ACTUALITATE 26 septembrie 2016

Cadavru de animal, aruncat dintr-o mașină cu număr de Covasna

de Observatorul de Covasna | 581 vizualizări

Cazul, întâmplat la Săcele, stârnește mânia internauților

Internauții vor să îl aducă în fața legii pe șoferul unui autoturism înmatriculat în județul Covasna, CV-01-HVW, care săptămâna trecută a aruncat din mașină cadavrul unui câine în fața unei case din localitatea brașoveană Săcele. Fapta a fost filmată de camerele de supraveghere ale proprietarului imobilului.

„Punga a fost aruncată în faţa casei mele, iar când m-am uitat în ea am rămas uimit, că există şi asemenea oameni! În loc să facă o groapă, unde să-şi îngroape câinele mort, l-a băgat în pungă şi l-a aruncat unde a considerat el că nu-l vede nimeni. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care acel necunoscut a aruncat punga în faţa casei. Se poate vedea, că individul venind dinspre Centru, a întors în faţa casei, profitând de faptul că nu este văzut de nimeni”, ne-a declarat proprietarul casei din Săcele.

Acesta a postat pe Facebook o parte din filmarea înregistrată de camerele de supraveghere, iar în doar câteva zile imaginile au fost distribuite de peste 1.500 de persoane care speră ca omul care a recurs la acest gest să fie pedepsit. „O lecţie usturătoare ar merita. Să-i fie ruşine”, a comentat un cetăţean. „Pune-l să-l mănânce fript”, a scris altul. „Am depus filmările la poliție, aștept şi ancheta lor! Însă, într-adevăr, acest individ poate nu are Facebook, dar dacă un cunoscut de-al lui o să-l recunoască şi o să-i arate și lui că ceea ce a făcut a fost văzut de toată lumea și judecat de multe persoane, cred că se mai învață minte, și nu mai comite asemenea lucruri pe viitor!”, a scris, într-un răspuns sub filmare, autorul acesteia.

Cum procedăm ca să evităm astfel de cazuri

Chiar dacă acest caz nu a intrat în atenția Inspectoratului de Poliţie al judeţului Covasna, deoarece incidentul s-a produs pe teritoriul altui județ, purtătorul de cuvânt al instituției, Nicoleta Marin, ne recomandă ca în cazul în care suntem martori la asemenea fapte să sunăm în cel mai scurt timp la 112. „Putem să sunăm la 112 şi atunci organele abilitate trebuie să intervină şi să ia măsuri în funcţie de verificări şi de constatări”, a spus aceasta.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor, spune că în momentul în care ne confruntăm cu situaţia de a avea cadavrul unui animal în gospodărie, trebuie să contactăm reprezentanţii Primăriilor, acestea fiind obligate să aibă contracte cu unităţi de incinerare.

„Pentru tot ce este deşeu de origine animală, rezultat de la gospodăriile populaţiei, fiecare Primărie trebuie să aibă contract cu o unitate de incinerare, de neutralizare. În cazul nostru, de obicei aceste contracte se fac ori cu Toro Impex de la Lemnia, ori cu Protan Codlea. Primăria trebuie să aibă contract, iar tot ce este deşeu de acest gen, animal mort, călcat de maşină sau ce o fi, trebuie transportat la aceste unităţi de neutralizare sau să anunţe unitatea, iar aceasta trebuie să trimită o maşină, dar costă foarte mulţi bani. În cazul este vorba de fermă de animale sau unitate de procesare a alimentelor, acestea trebuie să aibă individual acest contract cu unităţile respective de neutralizare”, a declarat dr. Sikó Barabási Sándor.

„La noi în județ e un abator care are și incinerator, Toro Impex. Dacă e vorba de un cățel care a murit, cetăţeanul poate să sune și la adăpostul de câini sau la Tega. Nu este vreun tarif, pentru că Tega este obligată să transporte cadavrele de câini și pisici de pe spațiul public. Dacă e vorba de un taur - sunt și în Sfântu Gheorghe crescători de animale - trebuie să apeleze la Toro Impex. În sate cred că mai sunt puțuri septice în care se aruncau animale moarte, dar în Sfântu Gheorghe, fiind în mediul urban, nu mai e permis”, a spus viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba.

L-am contactat și pe șeful Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, care ne-a declarat că instituția pe care o conduce nu s-a confruntat cu cazuri de aruncare a unor cadavre de animale în domeniul public. Cât despre depozitarea ilegală a deșeurilor în spațiul verde, șeful Poliției Locale nu ne-a putut da detalii când l-am sunat, neaflându-se la birou.

Pentru Tega, numărul de telefon apelabil este 0267310123, iar firma Toro Impex SRL are afișat pe internet numărul 0267 369 290.

Amenzi pentru depozitarea cadavrelor de animale pe spaţiile publice

Potrivit Legii 24/2007, care prevede reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, persoanele fizice care aruncă deşeuri pe teritoriul spaţiilor verzi riscă amenzi între 50 şi 100 de lei, în vreme ce la persoanele juridice amenzile sunt între 1.000 şi 10.000 de lei.

Pe de altă parte, conform Legii nr. 98/1994, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale de igienă şi sănătate publică, „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.000 lei: îndepărtarea cadavrelor sau a resturilor de animale, în condiţiile prevăzute de normele în vigoare, de către deţinătorii de animale şi/sau de administraţia domeniului public”.

Fie că ne place sau nu să recunoaştem, depozitarea ilegală a deşeurilor este o problemă importantă cu care se confruntă ţara noastră. Un exemplu pozitiv, dar şi unul care arată clar că problema este una cât se poate de reală, este programul social de curățenie națională „Let’s Do It, Romania!”. Campania s-a desfășurat sâmbătă și pe teritoriul județului Covasna. 500 de voluntari au strâns, într-o singură zi, peste 300 de saci de gunoi, deci mai mult de 27 de tone de deșeuri.

„Primele estimări arată că peste 136.000 voluntari au strâns peste 168.000 de saci cu deşeuri în Ziua de Curăţenie Naţională „Let’s Do It, România!”, arată datele organizatorilor acestui program.

Mai mult, potrivit acestora, în perioada 2010-2015, voluntarii din întreaga țară au reuşit să strângă peste 2.200.000 de saci de deşeuri, reprezentând 22.500 de tone.

Teme articol: cadavru animal sacele
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.