ACTUALITATE 6 ianuarie 2016

Boboteaza, tratată cu răbdare de credincioșii covăsneni în acest an

de Covasna Media | 693 vizualizări

Credincioșii din Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului au dat dovadă de răbdare și civilizație anul acesta de Bobotează, când au așteptat disciplinați la rând să își umple sticlele cu aghiasmă

Obișnuita îmbulzeală prezentă în curțile bisericilor ortodoxe în ziua de Bobotează nu s-a regăsit miercuri la Catedrala din Sfântu Gheorghe, unde, în ciuda numărului mare de enoriași, oamenii au luat aghiasmă în liniște, așteptându-și rândul cu răbdare.

Preoții au făcut apel la răbdarea credincioșilor

Disciplina remarcabilă a enoriașilor a fost și meritul celor doi preoți care pe parcursul slujbei de sfințire a apelor, în timpul predicii și imediat după slujbă, au făcut constant apel la răbdarea credincioșilor asigurându-i că este apă sfințită pentru toată lumea. „Vă rugăm să aveți răbdare. Am sfințit destulă apă pentru toată lumea. Dacă apa se termină, vom mai face încă o slujbă de sfințire pentru și mai multe sticle. Câte sunt necesare ca nimeni să nu rămână fără apă”, a spus preotul Cristian Groza.

Boboteaza Sfantu Gheorghe ianuarie 2016 - 2

 

În ciuda acestor rugăminți și avertismente, oamenii au avut preț de câteva clipe tendința de a se înghesui, dar sub coordonarea și dojana blajină a celor doi preoți, ei și-au stăvilit impulsul și au așteptat răbdători să le vină rândul. „În ceea ce privește organizarea, eu sunt mulțumit. Eu zic că pe an ce trece este mai bine. După cum ați văzut, nu s-au îmbulzit nici astăzi. Au avut acel imbold de a se îmbulzi în primul moment, dar după ce le-am cerut să aibă răbdare oamenii au stat liniștiți. Apă este destulă. Eu cred că putem spune că sunt mai educați creștinii noștri”, a apreciat preotul Sebastian Pârvu.

Buna organizare, secretul disciplinei

Pentru a evita înghesuiala din anii anteriori, care aducea un deficit de imagine atât bisericii, cât și enoriașilor săi, preoții s-au asigurat că va fi destulă apă pentru toată lumea și nu vor exista motive reale de îmbulzeală. Astfel, ei au sfințit apă pentru 1500 de sticle de plastic de jumătate de litru și 800 de litri de apă depozitată în butoaie. „În fiecare an a fost apă suficientă. Și anul acesta va mai rămâne cu siguranță, în așa fel încât în zilele următoare cine vine poate să ia apă sfințită, însă este foarte important să mergem la pasul 2. Adică să îl căutăm pe Dumnezeu care sfințește apa și să nu ne cramponăm doar în anumite totemuri. Omul trebuie să înțeleagă că trebuie să treacă dincolo de material către spiritual. Adică Dumnezeu este acela care sfințește și apa, și anafura, iar toate acestea sunt mijloace care trebuie să ne ducă la Dumnezeu”, a mai spus preotul Pârvu în încercarea de a-i ajuta pe oameni să înțeleagă cât de importantă este apropierea spirituală de Dumnezeu.

Peste o mie de oameni și la biserica din Întorsura Buzăului

Mii de oameni s-au reunit miercuri şi la Întorsura Buzăului, în zona Camping o oraşului, pe malurile Râului Buzău, pentru a sărbători aşa cum se cuvine Botezul Domnului.

„În această zi, aproape din fiecare familie vine câte un reprezentant la slujbă pentru că este Praznic Împărătesc. Astăzi toate apele sunt sfinţite, iar prin sfinţirea apelor, practic toată natura se sfinţeşte. Este o adevărată minune”, a declarat preoteasa Maria Popica.

„Am acasă o sticlă cu apă sfinţită acum 10 ani. Şi acum e bună, nu s-a stricat şi nu miroase urât. Noi o folosim ca leac, atât pentru copii, cât şi pentru noi”, ne-a spus o femeie din mulţime.

Cu ocazia sărbătorii, întorsurenii au dovedit că pot fi răbdători, iar acest fapt a oferit întregului eveniment o aură de linişte şi pace sufletească.

Tradiţia se păstrează la Întorsura Buzăului

Peste 10 tineri au sărit în apele reci ale Râului Buzău pentru a recupera Crucea aruncată de Preot, aşa cum este tradiţia. Potrivit oamenilor, în acest an vremea bună a determinat mai mulţi tineri, comparativ cu alţi ani, să se arunce în apa rece. Crucea s-a lăsat totuşi căutată, iar tinerii curajoşi au rămas în apă preţ de câteva minute bune.

