ACTUALITATE 6 noiembrie 2014

Băncile câştigă peste 200 de milioane de euro/an din comisioane

de Covasna Media | 450 vizualizări

„De vină” sunt românii care evita plăţile cu cardul

Băncile din România câştigă anual peste 200 de milioane de euro din comisioane doar pentru că românii scot bani de la bancomat în loc să plătească direct cu cardul.

Estimarea este făcută pe baza datelor Băncii Naţionale şi ale Agenţiei Române pentru Plăţi Electronice. Fiecare român care încasează salariul sau pensia pe card plăteşte anual comisioane şi taxe de peste 100 de lei. De anul viitor, toate comisioanele vor fi afişate pe ecranul bancomatelor, potrivit unui act normativ publicat zilele acestea în Monitorul Oficial.

Un român care îşi încasează salariul pe card, 1.700 de lei să spunem, cât este salariul mediu net pe economie în acest moment, merge la bancomat. Scoate, în medie, o dată pe săptămână câte 300 de lei, iar la fiecare operaţiune banca îi opreşte 0,2% - 2 lei şi 40 de bani pe lună pentru suma noastră. Dar nu găsim mereu bancomate ale băncii care ne-a emis cardul şi atunci, fiindcă ne grăbim, mergem şi la ATM-urile altor bănci. Comisioanele sunt mai mari aici, adică lăsăm câte 6 lei pe lună, deşi am scos sume mai mici. În total băncile câştigă 100 de lei pe an pe seama noastră, doar pentru că noi vrem să avem bani "cash" în portofel. Dacă am plăti la comercianţi direct cu un card, atunci comisioanele ar fi ZERO.

În România sunt peste 10 milioane de carduri active, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Media comisioanelor încasate anual pentru fiecare card în parte este de 100 de lei. Cu alte cuvinte, băncile adună peste 1 miliard de lei sau 240 de milioane de euro din operaţiunile acestor instrumente de plată.

Banii lichizi implică şi cheltuieli de securitate mai mari, cheltuieli cu întreţinerea bancomatelor, cu alimentarea lor, spun băncile. Pentru că bancherii s-ar fi folosit de comisioanele tot mai mari pentru a-şi majora profiturile, cei de la Protecţia Consumatorului au dat săptămâna aceasta un ordin prin care aceste taxe bancare vor fi afişate la bancomat.

Să-mi dea mie posibilitatea dacă vreau să fac tranzacţia sau nu. Dacă nu să mă retrag din tranzacţie. Trebuie să apară în procent X la sută cât sunt comisionat. Băncile au termen 120 de zile să implementeze acest ordin, explică Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC.

Clientul va trebui să fie ori foarte bun la matematică, ori să aibă un calculator pentru a transforma procentele în bani. Băncile s-au împotrivit măsurii, iar acum nu o comentează, dar spun că orice cost suplimentar se va transfera către posesorul de card. Aşa că nu e de mirare dacă până în primăvara nu vom asista la o creştere a comisioanelor de administrare, de afişare a soldului sau de retragere.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.