ACTUALITATE 14 martie 2019

Barcani, comuna fără niciun restaurant, dar cu planuri mari

de Covasna Media | 5992 vizualizări

Autoritățile locale se gândesc să-și facă propria unitate de alimentație publică

Primăria Barcani are în plan construirea propriei unități de alimentație publică, în condițiile în care s-a identificat această nevoie și nu există niciun antreprenor care să își dorească să investească într-un astfel de proiect. Restaurantul ar urma să fie amplasat în zona Lughet, ca o completare a zonei de agrement, aflată în plin proces de dezvoltare.

„Nu avem o locație de alimentație publică în comună. Nimeni, până la această dată, nu a avut curajul să facă un restaurant, o pensiune cu servire ceva. Dacă vrei să mergi să servești masa în Barcani nu ai unde. Numai la Întorsura și la Sita. Acolo au fost oameni mai curajoși. Și vrem acolo sus (n.red. în zona de agrement Lughet), dacă ne-or permite banii și timpul, să facem lângă o clădire, ceva de alimentație publică”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, primarul din Barcani, Gheorghe Marin.

Restaurantul ar urma să fie administrat de Primăria Barcani, iar profitul să fie reinvestit în comună, mai spune edilul.

Asfaltarea drumului național 13E dinspre Zagon, dar și construirea aeroportului din Brașov ar putea deschide noi oportunități pentru dezvoltarea turismului în comuna Barcani, astfel că autoritățile se gândesc să transforme zona de agrement din Lughet într-un centru turistic de standarde ridicate. Investițiile necesită însă timp și bani, spune primarul Marin.

„În fiecare an mai facem câte ceva. Dacă am fi avut bani, în ăștia trei, patru ani am fi realizat multe acolo. Tot ce am făcut până acum acolo e din bugetul local: amenajarea stadionului, construcțiile făcute și pentru tabără școlară și pentru primiri de oaspeți – avem două clădiri cu câte patru camere, vestiarele la stadion. (...) Ar mai fi de amenajat baza sportivă, care costă niște bani, nu prea mulți. Poate reușim din bugetul local. Ne dorim și să amenajăm o bucătărie la standarde. Avem spațiu, dar trebuie dotarea bucătăriei, pentru că vrem să primim copii în tabere din toată țara și să le facem mâncare. Anul trecut am avut Pui de Brad și au venit mulți copii. A fost foarte frumos”, ne-a mai spus Gheorghe Marin.

Strategia pentru amenajarea zonei Lughet prevede aici și construirea unei pârtii de schi și a unui parc de aventură cu tiroliene.

„Dacă voi mai sta un mandat și sunt sănătos, am gânduri mari pentru zona aceea. (...) Trebuie să avem ceva de alimentație publică, trebuie să facem baza sportivă, să aducem echipe de fotbal la antrenamente în zona asta frumoasă la munte, iar apoi și să mărim spațiul de cazare. Asta înseamnă o pensiune mai mare cu cel puțin 15, 20 de camere. Dacă vine un investitor privat, noi îi acordăm teren acolo, numai să vină. Și dacă nu, facem noi, cu eforturile noastre. La început noi am făcut un proiect mare, o strategie. An cu an am făcut câte ceva. Nu suntem încă la jumătate. Ne-ar mai trebui o pârtie de schi pe partea nordică, dar trebuie bani, că ne trebuie tunuri și așa mai departe. Ar merge un parc de aventură cu tiroliene, un lac de acumulare, unde să facem un dig și la care să punem un generator să producă curent pentru comuna noastră și în mijlocul lacului un restaurant. Dacă ăstea s-ar face toate, am mai avea nevoie de puțini bani de la bugetul de stat”, a punctat primarul din Barcani, care vede oportună și înființarea unei firme a Primăriei, care să funcționeze cu parteneriat public – privat.

Planurile sunt însă cu bătaie lungă, pentru că în cei mai optimiști termeni, cu sprijin de la Guvern și de la UE, implementarea s-ar putea finaliza cel mai devreme prin 2026, a mai spus Gheorghe Marin.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.