ACTUALITATE 19 ianuarie 2015

Bilanţul activităţii poliţiştilor covăsneni pe anul 2014

de Covasna Media | 529 vizualizări

Şi în anul 2014 atenţia poliţiştilor covăsneni s-a îndreptat în permanenţă în direcţia menţinerii ordinii şi liniştii publice, siguranţa cetăţenilor fiind primordială. În urma eforturilor depuse de oamenii legii în acest scop, rezultatele nu au întârziat să apară, acest fapt fiind relevat de datele statistice înregistrate la nivel judeţean.

Dintre principalele rezultate pozitive obţinute menţionăm:

– scăderea infracţionalităţii înregistrate la nivelul judeţului;

– creşterea eficienţei activităţilor pe linie de ordine publică prin reducerea criminalităţii stradale;

– menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ;

– creşterea procentului de constatare a faptelor flagrante;

– înregistrarea unui risc rutier scăzut, prin reducerea numărului accidentelor grave şi a consecinţelor acestora;

– scăderea infracţionalităţii sesizate contra patrimoniului prin reducerea numărului infracţiunilor de furt îndreptate împotriva persoanei şi societăţilor comerciale;

– şi nu în ultimul rând colaborarea între I.P.J. Covasna şi instituţiile cu atribuţii de constatare a fenomenului infracţional materializată în organizarea şi executarea de acţiuni de amploare, pe linia combaterii infracţiunilor de natură economico-financiară.

Pe linia prevenirii criminalităţii, în perioada de referinţă, s-a acţionat, în sistem integrat, preponderent pe două domenii considerate priorităţi naţionale ale Poliţiei Române, şi anume:

– Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţenilor prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţă stradală, siguranţă rutieră şi siguranţa transporturilor.

– Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Pentru servirea comunităţii şi prevenirea criminalităţii, poliţiştii covăsneni au executat peste 9.700 de intervenţii rapide la evenimente, mai bine de 4.700 de acţiuni cu efective lărgite şi peste 65.000 de controale directe.

Totodată, s-a intervenit la peste 10.000 de solicitări făcute de cetăţeni. Aproximativ 50% dintre acestea au fost făcute prin intermediul Sistemului Naţional Unic Apeluri de Urgenţă 112, iar în peste 90,5% dintre cazuri intervenţia a fost realizată sub 10 minute.

În perioada analizată, la nivelul judeţului au fost sesizate 5.351 de infracţiuni, dintre care 878 au fost constatări de infracţiuni în flagrant.

Criminalitatea comisă cu violenţă

În cursul anului 2014, la nivelul judeţului Covasna au fost sesizate opt infracţiuni de mare violenţă (patru infracţiuni de omor şi tot atâtea tentative de omor), faţă de 7 fapte în cursul anului 2013. Trebuie precizat că în majoritatea cazurilor faptele au fost comise pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice şi al unor conflicte spontane.

În ceea ce priveşte infracţionalitatea comisă cu violenţă în mediul intrafamilial, la nivelul judeţului au fost sesizate 350 de fapte de acest gen. De altfel, în 2014 poliţişti cu atribuţii pe linia prevenirii criminalităţii au desfăşurat numeroase acţiuni preventive punctuale ce au vizat acest segment al violenţei în familie. Aceste activităţi s-au concretizat în participări la emisiuni radio în care s-au dezbătut subiecte pe această temă, întâlniri interactive în şcoli cu elevii şi părinţii acestora şi distribuirea de materiale/pliante conţinând recomandări preventive, cu ocazia unor manifestări cu aflux ridicat de public. Acest gen de activităţi vor continua şi în 2015, pentru prevenirea şi combaterea faptelor comise cu violenţă în mediul intrafamilial.

Referitor la infracţiunile contra integrităţii corporale sau sănătăţii, în 2014 au fost sesizate 1.039 de astfel de fapte, faţă de 768 de fapte sesizate în 2013. Mai bine de 80% dintre acestea au fost loviri sau alte violenţe comise pe fondul consumului exagerat de alcool şi al unor conflicte spontane, iar majoritatea nu au avut urmări grave.

