ACTUALITATE 12 decembrie 2016

Bucurie, speranță, dezamăgire: reacțiile liderilor de partid din județul Covasna după rezultatele parlamentarelor

de Observatorul de Covasna | 1289 vizualizări

Numărătoarea finală a voturilor din Covasna plasează UDMR și PSD de partea câștigătorilor, în vreme ce PNL menține înfrângerea de la nivel național

Alegerile parlamentare au fost câştigate de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) la nivelul judeţului Covasna, cu peste 74% din voturile alegătorilor de aici, arată rezultatele finale prezentate de Biroul Electoral Judeţean Covasna luni, după centralizarea voturilor din toate cele 214 secţii de votare deschise pe teritoriul judeţului în 11 decembrie.

Partidul Social Democrat (PSD), marele câştigător al alegerilor la nivel naţional, a obţinut şi în judeţul Covasna un procent de peste 10%. Partidul Naţional Liberal (PNL) a convins doar peste 4% din electoratul covăsnean care a ieşit la vot, iar Partidul Mişcarea Populară a obţinut ceva mai multe voturi decât Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE).

Potrivit normei de reprezentare, judeţului Covasna îi revin patru mandate de deputaţi şi două de senatori. Procesul de redistribuire se va realiza în cursul zilei de marți.

Mobilizare record printre votanții covăsneni ai UDMR la parlamentare

Pentru Camera Deputaţilor, UDMR a obţinut 50.135 de voturi, respectiv 75,04%, iar pentru Senat, 50.418 voturi, adică un procent de 74,40, o creştere de 25% faţă de acum patru ani şi o creştere de 45% faţă de acum opt ani.

Potrivit lui Tamás Sándor, preşedintele UDMR Covasna, dar şi preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna, Uniunea va obţine în mod sigur trei mandate de deputat şi unul de senator, iar celelalte două vor intra la redistribuire.

Şi primarul Antal Árpád, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe a explicat că în momentul de faţă, Uniunea are asigurate „3 plus 1 mandate”, dar în urma redistribuirii este „foarte probabil să obţină 3 plus 2”, menţionând că „speranţa noastră este să le luăm pe toate”.

Primii patru candidaţi pe lista UDMR Covasna la Camera Deputaților au fost politologul Benkő Erika, deputatul Márton Árpád, juristul Kulcsár Terza-József şi Könczei Csaba, directorul Direcţiei Agricole Covasna, iar primii doi la Senat au fost deputat Fejér László şi economistul Miklós Zoltán.

„Dacă nu mă înşel este pentru prima dată în 26 de ani când am primit voturi pentru trei mandate întregi de deputaţi şi încă 1.400 de voturi pentru a deschide posibilitatea obţinerii celui de-al patrulea mandat. (...) Există un trend pozitiv în ceea ce înseamnă răspunsul comunităţii maghiare faţă de oferta noastră politică. Am înţeles ce vrea comunitatea maghiară. În primul şi în primul rând vrea o unitate între actorii politici maghiari. S-a dovedit că dacă suntem uniţi, unitatea mobilizează”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Tamás Sándor.

Antal Árpád, UDMR: „Este nevoie de un nou contract social, de un nou pact interetnic între români şi maghiari”

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád a spus în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că România va fi un stat puternic în momentul în care va avea un parteneriat strategic cu comunitatea maghiară.

„Este un rezultat bun. Suntem mulţumiţi de scorul obţinut de UDMR. Cred că este un rezultat care a fost o palmă pentru acei analişti antimaghiari care pregăteau ieri seara înmormântarea UDMR-ului şi a comunităţii maghiare. Rezultatele alegerilor sunt o palmă şi pentru extremiştii din această ţară. Nici un partid super-extremist nu a intrat în Parlament. Ceea ce ne bucură în mod deosebit este faptul că în sfârşit s-a adeverit care este suportul real al unor cetăţeni, care nu au făcut altceva în ultimul deceniu decât să otrăvească relaţiile româno-maghiare, ascunzându-se în spatele unor asociaţii non-guvernamentale, fără a avea curajul de a candida vreodată la alegeri. (...) Toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că România va fi un stat puternic în momentul în care va avea un parteneriat strategic cu comunitatea maghiară. Este nevoie de un nou contract social, de un nou pact interetnic între români şi maghiari”, a spus Antal Árpád.

