Avocatul instructorului auto susţine că nu se impunea măsura arestării preventive
Avocatul Sabin Calinic, care îl reprezintă în instanţă pe instructorul auto arestat preventiv la dispoziţia Tribunalului Covasna, este de părere că hotărârea pentru clientul său a fost una netemeinică şi nu se impunea măsura arestării preventive. Potrivit lui Calinic, ceea ce se reţine în sarcina clientului său sunt nişte lucruri care nu pot contura fapta de complicitate la luare de mită, ci ar fi vorba mai mult despre un proces de intenţie.
Astfel, spune sursa citată, un investigator sub acoperire s-a făcut prietenul clientului său şi ia solicitat mici servicii, cum ar fi să-l ajute să facă o fişă medicală, sau să obţină un cazier. „Au mers şi completarea fişei a durat trei zile, s-a dus la o cunoştinţă şi i-a zis dacă poţi să nu stăm la rând, o chestiune amicală. N-a pretins şi n-a luat niciun ban pentru aşa ceva. Peste câteva zile i-a spus îmi trebuie şi cazierul, dar uite ce coadă mare e, pe tine te cunoaşte lumea, el a intrat în faţă şi în câteva minute a venit cu cerificatul de cazier. N-a pretins şi n-a obţinut niciun ban. Ulterior îi spune – trebuie să mai fac nu ştiu ce fapte, cum ar fi să-l înscrie, deşi în şcoala de şoferi respectiva serie începuse. Cu acordul directorului a putut să facă acest lucru, nu e o nelegalitate, s-au plătit taxele legale pentru acest lucru şi nu i-a pretins nimic”, a mai spus Calinic. Avocatul a precizat că investigatorul a declarat că instructorul i-ar fi spus că trebuie să dea şi mai departe nişte sume şi toată „chestia“ a costat 300 de euro, dar nu există dovadă că instructorul ar fi luat aceşti bani şi nu există dovadă că i-ar fi luat sub formă de mită ca să-i ofere cuiva.
Fabrica de corupţi
„Atunci ori e un trafic de influenţă, ori înşelăciune, dar nu suntem la complicitate, la luare de mită. Să nu vorbim de împrejurare, e vorba de 300 de euro, într-o ţară în care există dosare de mii, de miliarde, de multe milioane de euro, luate, pretinse, făcute, drese (...) Umila mea părere este că suntem o ţară etichetată drept coruptă, dar lipsesc corupţii. Şi atunci îi fabricăm. De unde îi fabricăm?! Din bietul instructor auto. E similară poveştii care a fost acum zece ani, când marii corupţi ai României erau conductorii de tren, naşii, cam acolo sunt. După opinia mea, chiar dacă ar exista dovedite aceste fapte ele sunt cu totul minore, cu totul mărunte, şi în niciun caz nu impun măsura arestării preventive, decât dacă se doreşte să se arate că existe un mecanism care luptă împotriva corupţiei şi uite cum acţionează. Cei 100 de jandarmi, cele nu ştiu câte maşini Hummer, cele nu ştiu câte zeci de maşini, dube Mercedes şi-au făcut datoria: au arestat un instructor auto şi încă doi amărâţi”, a declarat avocatul Sabin Calinic.
„Nu era pericol public“
Totodată, avocatul Sorin Vidican, care îl reprezintă pe agentul din cadrul Serviciului de Permise, a afirmat că în opinia sa nu existau probe potrivit cărora acuzatul să fi reprezentat un pericol public pe durata derulării procesului şi ca urmare să fi necesitat măsura arestării preventive.
„Nu s-a analizat dacă este sau nu înfăptuit, ci dacă lăsarea lui în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică. Din acest punct de vedere nu există probe în dosar, conform aprecierii mele, din care să rezulte un pericol pentru ordinea publică“, a mai spus Vidican.
Ana Sidon