ACTUALITATE 7 ianuarie 2020

Boboteaza covăsnenilor, o sărbătoare a contrastelor

de Observatorul de Covasna | 4821 vizualizări

„Dacă ați fi tot atât de mulți și la Sfânta Liturghie, ce bine ar fi. Numai la agheasmă vă înghesuiți”

Marea sărbătoare a Bobotezei a fost resimțită și trăită luni, 6 ianuarie, de creștin-ortodocșii din tot județul. În Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe s-au adunat un număr mare de enoriași, iar ca în fiecare an, unii dintre ei nu au ezitat să se îmbulzească, în timp ce alții au așteptat cuminți să primească apa sfințită. Sute de oameni s-au reunit luni și la Întorsura Buzăului, în zona Camping o orașului, pe malurile Râului Buzău, pentru a sărbători așa cum se cuvine Botezul Domnului. Anul acesta, preoții de la Întorsura Buzăului au aruncat în apă două cruci. 

Dis-de-dimineață, la Sfânta Liturghie erau prezenți doar câțiva zeci de oameni, însă Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe a devenit neîncăpătoare odată ce se apropia momentul culminant al sărbătorii – împărțirea Aghesmei Mari.

Forfota a început în jurul orei 11:00, când mai multe persoane din mulțime au început să se înghesuie ca să prindă un loc cât mai în față, acolo unde urma să se împartă apa sfințită. Pe lângă cele patru butoaie cu apă, sfințită în cadrul Slujbei Aghesmei cele Mari, în fața credincioșilor, alte sute de sticle a câte jumătate de litru au fost împărțite doritorilor. 

„Oamenii vin de obicei cu credință, vin cu speranță. Ei vin la astfel de momente recuperând bineînțeles ceea ce poate nu fac în timpul anului, fiind ocupați, într-o continuă alergare. Astăzi e o zi importantă, e un praznic mare, iar oamenii au fost liniștiți. Mă bucur că nu e înghesuială mare, chiar dacă sunt mulți. Și duminica sunt oameni destui, nu pot să spun că nu, dar pentru regretul nostru, al tuturor, foarte mult tineret a plecat în Occident. Altădată la vremea asta nu încăpeai la acest moment în Biserică. Pe fondul acesta că foarte multă lume a plecat, s-au cam înjumătățit. Dar e bine, e liniște și pace”, ne-a spus după slujbă preotul Corneliu Bujoreanu. 

Goana după Agheasma Mare, nelipsită și anul acesta 

Dacă în biserică oamenii au dat în cele din urmă dovadă de răbdare și de bun simț, afară, acolo unde se împărțea agheasma îmbuteliată, într-o mare îmbulzeală, lumea a început să se înghiontească ca la târg. „Dacă ați fi tot atât de mulți și la Sfânta Liturghie, ce bine ar fi. Numai la agheasmă vă înghesuiți”, a spus un slujitor al bisericii în timp ce împărțea sticluțele cu apă sfințită. Totuși, după câteva avertizări serioase, credincioșii s-au calmat și au așteptat răbdători să le vină rândul. 

Flavius-Filip Farcas, preotul care slujește la Catedrala Ortodoxă de la 1 noiembrie, ne-a spus că Boboteaza nu este doar despre agheasmă, iar oamenii tind adesea să uite acest lucru. 

„Cum am spus și la predică, trebuie să ne aducem aminte de Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, iar al doilea lucru de care trebuie să ținem cont și să ne amintim în această zi de mare praznic, este arătarea Preasfintei Treimi. (...) Ține de fiecare om câtă răbdare are de Bobotează. Nu degeaba se spune că răbdarea este cea mai mare virtute pe care ar trebui să o dobândim. În ziua de astăzi, când lucrurile sunt atât de aglomerate, răbdarea din ce în ce mai mult lipsește din viața fiecăruia. Noi îndemnăm bineînțeles, în perioadele postului și nu numai, să se comporte frumos unii cu alții, să fie iubitori, să încerce fiecare să îndeplinească porunca Mântuitorului, aceea de a ne iubi, pentru că asta e până la urmă tot ce ar trebui să facă fiecare dintre noi – să îl iubim pe Dumnezeu și să ne iubim unii pe alții. Din păcate, în ziua de astăzi, uităm de aceste lucruri. Din contră, încercăm să călcăm unii peste alții ca să ne atingem fiecare scopurile. Am pregătit Agheasmă pentru toată lumea, nu se întâmplă să rămână cineva fără, dar aici, cum am spus, depinde foarte mult de fiecare persoană în parte, de educația noastră ca și popor, pentru că eu cred că e o problemă a poporului, o mentalitate care cred că va trebui încă să se mai schimbe”, ne-a declarat preotul Flavius-Filip Farcas. 

„Beau din Agheasma Mare pentru sănătate, sfințesc casa, mai pun la câte o floare pe care o iubesc”

Unii dintre enoriași se grăbeau să iasă cât mai repede din biserică după ce și-au îndeplinit „misiunea”, iar alții, deloc grăbiți, parcă radiau de fericire și recunoștință, ținând în brațe sticle cu apa tămăduitoare. 