„Sperăm să prindem cel puţin un mandat de deputat” – Horia Grama, PSD

PSD are 6.811 voturi din partea covăsnenilor pentru Camera Deputaţilor, adică 10,20% şi 7.035 de voturi pentru Senat, însemnând 10,38%, potrivit BEJ. Preşedintele PSD Covasna, Horia Grama, candidat pentru al treilea mandat la Camera Deputaţilor, a declarat că rezultatul a fost unul aşteptat şi că speră ca redistribuirea online a mandatelor să aducă în PSD-ului din Covasna cel puţin un post de deputat.

„Ca de fiecare dată, în ultimii 20 de ani, Partidul Social Democrat a obţinut cele mai bune rezultate dintre partidele româneşti în judeţ, (...) ceea ce dovedeşte că electoratul românesc din Covasna ne-a acreditat în continuare ca cel mai serios partid românesc şi îi mulţumim pentru acest lucru! Eu personal îi asigur că voi face tot ce îmi stă în putinţă ca programul pe care l-am prezentat în campanie să fie pus în aplicare, aşa cum au declarat de fapt şi liderii noştri naţionali. Practic, păstrând proporţia, excluzând UDMR-ul, şi în judeţul Covasna s-a menţinut acelaşi trend ca la nivel naţional, adică undeva la 48% din voturile posibile ale românilor. Următorul partid românesc clasat după noi e PNL, cu peste 4%, deci am luat dublu şi ceva faţă de acesta. (...) Noi totdeauna am avut cele mai bune rezultate la alegerile parlamentare şi la cele locale şi prefiguram acest rezultat”, a declarat Horia Grama pentru Observatorul de Covasna.

În ceea ce priveşte procesul de redistribuire a mandatelor, liderul PSD Covasna ne-a spus: „Sperăm să prindem cel puţin un mandat de deputat, având în vedere diferenţa foarte mare faţă de celelalte partide, dar acum vom vedea ce surprize ne va rezerva softul. Am înţeles că mâine de dimineaţă (marţi, 13 decembrie - n.red.) vor fi redistribuite mandatele la nivel naţional. Sperăm să nu ne facă vreo surpriză neplăcută, nici nouă şi nici alegătorilor noştri, adică majorităţii românilor din Covasna”.

Horia Grama a mai afirmat, potrivit Agerpres, că victoria înregistrată la alegerile parlamentare de duminică se datorează viziunii şi programului cu care partidul s-a prezentat în faţa electoratului.

„Celelalte partide nu au avut un program conturat, au venit numai cu critici la adresa noastră, deci, practic, rezultatul votului reprezintă oferta pe care au făcut-o partidele politice. (...) Noi am venit cu o strategie corectă şi coerentă, nu am venit cu confruntări politice, cu certuri şi alte jocuri politicianiste“, a declarat acesta.

Totodată, preşedintele PSD a adăugat că partidul din care face parte va forma noul Guvern împreună cu ALDE, lucru confirmat şi preşedintele partidului, Liviu Dragnea, nemaiavând nevoie de altă formaţiune politică pentru a face majoritate.

Acesta a mai precizat duminică faptul că UDMR „s-a făcut singură indezirabilă la guvernare”, prin atitudinea şi mesajele avute de-a lungul timpului, dar în mod special în timpul recentei campanii electorale.

„Având în vedere poziţiile pe care le-au avut în campanie, eu consider că UDMR s-a pus într-o poziţie în care este foarte greu de acceptat la guvernare. E punctul meu de vedere, nu al partidului, pe care îl susţin şi la Bucureşti. (...) Părerea mea e că UDMR a avut nişte ieşiri chiar extremiste, le-aş putea spune, şi ofensatoare la adresa românilor. Am spus şi înainte de campania electorală că depinde de UDMR cum se poziţionează pentru a fi acceptată la guvernare şi părerea mea e că, la modul în care s-au poziţionat faţă de Ziua Naţională şi inclusiv mesajele şi panourile electorale pe care le-au pus, UDMR e cam indezirabilă în momentul de faţă la guvernare“, a spus Horia Grama, citat de Agerpres.

PNL a obţinut peste 4% din voturile covăsnenilor

PNL a obţinut în judeţul Covasna 3.100 de voturi pentru Camera Deputaţilor (4,64%) şi 2.937 pentru Senat (4,33%).

