ACTUALITATE 13 august 2015

Biblioteca orășenească din Întorsura Buzăului găzduieşte 32.000 de cărţi

de Covasna Media | 1156 vizualizări

La etajul clădirii din centrul oraşului, numită de localnici, deloc întâmplător, „Complex”, găsim Biblioteca orăşenească din Întorsura Buzăului cu cele peste 32.000 de cărţi ale sale. Aici găsim clasici, moderni, aventurieri, romantici, dramatici, istorici, filosofi, rafturi înţesate cu linişte, putere, idei, întâmplări, viaţă, dragoste şi răbdare dar şi 1.844 de întorsureni.

Tot aici îl găsim, printre mulţi alţii, şi pe Mircea Eliade, care ne spune că „toţi cei care au acces la o bibliotecă, la cărţi, sunt nişte inşi mai buni decât alţii, mai fortificaţi, iar durerile îi ating mai puţin şi nefericirile trec mai repede”.

Înfiinţare, primul titlu din bibliotecă şi date statistice actuale

Biblioteca publică din Întorsura Buzăului a fost fondată în anul 1963. De-a lungul timpului, biblioteca s-a mutat de trei ori, iar din 2005 sediul acesteia a fost stabilit chiar în centrul oraşului.

Potrivit documentelor oficiale, prima carte a fost înregistrată în 5 octombrie 1963. Cartea „Munca”, scrisă de Ava A., nu se mai găseşte acum în rafturile bibliotecii, fiind casată.

Cele peste 32.000 de cărţi, la care au acces gratuit toţi cetăţenii din zona Buzaielor, valorează în total aproximativ 37.000 de lei.

În datele statistice înregistrate anual de funcţionarii bibliotecii, în perioada 2010-2014, s-au înscris 359 de persoane noi. Activitatea bibliotecii pe anul 2014 mai arată că aproximativ 2.900 de cărţi au fost împrumutate pe parcursul anului, dar şi că instituţia a fost vizitată de peste 4.720 de ori.

Trebuie menţionat, de asemenea, că în prezent 1.844 de întorsureni figurează ca membri cu drepturi depline în cadrul bibliotecii publice.

Biblioteca Intorsura Buzaului 2015 - 1

Cititorii întorsureni

„În general, elevii caută titluri din bibliografiile cerute de şcoală, adică literatură română şi universală”, ne-a spus bibliotecara Eugenia Blegu.

„Avem un cititor, Mircea Neagovici, care a citit tot din Blaga, de la poezii, la critică literară. Chiar nu mai aveam ce să îi dau omului să citească”, a mai precizat aceasta.

Printre cititorii întorsureni de bază se găseşte şi Ioan Olteanu, în vârstă de peste 80 de ani. Acesta locuiește în Floroaia Mare şi vine la Bibliotecă periodic, aproximativ o dată la două săptămâni. „Vine cu bicicleta, atât iarna, cât şi vara. Când îi văd mâinile crăpate de atâta muncă mă impresionează. A citit clasici, printre care şi Dumas, Dostoievski, Drumeş, Rebreanu, Sadoveanu şi mulţi alţii. Acum s-a axat pe romanele polițiste şi citeşte cărţi scrise de Rodica Ojog – Braşoveanu”, a precizat Eugenia Blegu.

Cea mai activă cititoare din Întorsura Buzăului, potrivit statisticii susţinute de biblioteca orăşenească, este Diana Popica. „Această cititoare chiar a donat foarte multe cărţi bibliotecii. La un moment dat ajunsese să împrumute ea însăşi cărţile pe care le donase pentru că îşi dorea să le recitească”, a mai spus bibliotecara.

Dotări

Biblioteca beneficiază de o sală de lectură, unde cititorii pot consulta nestingheriţi colecţii care nu pot fi împrumutate acasă, periodice sau enciclopedii.

Încă din 2010, biblioteca este dotată şi cu 4 calculatoare conectate la internet, la care oricine are acces gratuit, un scanner, o imprimantă şi un videoproiector.

Anul acesta, biblioteca a fost dotată, prin intermediul Primăriei, şi cu frigider, aspirator, câteva piese noi de mobilier şi 50 de scaune.

Evenimente trecute şi viitoare

Biblioteca din Întorsura Buzăului găzduieşte şi organizează evenimente culturale. Printre acestea se numără lansări de carte, activităţi educative alături de şcolile partenere din zonă, evenimente care marchează date importante din an (1 decembrie, 15 ianuarie, 24 ianuarie, 1 şi 8 martie, Paşti, Crăciun etc.), expoziţii şi altele.

„Întorsurenii sunt receptivi la evenimentele organizate la Bibliotecă. Mă întâlnesc cu oameni pe stradă şi mă roagă să îi anunţ când vom mai avea activităţi”, a menţionat Eugenia Blegu.

Printre planurile din viitorul apropiat se găseşte şi lansarea unui volum de poezii scris de autorul Stelian Răducanu, dar şi organizarea unei „şezători literare”, numită „S-a ivit pe culme toamna”, unde reprezentanţi ai diverselor generaţii se vor întâlni şi vor socializa.

Cum ne înscriem?

Eugenia Blegu, bibliotecara instituţiei, ne-a spus că procedura de înscriere la Biblioteca din Întorsura Buzăului este una simplă. Este nevoie de cartea de identitate a solicitantului şi de un plic timbrat. „Înainte de a semna actul de înscriere le aducem la cunoştinţă noilor membri regulile bibliotecii: cărţile se împrumută maxim două săptămâni, cu posibilitate de prelungire de încă 7 zile. Prelungirea trebuie anunţată pentru că altfel se percep penalităţi de 50 de bani pe zi. În caz de pierdere a cărţii se percepe o taxă de 5 ori mai mare decât valoarea reactualizată.”

Recomandarea bibliotecarului

Mi-am dorit să aflu şi ce cărţi ne-ar putea recomanda Eugenia Blegu, iar răspunsul bibliotecarei a venit prompt: „Fiecare carte este interesantă în felul ei. Îmi este foarte greu să recomand în mod specific o singură carte. Ceea ce pot eu să recomand este lectura în general şi îi invit pe oameni să vină aici într-un număr cât mai mare”.

Uşile bibliotecii orăşeneşti din Întorsura Buzăului sunt deschise de luni până joi între orele 8-16, iar vineri de la 8 la ora 14.

(Iulia Drăghici)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.