ACTUALITATE 22 iulie 2009

Autorizaţia de construcţie a panoului “Ţinutul Secuiesc” de la Aita Mare, în instanţă

de Covasna Media | 539 vizualizări
Prefectura Covasna solicită în instanţă anularea autorizaţiei de construcţie a unui panou din localitatea Aita Mare, inscripţionat „Ţinutul Secuiesc”, după ce Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a anunţat că autorizaţia obţinută pentru respectivul panou nu întruneşte condiţiile de legalitate. În urma unei sesizări depuse de un cetăţean din Sfântu Gheorghe la ISC, s-au efectuat

Prefectura Covasna solicită în instanţă anularea autorizaţiei de construcţie a unui panou din localitatea Aita Mare, inscripţionat „Ţinutul Secuiesc”, după ce Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a anunţat că autorizaţia obţinută pentru respectivul panou nu întruneşte condiţiile de legalitate.

În urma unei sesizări depuse de un cetăţean din Sfântu Gheorghe la ISC, s-au efectuat controale la Consiliul Judeţean (CJ) Covasna - cel care amplasase panoul, constatându-se că autorizaţia de construire eliberată în mai 2008 pentru acesta nu întruneşte condiţiile de legalitate.

Prin urmare, ISC a transmis datele către Prefectura Covasna, care, în virtutea atribuţiilor sale, a solicitat Tribunalului Covasna anularea autorizaţiei de construcţie. „Aceasta este doar o etapă a întregii probleme, anterior fiind anulată hotărârea Consiliului local (Cl) Aita Mare, prin care s-a dat în folosinţă, gratuit, către CJ, terenul pe care a fost amplasat panoul. Legea spune clar că un teren din domeniul public nu poate fi dat în folosinţă cu titlu de gratuitate decât organizaţiilor cu activitate de binefacere, ceea ce nu este cazul unui consiliu judeţean”, ne- a declarat ieri prefectul Codrin Munteanu.

Potrivit lui Munteanu, anularea hotărârii Cl Aita Mare, ca urmare a neregulilor referitoare la atribuirea nelegală terenului, a venit la iniţiativa fostului prefect de Covasna, Gyorgy Ervin, aceasta atrăgând după sine nelegalitatea autorizaţiei de construcţie a panoului.

Pe de altă parte, fostul preşedinte al CJ Covasna, în prezent vicepreşedinte al instituţiei, Demeter Janos, spune că juriştii CJ analizează citaţia primită în baza sesizării efectuate de Prefectură la Tribunalul Covasna, pregătind totodată un răspuns.

“După părerea juriştilor, există anumite elemente care nu sunt tocmai clare în respectiva sesizare. În plus, din câte ştiu eu, fostul prefect Gyorgy Ervin nu a cerut în instanţă anularea hotărârii referitoare la atribuirea terenului către CJ, emisă de Cl Aita Mare, ci a cerut Cl să o revoce. Potrivit juriştilor, o hotărâre luată îşi pierde efectul doar după decizia Tribunalului, nu altfel. Eu cred însă că şi cei de la Aita Mare au fost superficiali, dar voi aştepta să vedem cum evoluează lucrurile”, ne-a declarat Demeter Janos.

La inaugurarea panoului “Ţinutul Secuiesc- Szekelyfold- Szekerland” de la Aita Mare, de pe 29 mai, 2008, au luat parte câteva zeci de persoane, printre care preşedintele de la acea vreme al CJ, Demeter Janos şi actualul preşedinte al CJ, Tamas Sandor. Festivitatea de inaugurare a fost susţinută de tineri costumaţi în portul popular secuiesc, organizatorii împărţind celor prezenţi colaci secuieşti.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.