ACTUALITATE 18 martie 2015

Bursa locurilor de muncă pe 24 aprilie

de Mirela Cara Dragu | 619 vizualizări

Rata şomajului la nivelul Judeţului Covasna a înregistrat o uşoară scădere în februarie

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) informează că în data de 24 aprilie se va desfăşura, la nivel naţional, Bursa Locurilor de Muncă. La nivel local, urmează ca instituţia să decidă în ce măsură se organizează un eveniment similar şi în punctele teritoriale. „O să încercăm ca în Incubatorul de Afaceri de la Târgu Secuiesc să organizăm a doua întâlnire de acest gen. Anul trecut am avut o întâlnire, prima după mulţi ani, destinată corelării cererii şi ofertei de muncă” – a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor. De asemenea, în data de 25 septembrie se va organiza şi Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi. „Aceste două burse pot fi îmbunătăţite prin burse organizate la cererea pieţei muncii. O să ne orientăm către persoanele de etnie romă, către tinerii cu risc de marginalizare socială sau la solicitarea agenţilor economici, pentru diferite meserii sau ramuri de activitate, în funcţie de evoluţia pieţei locale. Rămâne să cădem de comun acord cu angajatorii pentru a identifica momentul şi locaţia în care să se desfăşoare” – a mai precizat Kelemen Tibor, adăugând că operatorii economici interesaţi pot deja să se adreseze AJOFM pentru oferte, pe orice cale, inclusiv prin telefon.

Au apărut domenii noi de muncă

Conform datelor prezentate de AJOFM Covasna, la nivelul judeţului se înregistrează o creştere a ocupării forţei de muncă, ceea ce se explică şi prin apariţia unor domenii noi, cum este de pildă o companie care oferă locuri de muncă la împachetat de medicamente. Acest gen de activitate vizează îndeosebi femeile, care în Covasna, comparativ cu multe alte zone din ţară, sunt integrate în număr mare în câmpul muncii. Ele reprezintă 42,91% din totalul şomerilor înregistraţi în evidenţa instituţiei. „Fenomenul se datorează în special economiei specifice din zonă. Prezenţa fabricilor de confecţii pantaloni şi textile sunt exemple care conduc către această realitate”, ne-a mai spus Kelemen.

Şomaj de 6,43% în judeţul Covasna

La sfârşitul lunii februarie, în evidenţele AJOFM Covasna figurau 5.777 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 2.479 de femei. În luna februarie, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare, au fost încadrate în muncă 439 persoane, dintre care 194 femei. Astfel, în primele două luni ale acestui an au intrat în evidenţa AJOFM Covasna un număr de 654 persoane (321 femei) şi au ieşit 938 persoane (428 femei). Serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă sunt medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, subvenţionarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie, absolvenţi.

Valoarea ratei şomajului înregistrate la nivelul judeţului Covasna la finele lunii februarie a.c. este de 6,43% şi se află în uşoară scădere faţă de cea înregistrată la finele lunii ianuarie, respectiv cu 0,32 puncte procentuale.

Din totalul de 5.777 de persoane aflate în evidenţa agenţiei, 1.251 de persoane beneficiază de indemnizaţie de şomaj, 3.821 persoane au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, diferenţa de 705 fiind şomeri neindemnizaţi. 1.671 persoane provin din mediul urban, în vreme ce 4.106 provin din mediul rural.

Repartizarea în teritoriu a şomerilor înregistraţi în evidenţa AJOFM Covasna se prezintă astfel pe zone ale judeţului: zona Sfântu Gheorghe cu 2.307 persoane, urmată de zonele Baraolt cu 1.262 persoane, Târgu Secuiesc cu 918 persoane, Covasna cu 908 persoane şi Întorsura Buzăului cu 382 persoane.

În funcţie de nivelul studiilor, marea majoritate a persoanelor aflate în evidenţa AJOFM Covasna continuă să fie cele cu nivel al studiilor sub mediu, ponderea acestora reprezentând 83,94%, urmate de persoanele cu nivel de instruire liceal sau postliceal, în pondere de 13,52%, iar cei cu nivel de instruire universitar reprezintă 2,54%.

Grupele de vârstă din rândul cărora se înregistrează cei mai mulţi şomeri sunt cea cuprinsă între 30-39 ani şi cea cu vârste între 40-49 ani, reprezentând circa 24,60%, respectiv 24,01%.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.