ACTUALITATE 28 iunie 2009

Boicotul politicienilor maghiari la Ziua Drapelului, criticat de Băsescu: „Sub Tricolor au murit zeci de mii de români pentru eliberarea Ungariei“

de Covasna Media | 611 vizualizări
Preşedintele Traian Băsescu, prezent vineri la Miercurea-Ciuc pentru a sărbători Ziua Drapelului, a muştruluit autorităţile maghiare locale care preferă să boicoteze manifestările legate de sărbătorile naţionale ale României. Luând act de absenţa primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, şi a altor notabilităţi locale de la manifestări, şeful de stat a apreciat că politicienii maghiari greşesc atunci când nu respectă sărbătorile naţionale. Băsescu a subliniat

Preşedintele Traian Băsescu, prezent vineri la Miercurea-Ciuc pentru a sărbători Ziua Drapelului, a muştruluit autorităţile maghiare locale care preferă să boicoteze manifestările legate de sărbătorile naţionale ale României. Luând act de absenţa primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, şi a altor notabilităţi locale de la manifestări, şeful de stat a apreciat că politicienii maghiari greşesc atunci când nu respectă sărbătorile naţionale. Băsescu a subliniat că el va încerca, din respect, să fie prezent la toate sărbătorile Ungariei celebrate de comunitatea maghiară din România.

„Am un mesaj pentru politicienii maghiari, care au făcut două lucruri urâte înainte de venirea mea aici - au încercat să convingă că este o demonstraţie de forţă, şi este o sărbătoare în care Armata Română nu a venit cu brigadă, tancuri şi rachete, ci pur şi simplu a ieşit în piaţa publică şi şi-a arătat apropierea faţă de societatea civilă. În al doilea rând, este o sărbătoare naţională în care românii îşi salută drapelul, pe care îl poartă cu cele trei culori din 26 iunie 1848 şi l-au purtat şi atunci când, tot sub Tricolor, au fost şi zeci de mii de români care au murit pe teritoriul Ungariei pentru eliberarea acestei ţări, inclusiv pentru eliberarea Budapestei“, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a susţinut că politicienii maghiari greşesc comportându-se astfel. „Cred că politicienii maghiari greşesc şi le-o spun în mod deschis, prin presă, pentru că nu am avut ocazia să leo spun la ceremonie. Ei trebuie să ştie însă că, de câte ori vor fi zile naţionale ale Ungariei pe care ei le sărbătoresc, eu voi încerca să fiu aici, din respect pentru ceea ce ei respectă“, a spus şeful statului.

Singurul reprezentant al autorităţilor de etnie maghiară la manifestările de la Miercurea Ciuc a fost preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, iar CJ Harghita a fost reprezentat doar de vicepreşedintele Sofalvi Laszlo.

Primăria Miercurea Ciuc nu a fost reprezentată la eveni mente, secretara, delegată la acest eveniment, anunţând, în ultimul moment, că nu poate veni.

Antena3.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.