ACTUALITATE 28 august 2016

Bertold Brecht a fost patronul spiritual al Taberei Internaţionale de Teatru de la Chichiş

de Covasna Media | 1073 vizualizări

Între 19-24 august, s-a desfăşurat la Chichiş ediţia 6 a Taberei Internaţionale de Teatru. Trupa Osonó a dedicat ediţia 2016 a Taberei dramaturgului, poetului și fondatorului teatrului epic Bertold Brecht, care s-a stins din viaţă acum 60 de ani, în august, 1956.

Tabăra a avut drept motto un îndemn al creatorului de teatru german, pe care cei 23 de tineri participanți, din România și Ungaria, şi l-au asumat ca un punct de pornire în exerciţiile de activare a resurselor expresive şi de testare a potenţialului lor creativ: „Nu fi satisfăcut cu ceea ce ești, ci încearcă să devii ceea ce ai putea să fii.”

La Tabăra din Chichiş au participat tineri din Budapesta, Veresegyháza, Vác, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Oradea, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Târgu Secuiesc, Micfalău și Mihăileni. Proiectul a fost organizat cu sprijinul Bethlen Gábor Alap din Ungaria, în parteneriat cu Primăria Comunei Chichiş şi cu Şcolala Generală „Gábor Áron” din Chichiş.

Tinerii au lucrat în două  ateliere: unul condus de Mucha Oszkár, actor al Trupei Osonó, în care tema de lucru a fost arta actorului, iar celălalt atelier, condus de Fazakas Misi, liderul şi regizorul Teatrului Independent Osonó, în care temele au fost de pedagogie teatrală, respectiv exerciţii de dezvoltare a personalităţii şi de autocunoaştere.

Pe lângă cele două workshopuri, programul zilei începea cu gimnastică de încălzire corporală şi mentală. Seara era rezervată vizionărilor de spectacole realizate de mari creatori de teatru, după care aveau loc şi dezbateri despre producţia vizionată şi despre diverse teme de interes/curiozităţi pe care tinerii le puneau în discuţie.

Scopul Taberei, în toate ediţiile sale, este crearea unui spaţiu de întâlnire în care tinerii să exerseze comunicarea cu sine şi cu alţii, prin experienţe artistice specifice teatrului contemporan. Un scop, pe care unul dintre participanţi, tânărul Albert Zsófi din Miercurea Ciuc, l-a receptat astfel: „Tabăra aceasta de teatru te demontează în bucăţi, pentru a te recompune apoi, printr-un proces epuizant şi revigorant, deopotrivă. Este un proces de comunicare şi autocunoaştere, care presupune confruntarea cu limbaje şi sentimente necunoscute. Un proces în care înveţi ce înseamnă altruismul, punctualitatea şi răbdarea. Un proces în care exersezi libertatea de a fi tu însuți  şi creatorul propriei tale lumi.”

 

 

 

 

Teme articol: teatru tabara Osono brecht
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.