ACTUALITATE 20 februarie 2014

Baie de sânge la Kiev, unde se trage cu muniţie de război. Zeci de oameni au murit împuşcaţi

de Covasna Media | 73 vizualizări

În doar şase ore, 37 de oameni au murit împuşcaţi în confruntările dintre manifestanţii proeuropeni şi forţele de ordine. Alte aproape 450 de persoane au fost rănite. Se trage de pe clădiri, de la ferestrele hotelurilor, de la nivelul solului, de peste tot şi se trage cu muniţie de război. În centrul capitalei ucrainene este haos total, toată lumea se luptă cu toată lumea. Şi nimeni nu mai ştie exact cine este adevăratul duşman. Potrivit radioului de stat, guvernul se pregăteşte să instituie starea de urgenţă.

Actualizare 15:15: Ministrul rus de Externe acuză forţe extremiste care încearcă să declanşeze un război civil în Ucraina.

„Moscova susţine dialogul între autorităţile ucrainene şi opoziţie pentru gestionarea crizei şi pentru combaterea împreună a forţelor extremiste şi radicale care încearcă să declanşeze un război civil”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit Mediafax.

Actualizare 14.15. Primarul Kievului anunţă că demisionează din partid, în urma "băii de sânge".

"Sunt pregătit să fac totul pentru a opri lupta fratricidă şi baia de sânge din inima Ucrainei, în Piaţa Independenţei. Viaţa umană trebuie să fie valoarea superioară în ţara noastră şi nimic nu trebuie să contrazică acest principiu", a declarat Volodimir Makeienko, adăugând că părăseşte Partidul Regiunilor, aflat la putere.

Actualizare 13.20. Echipa de jurnalişti de la postul de televiziune Russia Today a fost ţinta unor focuri de armă trase de un lunetist asupra camerei de hotel în care aceştia se aflau pentru a transmite în direct manifestaţiile de la Kiev.

Jurnaliştii nu au fost răniţi, însă un glonţ a spart fereastra camerei în care se aflau.

Actualizare 13.05. Ministerul ucrainean de Interne le-a cerut joi protestatarilor să predea armele, subliniind că forţele de ordine nu au utilizat şi nu utilizează forţa împotriva civililor paşnici, relatează agenţia Itar-Tass în pagina electronică.

Forţele de ordine nu au utilizat şi nu vor utiliza forţa împotriva civililor paşnici. Poliţia va răspunde încercărilor extremiştilor de a utiliza forţa împotriva poliţiştilor, în conformitate cu legea ucraineană "privind poliţia"”, afirmă ministerul într-un comunicat.

Pe de altă parte, potrivit BBC, care citează site-ul publicaţiei Ukrainska Pravda, trenuri cu „40 de vagoane care transportă militari” s-ar îndrepta cătyre Kiev, de la Kremenciuk.

Actualizare 13.00. Bilanţul violenţelor de la Kiev a ajuns la 35 de morţi, informează Russia Today, în pagina electronică.

Actualizare 12.20. Sediul Guvernului de la Kiev a fost evacuat, a anunţat un oficial prezent la faţa locului, relatează AFP.

"În această dimineaţă toţi angajaţii au părăsit clădirea. Am primit un ordin oficial în acest sens", a declarat acest oficial fără alte precizări.

Sute de protestatari au intrat cu forţa în Parlament.

Actualizare 12.17. "Întâlnirea dintre preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Polonia este "în curs de desfăşurare", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Kiev.

Miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Polonia au sosit joi dimineaţa la Kiev, în încercarea de a convinge puterea şi opoziţia să găsească o soluţie la criza din ţară.

Anterior, presa a relatat că această întâlnirea ar fi fost anulată din motive de securitate, după ce violenţele au reizbucnit joi la Kiev, provocând moartea a cel puţin 17 manifestanţi.

Actualizare 12:00: AFP spune că numai în violențele de astăzi au fost uciși 17 oameni, bilanțul total al persoanelor decedate ridicându-se la 45.

Un jurnalist a putut să vadă zece cadavre zăcând pe jos în Piaţa Independenţei (Maidan), în centrul Kievului, în faţa Hotelului Kozaţki. Alt jurnalist a numărat şapte cadavre în holul Hotelului Ucraina, situat de cealaltă parte a pieţei.

Opoziția susține că 50 de polițiști s-au predat manifestanților.

Actualizare 11:40: Unii sportivi ucraineni vor părăsi Jocurile Olimpice de la Socidin cauza violenţelor care au loc în ţara lor, a anunţat Comitetul Olimpic Internaţional, citat de BBC News Online.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.