lui Mátyás Attila, medic de familie din Covasna, cele 15 doze de vaccin, distribuite cabinetului său, nu sunt nici pe departe suficiente. „Am primit foarte puține vaccinuri. Nu am fost întrebați, am primit 15 doze, să ne descurcăm. Îi îndrumăm pe oameni la farmacii, pentru că se găsesc şi în comerţ vaccinuri, la 20-30 de lei”, spune acesta. „Noi de la DSP am primit Influvac, de import. Sunt și alte vaccinuri în farmacii care sunt bune pentru acest sezon 2016-2017. Sunt mai multe denumiri comerciale de la diferite firme, dar conținutul e identic. Se scoate numai un fel de vaccin pentru un sezon. O vaccinare asigură o imunitate 60-70%, nu are o imunitate așa de mare și numai pentru virusul care se preconizează că va produce epidemie în acest sezon, pe baza studiilor epidemiologice”, a mai precizat doctorul covăsnean.

În 13 octombrie, Ministerul anunţa că pentru campania de vaccinare antigripală, derulată prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale, 500.000 de doze vor fi disponibile pentru populația vulnerabilă (copii, bolnavi cronici, vârstnici și personal sanitar), „cu posibilitatea de suplimentare a dozelor, în funcție de cerere”.

Puţine vaccinuri, dar şi puţini doritori

Deși gripa poate cauza chiar şi decesul, nici populaţia, în general, dar nici oamenii aflaţi categorii vulnerabile nu se înghesuie atunci când vine vorba de vaccin, susţin specialiştii.

„Din păcate e puţin vaccin, dar nici interesul nu e atât de mare pe cât ar trebui. Teoretic ar trebui să vaccinăm majoritatea populaţiei vulnerabile, adică persoane peste 65 de ani, toţi bolnavii cronic şi aşa mai departe. E un număr foarte mare, dar există o experienţă anuală în care vedem câţi pacienţi îl primesc, respectiv pe câţi oameni îi putem convinge să facă acest vaccin antigripal. Degeaba aducem de zece ori mai mult în judeţ şi se pierde. Vaccinul este gratuit pentru populaţia ţintă, dar nu este gratuit în realitate, pentru că el costă, chiar dacă este plătit din buget. Nu putem să facem risipă. Avem o experienţă, iar în funcţie de asta noi facem comandă, ca să nu facem nici pagube, dar nici exces de zel, pentru că este uşor să vrei mult, dar nici pentru tine nu poţi să realizezi tot ce visezi”, a explicat Sánta Ferenc, epidemiolog în cadrul DSP Covasna.

„Și eu îmi administrez vaccin, sunt pentru vaccinare. Au fost situații că am procurat din alte țări vaccinul antigripal, pentru mine. Sigur că sunt şi persoane care nu vor să se vaccineze”, a precizat şi medicul Mátyás Attila.

Perioada recomandabilă pentru vaccinare

Specialiştii susţin că vaccinul antigripal se poate administra pe toată perioada sezonului rece.

„Este recomandată această perioadă octombrie-noiembrie, dar pot fi vaccinați și mai târziu, și în ianuarie. Încontinuu ar trebui să fie vaccinate persoanele, (...) în lunile octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, fiindcă sunt epidemii și în februarie-martie”, spune medicul de familie Mátyás Attila.

Site-ul www.stopgripa.ro arată că „vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), dar şi pe întreaga durată a sezonului gripal (octombrie-februarie), deoarece organismul are nevoie de doar 2 săptămani din momentul vaccinării pentru a se instala protecţia şi a fabrica anticorpi împotriva virusului. Imunitatea durează cel mult un an”.

Potrivit medicului de familie covăsnean, acest vaccin este „contraindicat persoanelor care suferă de alergie la ouă și preparate de ouă sau pentru cei cu boli imune”.

Grupuri vulnerabile

Pentru grupurile vulnerabile, adică cele cu risc ridicat de îmbolnăvire, vaccinul antigripal este gratuit.

În această categorie se încadrează persoanele cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoanele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare sau boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical sau gravidele.

Peste 33.500 de persoane, vaccinate până în 23 octombrie

Potrivit celui mai recent comunicat de presă publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), „până la data de 23.10.2016 au fost vaccinate antigripal 33.578 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. (...) Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute încadrându-se în intervalul aşteptat în această săptămână. La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 90.478, cu 6,9% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (84.636) şi cu 7,3% mai mare decât cel înregistrat în săptămâna anterioară (84.316)”, arată această sursă.

Recomandări pentru sezonul rece

Pentru persoanele care refuză vaccinarea, medicul Mátyás Attila recomandă creşterea aportului de vitamine în organism pentru perioada sezonului rece. „Dacă e un început de epidemie, sunt multe viroze, atunci să se ferească să intre în comunități, cinematografe, mijloace de transport în comun, unde se pot infecta prin contact aerian. Să ia multivitamine, vitamina C, pentru creșterea imunității”, spune doctorul.

Anul trecut, 107 români au murit din cauza gripeiraceala sau gripa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a iniţiat luna aceasta o campanie de informare cu privire la necesitatea vaccinării de sezon - o măsură esențială în prevenirea gripei și a potențialelor sale complicații. Potrivit acesteia, în sezonul 2015 – 2016, în România au murit 107 persoane din cauza gripei, aproape de 3 ori mai mult față de sezonul precedent.

„În sezonul 2015-2016, în ţara noastră au avut loc 107 decese confirmate cu virus gripal, de 2,7 ori mai multe faţă de sezonul precedent, în contextul în care rata vaccinării antigripale, în populația generală a fost de 3,2%. De altfel, din cele 107 cazuri de deces confirmate cu gripa, 106 nu fuseseră vaccinate împotriva gripei, mai arată datele CNSCBT. (...) La nivel european, în jur de 40.000 de persoane din ţările Uniunii Europene mor anual din cauza gripei sezoniere, arată datele Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. Dintre acestea, aproximativ 90% sunt persoane cu vârsta de peste 65 de ani, în special cele cu o stare precară de sănătate”, transmite OMS.

Aceeaşi sursă arată că gripa, o problemă acută de sănătate publică, afectează anual „între 5 şi 10% dintre adulţi şi 20-30% dintre copii. În fiecare an, există între 3 şi 5 milioane de îmbolnăviri severe de gripă, iar îngrijorător este că numărul anual al deceselor poate ajunge până la 10% din aceste cazuri, variind între 250.000 şi 500.000”, mai arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.