Poliţiştii şi-au îndreptat atenţia şi în această direcţie, desfăşurând numeroase acţiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor comise cu violenţă, în special cele comise pe fondul consumului de alcool. În cadrul acestor activităţi s-au efectuat instruiri ale personalului localurilor aflate pe raza de competenţă, cu privire la prevenirea unor astfel de fapte.

Criminalitatea contra patrimoniului

Combaterea infracţiunilor contra patrimoniului a fost una dintre priorităţile poliţiştilor covăsneni, astfel că în 2014, la nivelul întregului judeţ au fost sesizate 2.475 de asemenea infracţiuni, cu 381 mai puţine faţă de anul 2013. Din totalul infracţiunilor contra patrimoniului, ponderea o reprezintă infracţiunile de furt cu 1.582 de infracţiuni.

La acest capitol se remarcă scăderea infracţiunilor de componente din exteriorul autovehiculelor (oglinzi, ştergătoare, roti, etc.) de la 24 fapte în cursul anului 2013 la 16 fapte în 2014.

Şi numărul infracţiunilor de tâlhărie a scăzut, fiind sesizate 13 infracţiuni de acest gen în anul 2014, faţă 14 în 2013.

Urmăriri şi supravegheri judiciare

Poliţiştii covăsneni au solicitat dispunerea măsurii urmăririi la nivel naţional pentru 47 persoane, în timp ce faţă de 51 de persoane s-a revocat această măsură ca urmare a identificării urmăriţilor de către oamenii legii.

Tot în cursul anului 2014, poliţiştii de la supravegheri judiciare au luat în evidenţă 46 de inculpați față de care au fost dispuse măsuri preventive neprivative de libertate. La fínele anului 2014 poliţiştii din cadrul biroului aveau în evidenţă 25 de inculpaţi – 23 sub control judiciar și doi arestaţi la domiciliu.

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

În 2014 poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au executat 112 acţiuni cu efective lărgite, 1.144 controale directe şi verificări la deţinători de arme letale şi neletale.

Au fost constatate 92 de fapte penale, din care 46 în flagrant şi au fost aplicate 83 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 64.000 lei.

De asemenea au fost indisponibilizate 44 de arme de foc (10 letale şi 34 neletale), 2.397 bucăţi muniţie, 5 grame pulbere, 10,3 kg obiecte pirotehnice şi 2 kg substanţe toxice.

Criminalitatea economico-financiară

În urma iniţierii şi derulării acţiunilor pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală, în special a ilegalităţilor din comerţul cu produse din tutun şi alcool, au fost confiscate 232.692 ţigarete, 1.866 kg tutun, 2.608,74 litri alcool şi 3.983 kg cafea, iar valoarea prejudiciului recuperat este de 730.102.000 lei.

În perioada analizată au fost sesizate 658 de infracţiuni în acest domeniu, 160 de persoane fiind cercetate în cauzele penale.

Criminalitatea stradală

Şi asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pentru toţi covăsnenii a fost una din priorităţile poliţiştilor. În scopul îmbunătăţirii sentimentului de siguranţă al cetăţeanului au fost organizate şi derulate permanent misiuni preventive şi de descurajare a diferitelor categorii de infractori în toate localităţile din judeţ.Pentru realizarea acestui obiectiv, poliţiştii au acţionat în cooperare cu jandarmi, poliţişti locali, agenţi din societăţile private de pază şi protecţie din judeţ, precum şi cu organe ale administraţiei publice locale.

Infracţiunile stradale sesizate au înregistrat o scădere, de la 90 la 75 de fapte. Dintre acestea, 85,3% au fost comise în mediul urban şi 14,7% în mediul rural. Ponderea dintre infracţiunile stradale sesizate o reprezintă furturile cu 92%, majoritatea fiind furturi de/din auto şi de componente din exteriorul auto.

Criminalitatea în domeniul silvic

Au fost organizate şi executate 1.431 acţiuni pe linie de silvicultură, atât în fondul forestier cât şi la instalaţiile de prelucrat lemn rotund.

