ACTUALITATE 3 iunie 2020

Cadavrul unui pui de urs, găsit în pădure, lângă Brăduț

de Daniela Luca | 1519 vizualizări

Animalul ar fi sfârșit în urma leziunilor provocate de altă sălbăticiune, susțin autoritățile

Un pui de urs, în vârstă de aproximativ doi ani, a fost găsit mort la finalul săptămânii trecute lângă pârâul Alb, în apropierea comunei Brăduț. Autoritățile care s-au deplasat la fața locului au constatat că o posibilă cauză a decesului ar fi leziunile provocate de un alt animal sălbatic. 

Puiul de urs a fost găsit pe fondul cinegetic din apropierea comunei Brăduț, vineri, 29 mai. Comisiile Gărzii de Mediu Covasna, reprezentanții IPJ Covasna și ai Agenției de Protecție a Mediului (APM) Covasna s-au deplasat la fața locului, unde s-a constatat că animalul sălbatic a murit din cauza atacului unui alt exemplar de urs. 

„Nu se știe dacă l-a rănit o ursoaică sau un mascul. Poate s-au bătut, că așa se mai întâmplă, din câte am înțeles de la colegii de la Agenția de Mediu”, ne-a spus șeful Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea. 

Animalul, în vârstă de aproximativ doi ani, a fost transportat la Lemnia pentru incinerare, precizează APM Covasna. 

Directorul instituției, Gheorghe Neagu, ne-a spus că, în continuare, situațiile în care urșii intră în gospodăriile covăsnenilor se repetă din ce în ce mai des. 

„Pagubele provocate de urs sunt foarte multe anul acesta și sunt multe în desfășurare, la Lemnia, Zagon, Baraolt, Malnaș. Sunt destule, din păcate. Sunt pagube la speciile de păsări, animale, ovine, bovine, iepuri, capre, oi, vaci. Pagubele materiale sunt necuantificabile pentru că legiuitorul nu le-a trecut ca să fie luate în calcul, dar au fost și pagube materiale – a strâmbat, a rupt, a intrat în case de vacanță, a devastat bucătării. La oameni, în afară de incidentul de la Micfalău de acum două săptămâni, nu a mai fost niciunul semnalat”, ne-a spus marți Gheorghe Neagu. 

Conform acestuia, de la ultima actualizare pagubele înregistrate au crescut semnificativ. Un nou bilanț va fi efectuat în zilele următoare.  

Anul trecut, din numărătorile existente reieșea că în județul Covasna trăiesc peste 1.600 de exemplare de urs, cu toate că la nivelul județului numărul optim de urși ar trebui să se ridice la maximum 400 de exemplare, spuneau specialiștii APM. Între timp, rezultatele pentru noua numărătoare nu sunt încă disponibile.

Sursă foto: Facebook/Garda de Mediu Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.