ACTUALITATE 11 noiembrie 2015

Salarii mai mari cu 10% pentru toţi bugetarii de la 1 decembrie

de Covasna Media | 166 vizualizări

Toţi bugetarii vor avea salarii mai mari cu 10 procente de la 1 decembrie. Plenul Camerei Deputaţilor a votat propunerea social-democraţilor.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, pe articole, proiectul de lege privind Ordonanța 35/2015 prin care salariile personalului din sistemul de sănătate sunt majorate cu 25%, iar ale tuturor bugetarilor - cu 10%.

Au fost 311 voturi pentru, 7 abţineri şi un singur vot împotrivă.

Decizia finală a fost luată astăzi în plenul Camerei Deputaţilor.

Actul normativ va merge la preşedinte pentru promulgare.

Liderii partidelor politice au afirmat iniţial că nu vor susţine acest amendament, propus de social-democratul Adrian Solomon.

Liviu Dragnea, liderul PSD, susţinea că nu este cazul să fie tulburate apele la final de mandat la Palatul Victoria, în timp ce liberalii au anunţat că nu vor susţine acest amendament. Ieri, în comisiile de muncă şi sănătate, liberalii s-au abţinut de la vot.

Ei spuneau că vor cere ca Ministerul Finanţelor să vină cu cifre privind impactul bugetar al acestei măsuri. Ieri, un secretar de stat din Ministerul Finanţelor a afirmat că măsura ar crea un deficit de 5 miliarde de lei în 2016 şi că aplicarea ar presupune renunţarea la unele măsuri de relaxare fiscală promise de guvernul Ponta.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, spune că măsura de majorare cu 10% a salariilor bugetarilor a fost luată în primul rând pentru că exista nevoia de motivare în sectorul bugetar şi în al doilea rând pentru că creşterea veniturilor este posibilă.

„Vreau să vă spun cum am fundamentat această creştere. În primul rând pentru că există nevoia de motivare în sectorul bugetar, după cum bine ştiţi nu au mai existat majorări salariale încă din 2008. Primele sectoare către care ne-am îndreptat au fost sănătatea şi educaţia, urmează celălalt sector al administraţiei publice centrale şi locale pentru care am pornit de la ideea că oamenii care lucrează în acest sector trebuie să fie motivaţi pentru că ei furnizează serviciile publice şi elaborează politici publice. În momentul în care am gândit acest lucru plecând de la această fundamentare ne-am dus mai departe şi am gândit ce înseamnă o majorare a salariilor pentru 1.200.200 de bugetari care înseamnă 1.200.200 de familii. Înseamnă o creştere a puterii de cumpărare, ceea ce înseamnă o creştere a consumului, ceea ce înseamnă o creştere a producţiei şi serviciilor care se reflectă în creştere economică. S-a făcut un calcul, avem un element de orientare ca şi impact bugetar, un 0,2% PIB indicativ.

Deficitul pe anul 2016 aşa cum se fundamentează şi se conturează bugetul de stat, va ţinti un deficit care să nu fie mai mare de 3%. Vă asigur că deficitul bugetar va fi respectat şi urmărim să fie sub 3%”, a declarat Rovana Plumb.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
erika, 11 noiembrie 2015
Numai cu bugetarii va ocupati care lucreaza la privat ce primeste sau noi nu locuim in romania cand mariti taxele platim la fel tara de nimic
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.