Boboteaza Intorsura Buzaului ianuarie 2016 - 3

 

„Tinerii sar în apă după Cruce pentru că îşi doresc ca în anul acesta să fie binecuvântaţi de Dumnezeu şi să li se împlinească dorinţele. Sărind în apă, aceştia dovedesc faptul că sunt puternici, iar Dumnezeu îi va apăra de boli”, a mai spus preoteasa Maria Popica.

„Ginerele meu a prins şapte ani la rând Crucea”, ne-a spus o femeie. „Şi l-a ajutat Dumnezeu, l-a ferit de rele şi de boli. Anul acesta a spus că nu mai sare, că mai lasă şi pe alţii”, a mai adăugat femeia.

În apele sfinţite ale Râului Buzău s-au scăldat şi caii care au condus alaiul de oameni pe străzile oraşului.

La Sfântu Gheorghe nu sunt condiții pentru păstrarea tradiției Crucii

Deși de Bobotează în multe zone din țară se practică aruncarea Crucii într-o apă curgătoare spre a fi recuperată de către tinerii curajoși, la Sfântu Gheorghe s-a pierdut acest obicei din motive tehnice și de logistică. „Ne-am dori foarte mult să ieșim și noi la o apă curgătoare, în cazul nostru la Olt, dar avem o problemă logistică și de acces. Spațiul de acolo nu e amenajat. Dacă este prea frig, e pericol să aluneci, dacă este prea cald, este noroi. Mai e o problemă cu ce ducem apa sfințită acolo”, ne-a declarat preotul Sebastian Pârvu, care a precizat că în ziua de Bobotează oricum toate apele sunt botezate, deci nimeni nu este păgubit neapărat prin nepracticarea unui obicei. „Aruncatul Crucii în apă e un obicei care vine din părțile dunărene și de pe litoral. Ideea principală este aceea că învățătura Bisericii spune că în ziua de Bobotează se sfințesc toate apele. Aruncatul crucii în apă este un semn vizibil. Noi folosim într-adevăr busuiocul și crucea în slujba de sfințire a apei, dar ele nu au niciun rol. Până la urmă Duhul Sfânt care este invocat de preot este cel care sfințește apa și momentul sfințirii apei este acea invocare a Duhului Sfânt”, ne-a explicat preotul.

„Eu vin de ani buni la biserică și am prins obiceiul de aruncare a Crucii. Era frumos și e păcat că nu se mai face, dar văd că vine şi tineretul la biserică și asta mă bucură. Până la urmă important e să fii mai aproape de Hristos, cum a zis și preotul la predică mai devreme”, a fost de părere o credincioasă mai în vârstă.

Apa sfințită de Bobotează se bea 14 zile

Apa sfințită care se duce acasă în ziua de Bobotează se poate bea în fiecare zi pe stomacul gol timp de 14 zile de acum înainte, apoi se consumă numai în cazuri excepționale la recomandarea preoților. După un an, ea poate fi folosită pentru a uda florile sau plantele și schimbată cu aghiasmă proaspăt sfințită. „Eu am acasă apă sfințită de ani de zile. Nu miroase și nu are gust rău. Dar vin în fiecare an să iau aghiasmă nouă. Mă ajută de multe ori când mă simt rău și chiar și când am probleme”, ne-a spus o doamnă care plecase acasă cu trei bidoane de apă.

În orice caz, ziua de Bobotează, asociată cu Arătarea Domnului, este o zi care necesită atât o pregătire spirituală prealabilă, cât și o conduită creștină corespunzătoare. „Pregătirea pentru Bobotează implică în primul rând ajunarea de cu o zi înainte, ziua de post. Noi am început în parohia noastră să mergem pe la credincioși acasă cu sfințirea caselor de pe data de 2 ianuarie. A fost un prilej pentru noi de a interacționa cu oamenii, de a-i cunoaște în cazul meu pentru că sunt într-o parohie nouă acum, dar mai ales de a-i invita pe oameni să se alăture comunității bisericești și să devină activi”, ne-a spus preotul Sebastian Pârvu care a adăugat că Boboteaza este o ocazie în plus pentru oameni să dovedească faptul că sunt mai buni, dar nu numai pentru această zi, ci în general, și a insistat că ideal ar fi ca oamenii să vină singuri să ia aghiasmă și să renunțe la obiceiul de a-și mai trimite vecinii, prietenii sau colegii să le aducă apă sfințită, dat fiind faptul că această sărbătoare este un prilej de apropiere de divinitate care nu se petrece prin simplul gest de a bea apa sfinţită.

Mirela Cara

Iulia Drăghici

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.