ACTUALITATE 15 martie 2023

Bicentenarul Petőfi la Teatrul Tamási Áron

de Covasna Media | 615 vizualizări

La 1 ianuarie 2023 s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Petőfi Sándor, astfel a început Anul Memorial Petőfi. Bicentenarul naşterii acestei figuri simbolice a culturii maghiare este celebrat şi la Teatrul Tamási Áron prin spectacolul În pat, printre perne. Este vorba de un spectacol în regia lui Ármin Ricz, cu un singur protagonist, actorul Pignitzky Gellért, care ne provoacă să-l redescoperim pe Petőfi, eliberat de aura sa legendară şi de ideologii, să ne întâlnim cu omul ale cărui zbateri zilnice trec graniţele timpului în care a trăit şi se apropie firesc de lumea noastră, a celor ce trăim în secolul 21. Spectacolul este programat miercuri, 15 martie, de la ora 18:48, în Sala Kamara.

Spectacolul În pat, printre perne evocă cele mai importante momente din viaţa lui Petőfi și este construit pe fragmente din poezii şi un pasaj din discursul său. „Să aruncăm o privire în spatele cultului, scoțând la lumină calitățile umane, problemele și suferințele care au fost înlăturate din personalitatea lui Petőfi, în ultimii două sute de ani – de fapt, asta ne-am propus. Pentru că, pe lângă poetul determinat – care știe întotdeauna răspunsurile, care dă impresia unei persoane foarte hotărâte și încrezătoare chiar și în implicarea sa politică –, el este de fapt la fel de vulnerabil ca și noi, iar în spectacol am încercat să arătăm această latură a personalității sale”, a declarat regizorul Ricz Armin.

La realizarea spectacolului, Gellért Pignitzky a colaborat cu: Kata Győrfi (dramaturgie), Endre Melles (coregrafie), Kristóf Nagy-Kopeczky (asistent tehnic) și Zsóka Veress (regia tehnică). După reprezentaţia din 15 martie, spectacolul mai este programat în 16 martie și 11 aprilie, de la ora 18:48, în Sala Kamara.

(Teatrul Tamási Áron)

Foto: Barabás Zsolt

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.