ACTUALITATE 29 iulie 2009

Bani de la Bill Gates pentru bibliotecile din judeţ

de Covasna Media | 671 vizualizări
Anul acesta se doreşte includerea Bibliotecii Judeţene Bod Peter din Sfântu-Gheorghe în cea de-a doua sesiune de înscrieri a programului naţional „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, care are fonduri totale de 26,9 milioane de dolari. Programul este finanţat pentru următorii 5 ani de Fundaţia Bill & Melinda Gates, şi are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România. Pentru ca acest lucru să fie dus la bun sfârşit, trebuie

Anul acesta se doreşte includerea Bibliotecii Judeţene Bod Peter din Sfântu-Gheorghe în cea de-a doua sesiune de înscrieri a programului naţional „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, care are fonduri totale de 26,9 milioane de dolari. Programul este finanţat pentru următorii 5 ani de Fundaţia Bill & Melinda Gates, şi are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România. Pentru ca acest lucru să fie dus la bun sfârşit, trebuie îndeplinite anumite condiţii de către cel puţin 17 biblioteci din judeţ, cum ar fi spaţiu dotat cu mobilierul necesar, securizarea acestuia, abonament de internet şi asigurare pentru echipamente. Bibliotecile selectate vor fi sponsorizate cu echipament de internet cu acces public, rezultatele acestei dezvoltări fiind importante şi din punct de vedere cultural şi educaţional.

Biblioteca Judeţeană „Bod Péter” a cunoscut o puternică ascensiune în ceea ce priveşte proiectele culturale derulate, diversitatea şi caracterul enciclopedic al colecţiilor pe care le deţine. Directorul actual al bibliotecii, Szonda Szabolcs, a rezumat câteva dintre proiectele avute în vedere anul acesta. Astfel, pe lista preocupărilor se numără pagina web a bibliotecii, de unde cititorii se pot interesa despre programe şi, lucru foarte important, unde pot face căutări cu privire la cărţile dorite. De asemenea, au la dispoziţie şi un fond de 100-150 de cărţi audio, disponibile în mai multe limbi.

Printre documentele în limba română intrate recent în fondul bibliotecii se află şi donaţia de la Filiala din Cluj a Academiei Române, reeditarea „Bibliei de la Blaj” în cinci volume, lucrare elaborată iniţial între anii 1760-1761.

Cu privire la proiectele culturale preconizate, în septembrie biblioteca va organiza în parteneriat cu Centrul de Cultură al judeţului Covasna o întâlnire profesională şi literară pe tema operei prozatorului şi povestitorului covăsnean Benedek Elek.

La mijlocul lui octombrie se preconizează o întâlnire de elită cu publicul la care vor participa patru autori români binecunoscuţi din ţară, traduşi şi în limba maghiară. În decembrie se va pune accent mai ales pe copii, şi va fi organizat un program în care vor avea loc activităţi de destindere şi de creaţie cum ar fi artă meşteşugărească, desen, pictură.

Anddra Haliciu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.