Căminul cultural din Calnic, inaugurat cu arborarea steagului secuiesc
Căminul cultural din localitatea covăsneană Calnic a fost reabilitat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, care a iniţiat un program de modernizare a aşezămintelor culturale din mediul rural, la inaugurare căminul având arborat steagul secuiesc.
Potrivit unui comunicat de presă al CJ Covasna, remis luni AGERPRES, inaugurarea a avut loc în prezenţa a numeroşi localnici, dar şi a preşedintelui CJ, Tamas Sandor, liderul UDMR Covasna, care a împărţit cu acest prilej 100 de autocolante cu inscripţia SIC (prescurtarea de la 'Terra Siculorum', respectiv 'Ţinutului secuiesc' -n.r). De asemenea, se menţionează că în clădirea proaspăt reabilitată a fost arborat steagul secuiesc.
'Cu ajutorul financiar acordat prin Programul judeţean pentru reabilitarea şi modernizarea căminelor culturale din mediul rural, lansat de Consiliul Judeţean, a fost transformată una dintre clădirile cele mai importante din viaţa comunei într-una mai frumoasă şi utilă care oferă deopotrivă spaţiu pentru distracţie şi cultură, activităţilor de consolidare a comunităţii şi evenimentelor importante ale localnicilor (...) Având în vedere că în noul cămin cultural este arborat deja steagul secuiesc, preşedintele CJ a dăruit publicului participant la festivitate 100 bucăţi matriţe autocolante cu inscripţia SIC', se arată în comunicat.
Autocolantele cu indicativul SIC au fost puse în circulaţie în urmă cu câţiva ani de liderii UDMR Covasna, Tamas Sandor şi Antal Arpad, care le-au lipit pe propriile maşini şi le-au recomandat membrilor comunităţii maghiare să le urmeze exemplul, iar unii s-au conformat.
De asemenea, tot la iniţiativa celor doi lideri UDMR, în faţa sediului Prefecturii din Sfântu Gheorghe a fost amplasat la finele anului trecut, un panou de aproximativ 12 metri pătraţi cu inscripţia SIC, în semn de protest faţă de nerespectarea simbolurilor secuieşti.