Au fost aplicate 575 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 502.700.000 lei, au fost confiscaţi 684,811 mc de material lemnos şi s-a dispus confiscarea valorică a 123,368 mc. Au fost instrumentate 374 de cauze penale şi s-au propus soluţii legale în 237.

Menţionăm că la nivelul judeţului nu s-au înregistrat cazuri de defrişări ilegale şi nici fapte ilicite cu impact deosebit asupra fondului forestier naţional sau asupra mediului înconjurător .

Siguranţa traficului rutier

Creşterea siguranţei rutiere a constituit o altă prioritate pentru poliţiştii cu competenţe pe acest segment, mai ales pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente şi creşterea gradului de disciplină rutieră.

În cursul anului 2014, au fost executate 3.698 acţiuni, iar în urma acestora au fost constatate 403 infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere şi 186 infracţiuni de altă natură. Pentru abaterile constatate, poliţiştii rutieri au aplicat 19.986 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.550.300 de lei, au reţinut 659 de permise de conducere şi au retras 653 certificate de înmatriculare din cauza unor defecţiuni tehnice.

Numărul accidentelor grave a înregistrat o scădere faţă de anul precedent, de la 83 în 2013, la 77 în 2014. Acestea s-au soldat cu decesul a 17 persoane, cu şase mai puţin decât în 2013, rănirea gravă a altor 83, cu trei mai mult decât în 2013 şi 29 de persoane rănite uşor, mai puţin cu zece faţă de perioada anului precedent.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost traversarea neregulamentară de către pietoni, viteza neadaptată la condiţiile de drum, pietoni pe partea carosabilă, neacordare prioritate vehicule.

Potrivit atribuţiilor conferite de lege şi a celor prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii, poliţiştii rutieri covăsneni au efectuat în 2014 opt misiuni de însoţire a coloanelor oficiale. De asemenea, s-a acţionat în vederea asigurării siguranţei rutiere cu ocazia a 81 de manifestări social-sportive şi 28 manifestări publice.

Poliţia de proximitate şi siguranţa comunităţii

Cei 29 poliţişti de proximitate din cadrul IPJ Covasna au acţionat în slujba comunităţii, având în atenţie prevenirea faptelor comise cu violenţă, menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, soluţionarea cu celeritate a solicitărilor venite de la cetăţeni, dar şi alte activităţi care le revin potrivit competenţei.

Activitatea poliţiştilor de proximitate s-a axat în principal pe creşterea încrederii cetăţenilor în serviciul poliţienesc, iar în acest scop au fost desfăşurate activităţi directe în comunitate, peste 300 de întâlniri cu persoane de vârsta a treia, informări adresate instituţiilor de deservire a cetăţenilor, dar şi activităţi preventive la asociaţii de locatari.

Educaţia antiinfracţională a reprezentat o altă componentă importantă a muncii poliţiştilor de proximitate, în 2014 fiind desfăşurate peste 3.300 de activităţi în unităţile de învăţământ.

De asemenea, poliţiştii de la structurile Poliţiei de Proximitate au constatat 129 de infracţiuni în flagrant.

Priorităţi de acţiune în 2015

– Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor - eficientizarea activitãţii de cooperare între structurile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice;

– Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale;

– Consolidarea capacităţii instituţionale şi capacităţii funcţionale în combaterea criminalităţii economico-financiare, de pe raza de competenţă, în special în domeniile prioritare – achiziţii publice intercomunitare, contrabanda, corupţia, spălarea de bani şi evaziunea fiscală;

– Prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, prevenirea şi combaterea infracţiunilor de tâlhărie, a furturilor din locuinţe şi case de vacanţă, pe raza de competenţă – creşterea numărului infracţiunilor constatate în flagrant;

– Creşterea operativităţii de intervenţie la sesizările cetăţenilor făcute prin SNUAU 112;

– Menţinerea la un nivel minim a infracţiunilor comise cu violenţă, în special a celor stradale;

– Creşterea gradului de încredere a populaţiei în serviciul poliţienesc.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.