ACTUALITATE 3 martie 2010

Bugetul TAM, strict pentru salarii

de Covasna Media | 310 vizualizări

Bugetul Teatrului Andrei Mureşanu (TAM) a fost stabilit de Consiliul Local la 800.000 de lei, Teatrul ajungând astfel să dispună de un buget cu 100.000 de lei mai mic decât în 2009, inclusiv cu încasările realizate din producţii.

În şedinţa de stabilire a bugetului municipiului Sfântu Gheorghe, consilierul local Rodica Pârvan a solicitat o suplimentare a bugetului cu 25.000 de lei, însă primarul Antal Arpad a respins această propunere.

„Nu sunt de acord că s-au alocat 100.000 de lei pentru construirea de statui. Nu ştiu dacă Guvernul sau primul-ministru ar fi de acord ca noi să cheltuim o asemenea sumă, în condiţiile în care banii ar fi necesar să fie transferaţi în altă parte. Mi se pare enormă suma aceasta - 100.000 de lei pentru statui, în perioada de criză pe care avem pretenţia că o traversăm”, a declarat Roidica Pârvan.

Pe de altă parte, primarul Antal Arpad susţine că a respins suplimentarea bugetului TAM tocmai pentru că fiecare instituţie din subordinea Consiliului Local Sfântu Gheorghe ar trebui să se adapteze condiţiilor financiare austere.

„Cred că întotdeauna ne-am străduit să împărţim bugetul echilibrat, pe capitole – astfel încât şi partea socială, şi cea culturală, şi cea de tineret şi sport sau cea de investiţii să se poată dezvolta şi oraşul să poată merge înainte. Faptul că avem în fiecare an probleme cu câteva instituţii, e o problemă, dar când bugetul este mai mic cu 10-15%, nu putem mări la unele şi scădea la altele.

Cred că TAM trebuie să-şi gestioneze proiectele şi aparatul astfel încât să se încareze în acest buget. Este o politică pe care vreau să o duc mai departe, trebuie să înveţe toată lumea că bugetul stabilit la începutul anului este pe un an întreg şi trebuie să se încareze în acesta”, a explicat primarul Antal Arpad.

Teatrul, în şomaj tehnic?

Directorul TAM, Horaţiu Mihaiu, s-a declarat neplăcut surprins de nesuplimentarea bugetului Teatrului, declarând că, în aceste condiţii, Teatrul ar putea foarte bine intra în şomaj tehnic, deoarece cei 800.000 de lei abia acoperă cheltuielile de salarii.

„Voi avea o discuţie cu primarul Antal Arpad, după care voi vedea care sunt următorii paşi în ceea ce priveşte TAM. Pot spune însă de pe acum că, cu acest buget, este imposibil. În 2009 a existat un buget de 900.000 de lei, cu venituri cu tot şi s-au realizat patru producţii. Eu m-am angajat la cinci producţii de teatru în acest an, dar cu acest buget nu se poate. Pot înţelege că e criză, dar numai să ne luăm salariile, fără a avea activitate, nu se poate”, este de părere directorul TAM.

Revenit la conducerea TAM după ce în 2007 şi-a dat demisia, Horaţiu Mihaiu a ţinut să amintească faptul că în trecut a părăsit teatrul românesc din Sfântu Gheorghe tot ca urmare a lipsurilor financiare; în acest context, Mihaiu a explicat că nu se va „cimenta” pe scaunul de director, în cazul în care Tetarul nu va putea avea o activitate artistică normală.

Monica Rizea

Teme articol: salarii TAM buget somaj tehnic
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.