Preşedintele interimar al PNL Covasna, Codruţ Opaiţ, a declarat duminică seară, pentru Agerpres, că este dezamăgit de rezultatul cu care formaţiunea politică este creditată, la nivel naţional, de exit-poll-uri şi e de părere că în PNL e nevoie de „schimbări serioase după această înfrângere”.

„Nu cred că există vreun PNL-ist în România care să fie mulţumit de rezultat. Nu ai cum să fii mulţumit“, a declarat Codruţ Opaiţ, potrivit Agerpres.

Rezultatele pentru celelalte partide

Conform rezultatelor finale oferite de BEJ Covasna, la nivel local câştigătorul dintre PMP şi ALDE s-a decis la câteva voturi diferenţă în favoarea PMP. Acesta a adunat 1.967 de voturi pentru Cameră (2,94%) şi 2.066 (3,05%) pentru Senat, în vreme ce ALDE a obţinut cu un vot mai puţin pentru Camera Deputaţilor, adică 1.966 (2,94%), iar pentru Senat doar 1.909 voturi (2,82%).

USR a obţinut în Covasna 1.109 voturi pentru Camera Deputaţilor (1,66%) şi 1.220 de voturi (1,80%) pentru Senat.

PRU a înregistrat 815 voturi din totalul de 66.818 pentru Cameră (1,22%) şi 883 din 67.714 de voturi (1,30%) pentru Senat.

PER are 365 (0,55%) de voturi din partea covăsnenilor pentru Camera Deputaţilor şi 530 (0,78%) pentru Senat.

ANR a obţinut 331 (0,49%) de voturi pentru Camera Deputaţilor şi 365 voturi (0,53%) pentru Senat, iar PSR are 219 (0,32%), respectiv 351 (0,51%), pentru Camera Deputaţilor şi Senat.

Prezenţa la vot în judeţul Covasna

Alegerile parlamentare de duminică au scos la urne doar 38,25% dintre covăsneni, potrivit datelor Biroului Electoral Central, transmise după ora 21, când s-a încheiat oficial procesul electoral. 70.221 de persoane din cele 183.562 înscrise pe listele din Covasna au votat la cele 214 secţii de votare înfiinţate pe teritoriul judeţului.

La nivel naţional s-au prezentat la vot 39,49% de alegători, cu 18,48% mai puţini decât la alegerile locale din iunie, când prezenţa la urne a fost de 48,44%.

Comparativ cu alte judeţe, Covasna s-a situat pe locul 16 de la coadă. Maramureş a rămas pe tot parcursul zilei judeţul cu cea mai mică prezenţă la vot (31,62%), în vreme ce Olt (47,16%) şi Teleorman (46,3%) s-au menţinut în top. Tot în top, dar pe locul 4, s-a situat şi judeţul vecin Harghita, unde mobilizarea cetăţenilor a adus la urne 44,6% dintre alegători.

Noul Guvern și-ar putea începe mandatul cel mai devreme pe 30 decembrie 2016 și cel mai târziu după data de 3 ianuarie 2017, arată Digi24, care mai precizează că noii parlamentari ar trebui să îşi depună jurământul în 19 decembrie.

Articol scris de Iulia Drăghici

A contribuit Sever Ioan Miu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
lili, 13 decembrie 2016
"Șmecheria lui Dragnea Cum acoperă PSD în 2017 găurile la buget generate de pomenile electorale Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Dacian Cioloș să amâne cu un an citeste integral
lili, 13 decembrie 2016
Marti, ora 14, "S-au terminat alegerile"! Liviu Dragnea a cerut Guv. Ciolos AMANAREA pentru 1 Ianuarie 2018 a reducerii TVA de la 20% la 19%, REDUCERE prevazuta de la 1 ianuarie 2017, asa cum citeste integral
lili, 13 decembrie 2016
Dle Grama, mai am o intrebare: de ce PSDistii dlui Dragnea NU au FACUT pana acum ceea ce promit de 26 de ani, exact cum promiteti acum in Programul PSD?! De ce au plecat cele peste 4 Milioane de citeste integral
lili, 13 decembrie 2016
"Horia Grama a mai afirmat, potrivit Agerpres, că victoria înregistrată la alegerile parlamentare de duminică se datorează viziunii şi programului cu care partidul s-a prezentat în faţa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.