ACTUALITATE 7 ianuarie 2016

Băncile trebuie să comunice Fiscului toate conturile închise în ultimii șase ani

de Covasna Media | 453 vizualizări

Instituțiile de credit sunt obligate, din 2016, să comunice zilnic Fiscului lista celor care deschid ori închid conturi și închiriază casete de valori, potrivit noului Cod de procedură fiscală. Pentru punerea în practică a prevederilor, Fiscul a emis un proiect de ordin care le cere, în plus, băncilor să raporteze, după primul trimestru din 2016, și lista conturilor închise începând cu 1 ianuarie 2010 până la acea dată.

Conform noului Cod de procedură fiscală, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, instituțiile de credit trebuie să comunice, zilnic, Fiscului lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entități fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, precum și datele de identificare ale persoanelor care dețin dreptul de semnătură pentru conturile deschise și lista persoanelor care închiriază casete de valori.

Totodată, trebuie să informeze, la solicitarea Fiscului, pentru fiecare titular toate rulajele și/sau soldurile conturilor deschise, precum și informațiile și documentele privind operațiunile realizate.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un proiect de ordin referitor la procedura de transmitere a datelor. Potrivit acestuia, termenele de transmitere a rulajelor și/sau soldurilor conturilor este de maxim 5 zile lucrătoare pentru solicitările care vizează o perioadă de până la 3 ani și de maxim 10 zile lucrătoare pentru cele care vizează o perioadă mai mare de 3 ani. Informațiile și documentele privind operațiunile derulate prin conturi se transmit în maxim 25 zile lucrătoare.

Proiectul mai prevede că instituțiile de credit vor comunica și lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entități fără personalitate juridică care au conturi închise în perioada 01.01.2010 – 31.03.2016, indiferent de data deschiderii, precum și datele de identificare ale persoanelor care au deținut/dețin dreptul de semnătură pentru acestea.

Documentul stabilește procedura prin care persoanele fizice, persoanele juridice și orice alte entități, care au obligația să transmită informații către Oficiul Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, vor furniza datele și ANAF, concomitent și pe același format.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.