„Până în data de 14 ianuarie, în fiecare dimineață după ce mă spăl, beau din Agheasma Mare pentru sănătate, sfințesc casa, mai pun la câte o floare pe care o iubesc. Așa fac eu. Așa am prins de la mama și de la bunica mea și așa mi-am învățat și copiii care din păcate nu sunt aici”, ne-a spus după slujbă,  Anastasia Sălăgean. 

„Folosim Agheasma Mare așa cum ne-a zis părintele – în zilele în care se poate folosi, în zilele de post, dimineața pe stomacul gol și de câte ori simt nevoia în familie. Dacă e vreo problemă, iau busuioc și sfințesc casa pur și simplu. Dau și în pivniță și la animale. Mă simt mai în siguranță așa, sufletește bineînțeles. E tămăduitoare și ne ajută la diverse probleme. Mai am un obicei, mai pun și în mâncare câte puțin”, ne-a împărtășit un alt covăsnean, Constantin Almășan. 

Alții se pare că nu au ascultat prea atent sfaturile preoților și cred că agheasma e un fel de poțiune magică, iar aceasta încetează să își mai facă efectul după o anumită perioadă.

„Două săptămâni e bună apa asta. Se stropește în casă, copacii dacă ai casă la curte. Așa se face. Iar după aceea, gata, pa, nu mai e valabilă”, ne-a spus în grabă un domn în vârstă. 

Cei care nu au ajuns luni la biserică, pot lua Agheasma Mare și în cursul zilei de marți, din butoaiele amplasate în incinta Catedralei Ortodoxe.  

Peste 10 tineri au sărit în apele reci ale Râului Buzău

Nici în acest an tradiția nu a fost uitată la Întorsura Buzăului. Emoție și entuziasm, acestea au fost cuvintele care au definit starea credincioșilor luni dimineața. La ora 11:00, enoriașii, împreună cu cei doi preoți ai parohiei, cu vestiții călăreți și cu reprezentanţii instituţiilor locale au pornit la pas, din faţa bisericii mici către zona camping, unde a avut loc sfinţirea apei şi apoi mult aşteptatul moment de tinerii curajoși, aruncarea crucilor. Anul acesta, 11 tineri și-au propus să fie ei cei care aduc crucea la mal, însă doar doi au reușit. 

Se poate spune că a fost o zi friguroasă, chiar și așa, vremea neprietenoasă nu a reușit să îi sperie nici pe oamenii veniți pentru slujbă și pentru apa sfințită, nici pe tinerii care au dorit să fie ei cei care reușesc să aducă crucea înapoi preoților.

Din dorința de a vedea tot procesul de sfințire al apei, mai mulți întorsureni s-au înghesuit pentru a fi cât mai aproape de cei doi preoți care au ținut slujba.

Totodată, toți oamenii prezenți ne-au transmis că a fost o metodă bună de a-și începe anul și săptămâna, deoarece l-au simțit pe Dumnezeu aproape. Astfel, au plecat de la Sfânta sărbătoare cu sufletul împăcat, pregătiți pentru încercările unui nou an.

Am reușit să luăm și o scurtă impresie a unui tânăr călăreț, prezent la marea sărbătoare. El susține că această tradiție nu ar trebui uitată: „E o tradiție care trebuie păstrată și nu ar trebui uitată niciodată, o zi foarte calmă cu multe lucruri frumoase. Mi-a plăcut totul, lumea a fost ordonată și respectuoasă”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, Alexandru Bularca.  

Profesoara de religie, Monica Muntean, a fost și ea prezentă: „Azi a fost o zi frumoasă și binecuvântată ce a adus în fiecare suflet participant la Bobotează lumină în viaţă, linişte în suflet, binecuvântare în casă şi în familie. O zi importantă şi pentru comunitatea din Întorsura Buzăului. Credincioșii întorsureni alături de preoţi au mers după Sfânta Liturghie pe malul râului Buzău pentru sfinţirea apei”, a transmis aceasta.

„Tot astăzi, prin sfințirea naturii, a tot ce-l înconjoară pe om, Sfânta noastră Biserică ne arată că Dumnezeu trebuie mărturisit și lăudat nu numai în biserică, ci și în afara ei. Iar bătrânii locului spun că dacă în ziua de Bobotează vremea e frumoasă, anul va fi bogat în pâine și pește”, a mai declarat, pentru Observatorul de Covasna, Monica Muntean.

Preotul Ciprian Popica a ținut să le mulțumească, la final, tuturor celor care au fost prezenți, tinerilor călăreţi şi celor care au mers în apă după cele două cruci aruncate. Mulţumiri speciale au primit şi autorităţile locale, primarul, vice-primarul şi consilierii locali care au fost şi ei prezenţi. Preotul le-a mulţumit în special autorităţilor pentru realizarea recentului pod de la camping şi pentru că au ajutat la organizare.

Așadar, pe lângă însemnătatea creștinească, Boboteaza pare să oglindească cum nu se poate mai bine caracterele oamenilor. Această sărbătoare, care marchează sfârșitul și începutul, scoate la iveală metehnele greu de controlat, cum ar fi răutatea sau nepăsarea, dar totodată și cele mai frumoase virtuți: iubirea, credința și curajul.  

Daniela Luca 

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.